Jos oma puoliso tienaa esimerkiksi kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin itse, nousee ensimmäisenä mieleen kysymys, kumman tulojen mukaan elämä pitäisi järjestää? Varallisuusvalmentaja ja yrittäjä Terhi Majasalmi korostaa avoimuuden merkitystä.

– Tärkeintä on puhua rahasta, eikä tehdä siitä mörköä. Jos raha-asioista puhuminen tuntuu vaikealta, se on merkki siitä, että juuri niistä tulisi puhua enemmän. Sama koskee muitakin vaikeita asioita elämässä.

Raha on sinänsä vain rahaa ja siihen kannattaa Majasalmen mukaan yrittää suhtautua rennolla ja järkevällä otteella. Pareja on erilaisia. Joku haluaa säilyttää suhteessakin omat taloutensa mahdollisimman erillään, toisille taas tuntuu luontevammalta hoitaa raha-asioita yhdessä. Vain yksi on selvä.

– Rahasta ei koskaan pitäisi tehdä vallan välinettä. Sellaisen kuuluu soittaa hälytyskelloja. Konfliktitilanteet ovat merkki siitä, ettei raha-asioista ole keskusteltu tarpeeksi tai ettei niitä ole suunniteltu yhdessä.

Hän vertaa talousasioita toiseen arkiseen asiaan – hampaiden pesuun. Jos hampaita ei pese, tulee reikiä. Jos raha-asioita ei käsittele, tulee ongelmia. Kummastakaan ei kannata tehdä liian suurta numeroa, eikä elämäntarkoitusta.

Suunnittelu pitää molemmat kartalla

Yksi hyvä idea voi olla käydä esimerkiksi vuosittain tulevan vuoden menot läpi ja suunnitella yhdessä, mihin kumpikin haluaa rahansa käyttää.

Jos tulo- tai varallisuuserot ovat perheen sisäisesti suuria, kannattaa elintaso määrittää mieluummin pienempien tulojen mukaan. Kumpikin voi huolehtia yhteisistä menoista tietyllä sovitulla prosenttiosuudella tuloistaan. Näin molemmille jää myös rahaa omaan vapaavalintaiseen käyttöön, Majasalmi opastaa.

– On myös samalla hyvä muistaa, että jokainen on aina vastuussa omasta taloudestaan. Vaikka puoliso ansaitsisi huomattavasti enemmän ja huolehtisi yhteisistä menoista, se ei ole koskaan syy laiminlyödä tai unohtaa omaa henkilökohtaista tilannettaan.

Perheen perustaminen on kokemus, joka heilauttaa taloutta usein yllättävällä tavalla. Viimeistään lasten hankkiminen edellyttää yhteistä raha-asioiden suunnittelua ja saattaa merkitä jostain luopumista. Jos toinen esimerkiksi hoitaa lapsia kotona yhteisestä päätöksestä, on sekin työtä, mutta alentaa kotiin jäävän tuloja väistämättä.

Raha-asioitaan voi järjestää monella tavalla. Jotkut maksavat laskuja yhteiseltä tililtä ja monilla on avioehto. Minkälaiset ratkaisut oikeasti kannattavat?

– Monenlaiset käytännönjärjestelyt saattavat olla käteviä, kunhan ne eivät ole lähtökohta ja korvaa asioista yhdessä sopimista ja keskustelua. Avioehto saattaa olla luonnollinen ja toimiva ratkaisu esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, että toinen puolisoista on saanut perintöä, joka halutaan pitää suvun jäsenien omistuksessa.

Ota taloutesi haltuun – me autamme:

Oma talous -kokonaisuus tarjoaa käyttöösi työkaluja, joiden avulla saat taloutesi hallintaan. Kun teet fiksuja valintoja, saat enemmän samalla rahalla. Tutustu ja ota askel kohti suunnitelmallisempaa rahankäyttöä!

#rahapuhetta #omatalous

Kuuntele Rahapuhetta podcastia!

Miksi on vaikeaa puhua rahasta? Raha nostetaan pöydälle vasta, kun siitä on tullut ongelma. Siitä kannattaisi puhua enemmän. Ninan ja Susanin lisäksi aiheesta on keskustelemassa parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow sekä Reetta Virtanen.