Rahala-blogi – Käytätkö rahaa tunteella vai järjellä?

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Jos ihmiset pitäisi jakaa rahankäyttäjinä kahteen ryhmään, olisi jako varmasti tunteen ja järjen välillä. Itse kuulun valitettavasti ensimmäiseen kategoriaan. Rahan(kin) suhteen olen tunneihminen.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Rahaan liittyy yllättävän paljon tunteita. Se ei ole vain numeroita ja kylmää käteistä, vaan pitkälti historiaa, tunne-elämää ja opittuja toimintatapoja. Suhde rahaan ja sen käyttämiseen syntyy lapsuudessa ja vahvistuu nuoruudessa.

Tästä syystä ei ole yllättävää, että lapsilla ja vanhemmilla saattaa olla varsin samankaltainen tapa suhtautua rahaan. Itselleni raha on vaihdannan väline, jolla saan ostettua itselleni hyvän olon. Mutta esimerkiksi puolisolleni raha on enemmän välttämätön paha, jolla voi hankkia asioita, joita todella tarvitsee.

Puolisoni kuuluu ihmisryhmään, joka mieluiten luopuisi rahasta. Tuo porukka ei halua sijoittaa tai tuhlata. Heidän maailmassaan rahalla ei voi ostaa onnea. Heille raha on paha, jota ilman maailma olisi parempi paikka elää.

Olen käynyt ihmisten kanssa paljon keskusteluita rahasta. Kiinnostavimmat keskustelut syntyvät siitä, kun kahdella ihmisellä on erilainen suhtautuminen rahaan. Silloin koen oppivani jotain uutta rahasta ja omasta suhteestani siihen.

Kun joku kertoo suhtautuvansa rahaan puhtaasti matematiikkana ja Exceleinä, olen pelkkänä korvana. Itselleni raha on aina merkinnyt kaikkea muuta kuin matematiikkaa. Vasta neljänkympin korvilla olen hiljalleen osannut suhtautua rahaan lukuina. Rahaa voi säästää ja sijoittaa. Ja siitä voi tuhlaamisen tavoin saada kicksejä.

Yksi lause, jota en rahan suhteen ole koskaan ymmärtänyt on: ”Enemmän rahaa, enemmän ongelmia”. Tokaisu, joka toimii paremmin englannin kielellä: ”More money, more problems”. Se on mielestäni suurin valhe koskaan. Tai ehkä se pitänee paikkansa silloin kun rahaa todella on niin reippaasti, että sen hallinnoiminen käy työstä.

Ajatus on naurettava: mitä enemmän rahaa, sitä enemmän ongelmia. Kun mietin omaa elämääni, ovat suurimmat murheen alhot ja perheriidat aiheutuneet juuri rahasta. Ja nimenomaisesti sen puutteesta, ei liiallisuudesta.

Rahan puute aiheuttaa valtavan määrän stressiä. Kun talous on kuralla, vaikeutuvat lähes kaikki asiat. Raha mahdollistaa myös enemmän vapaa-aikaa ja usein mielekkäämpää tekemistä. Vaikka sanonnan mukaan elämän suurimmat nautinnot ovat ilmaisia, on sitä vaikea rahahuolissaan hyväksyä.

Kun elää pientaloalueella, on jatkuvasti hyvin tietoinen rahan tunnepuolesta. Elämä on jatkuvaa lompakon paksuuden vertailua. Huomaan katselevani naapuritalojen pihoilla seisovien autojen hintalappuja. Jos pihassa kököttää sadan tonnin luksusmaasturi, huomaan ajattelevani, että perheessä on tehty jotain oikein.

Oikeasti tarina kalliin auton tai hulppean omakotitalon takana saattaa olla jotain ihan muuta. Perheessä voidaan kärsiä taloudellisista ongelmista ja velkataakka voi olla melkoinen. Mutta kulissien on oltava kunnossa.

Mietin usein myös sitä, kuinka kahden keskituloisen aikuisen lapsiperhe voi asua talossa, jonka hintalappu on 500 000 euroa. Meidän taloudessamme on kaksi keskituloista aikuista ja asuntolainaa on jäljellä reilut 200 000 euroa. Rahaa ei tässäkään tilanteessa tunnu riittävän tuhlattavaksi.

Millä pariskunnat rahoittavat tuplaten suuren asuntolainansa, kaksi saksalaista laatuautoa ja kolme vuotuista ulkomaanreissua? Ehkä he ajattelevat raha-asiansa järjellä ja ovat laskeneet budjettinsa tiukemmiksi.

Ehkä he suhtautuvat rahaan eri tavalla kuin minä. Ehkä he eivät hanki uutta harrastusta aloittaessaan markkinoiden kalleimpia välineitä. Ehkä he eivät tee itseään onnelliseksi käyttämällä rahaa. Tai ehkä heillä vain on velkataakka, joka painaa mielen maahan unettomina öinä.

Suhtaudut rahaan sitten kummalla tahansa tavalla, järjellä tai tunteella, kannattaa omaa ajatusmalliaan haastaa aika-ajoin. Tämä onnistuu helpoiten keskustelemalla rahasta ystävien, työkavereiden tai vaikka ventovieraiden kanssa. Kysy kuinka he suhtautuvat rahaan. Saatat hyvinkin oppia asioita, jotka muuttavat taloudellisen elämäsi. Ehkä opit, että rahan on parempi olla renki, ei isäntä.

OP sosiaalisessa mediassa