Puoliso on kuollut, nämä asiat pitää silti hoitaa

Puolison äkillinen kuolema tuo tullessaan suuren surun, mutta myös monia pakollisia ja kiireellisesti hoidettavia asioita. Kuopiolainen Raili Venäläinen kertoo, miten hän selviytyi urakasta.

Raili ja Juha Venäläinen viettivät maaliskuun 2020 alussa hiihtolomaa Italian Cerviniassa. Matkalle lähtiessä oli tiedossa, että koronaa oli jo esiintynyt Pohjois-Italiassa, mutta ulkoministeriön matkustusohjeissa Pohjois-Italian hiihtokohteita ei kuitenkaan vielä luokiteltu riskikohteiksi. Matkalla pariskunta käytti kasvomaskeja, käsidesiä ja suojakäsineitä ja toimi virallisten ohjeiden mukaisesti.

Kotiin Kuopioon Venäläiset palasivat 6. maaliskuuta. Kaikki näytti hyvältä. Juha kunnosti lähiympäristön latupohjia moottorikelkallaan ja Raili hiihteli kauniissa kevätsäässä.

Raili sai outoja oireita 9. maaliskuuta ja joutui vuodelepoon. Juha sairastui koronaan viittaaviin oireisiin 12. maaliskuuta ja vanhin tytär 13. maaliskuuta. Juhan tila alkoi vähitellen heiketä, hengitys vaikeutui ja 16. maaliskuuta hänet kuljetettiin Kuopion yliopistollisen sairaalan teho-osastolle.

Seuraavana päivänä varmistui, että sairauden oli aiheuttanut koronavirus. Myös Railista ja vanhimmasta tyttärestä otettiin heti koronanäytteet. 24.3. varmistui, että Raili ja vanhin tytär olivat myös sairastuneet koronaan.

Juhaa hoidettiin kaksi viikkoa teho-osastolla. Sunnuntaina 29.3. teho-osaston lääkäri soitti Railille ja sanoi, että nyt Juhan tilanne ei näytä hyvältä. Raili pääsi vielä kerran tapaamaan nukutettua miestään.

– Seuraavana päivänä, 30. maaliskuuta sairaalasta tuli illalla soitto ja se kaikkien huonoin uutinen. Minulle kerrottiin, että Juha oli menehtynyt, Raili kertoo.

Sairaala antoi ensimmäiset ohjeet

Vaikka suru oli suunnaton ja oma sekä vanhimman tyttären sairaus jatkuivat, Raili tiesi, että nyt täytyy vaan ryhtyä hoitamaan hautajaisjärjestelyjä ja monia muita asioita.

– Siinä yrittää tehdä sen minkä jaksaa. Olimme vielä sairaita ja heikossa kunnossa tyttäreni kanssa, joten päätimme hoitaa tarvittavat yhteydenotot aamupäivisin ja levätä iltapäivisin.

Vainajan pankkitilit ja yhteiset tilit sulkeutuvat heti kuoleman jälkeen. Ne avataan uudelleen vasta kuukausien päästä, kun perunkirjoitus on valmis. Paljonko tileille jää rahaa, selviää lopullisesti vasta perunkirjoituksen jälkeen. Mikäli parilla on ollut erilliset tilit, leski voi käyttää omia tilejään entiseen tapaan.

– Tilien sulkemiseen on vaikeaa, ellei mahdotonta varautua etukäteen. Siinä tilanteessa on parasta, jos itsellä on säästöjä.

Ensimmäiset ohjeet sairaalasta tulivat jo samana iltana, kun Juha oli kuollut.

– Sairaalan antamien ohjeiden mukaisesti otimme seuraavana aamuna yhteyttä tuttuun hautaustoimistoon, jonka kanssa kaikki asiat pystyttiin hoitamaan sähköisesti ja puhelimitse. Sovimme, koska Juhan ruumis noudetaan sairaalasta ja millainen arkku ja uurna tilataan.

– Hyvä hautaustoimisto helpottaa järjestelyjä hirveästi. Hautaustoimistolta saa myös tarkan erittelyn kuluista, jotka voi maksaa kuolinpesän varoista.

Seuraavaksi oli vuorossa yhteydenotto seurakuntaan. Sieltä annettiin ohjeet muun muassa hautausluvan ja hautapaikan hoitamiseksi. Lisäksi perunkirjoitusta varten piti tilata virkatodistukset jokaisesta seurakunnasta, jossa vainaja on ollut kirjoilla 15 vuotta täytettyään.

Hautajaisjärjestelyt olivat koronasta johtuen hyvin poikkeukselliset.

– Vaikka salissa oli vain kahdeksan ihmistä, siunaustilaisuudesta jäi hyvä olo. Pappi järjesti siunaustilaisuuden videoinnin ja näin nekin, jotka eivät voineet koronarajoitusten takia osallistua tilaisuuteen, saattoivat katsoa tallenteen jälkeenpäin.

Koska hautajaisiin pääsivät vain lähimmät omaiset, Raili sai runsaasti soittoja ja surunvalitteluja.

– Toisaalta Juhan sairauden ja kuoleman läpikäyminen moneen kertaan oli hyvin raskasta, mutta toisaalta oli ihanaa, että ihmiset ottivat yhteyttä. Puhuminen sukulaisten ja ystävien kanssa rauhoitti ja selkeytti ajatuksia.

Vapun aattona Juhan uurna laskettiin maahan. Hautapaikka oli sama kuin hänen vanhemmillaan. Hautakivi piti kuitenkin uusia.

– Saimme hautakiven tekijät paikallisesta firmasta. He tekivät työnsä huolella.

Perunkirjoitukseen valmistautuminen vaatii aikaa

Perunkirjoitusta ja siihen liittyviä pankkiasioita Raili ja vanhin tytär ryhtyivät järjestämään heti huhtikuun alussa.

Perunkirjoituksen järjestämiseen on aikaa kolme kuukautta. Sen voi teettää pankin lakimiehellä tai muussa lakitoimistossa. Juhan perunkirjoituksen teki perheelle läheinen juristi.

Perunkirjoituksessa listataan vainajan varat, velat ja takaukset sekä arvioidaan vainajan sekä vainajan ja puolison yhteisen omaisuuden arvo. Erilaisia todistuksia tarvitaan paljon, ja omaisten pitää osata pyytää ne oikeasta paikasta.

Maa- ja metsätilojen selvittely vei aikaa. Metsänhoitoyhdistys arvioi metsien arvon ja maanmittaustoimistosta sai kiinteistörekisteriotteet. Kiinteistönvälittäjä arvioi kotitalon ja asunto-osakkeiden käyvän arvon.

– Teimme perunkirjoitusta varten töitä melkeinpä päivittäin. Korona kuitenkin hidasti tietojen saamista ja olimme vielä aika väsyneitä koronan jälkioireiden takia. Jouduimme pyytämään verottajalta lisäaikaa perunkirjoituksen laatimiseen ja saimmekin sitä elokuun loppuun saakka.

Koronakriisi sekoitti ehkä myös pankkien toimintaa.

– Tilejä oli kolmessa eri pankissa ja kahdella pankilla tieto tilien avaamisesta viivästyi. Olisi hyvä, jos päätös tilien käyttöoikeuksien saamisesta toimitettaisiin leskelle/valtuutetulle henkilölle aina kirjallisesti, kuten pankit ilmoittavat tiedot kuolinpäivän tilien saldoista.

Urakan todellinen suuruus paljastui vasta jälkikäteen.

– Aikaa ei ole yhtään liikaa, sillä hyvin moni asia ratkeaa vasta sen jälkeen, kun perunkirjoitus on valmis. Tietojen hankkiminen perunkirjoitusta varten kannattaakin aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Seuraava työ oli Juhan testamentin toteuttaminen.

– Suuri linja oli selkeä, koska meillä oli keskinäinen testamentti. Kannattaa kuitenkin miettiä, miten vainajan tahto toteutetaan ja järkeistää omaisuuserät, joita perilliset saavat.

Kodin ylläpitoon uusia ratkaisuja

Lokakuun lopussa Juhan kuolemasta oli kulunut jo seitsemän kuukautta. Työtä ja pohdittavaa on silti jäljellä.

– Vakuutukset täytyy päivittää ja ratkaista yhteisen kodin ylläpito. Aiemmin kotityöt jakaantuivat molemmille puolisoille.

Venäläisten omakotitalo on Kuopiossa Kallaveden rannalla. Taloa ympäröi laaja pihamaa ja puutarhasta löytyy muun muassa tuottoisia marjapensaita.

– Tekemistä on paljon, mutta toisaalta pihan ja puutarhan hoitaminen antaa lohtua. Oma koti, piha ja ranta olivat Juhalle tärkeitä.

Sen verran Raili on urakkaansa helpottanut, että ruohoa leikkaa tuliterä robotti.

– Kun kerroin kauppiaalle tontin koon, hän huokaisi ja sanoi, ettei sinulle ihan pienin malli taida riittää. Sain kuitenkin isomman mallin hyvällä syysalennuksella.

Lue myös:

Nämä raha-asiat on hoidettava, kun läheinen kuolee

OP sosiaalisessa mediassa