Mitä tunnistamisella ja maksujen vahvistamisella tarkoitetaan?

”Tunnistusvälineitä tarvitset esimerkiksi silloin, kun katselet tilitietoja ja maksat laskuja verkkopankissa, OP-mobiilissa tai OP-yritysmobiilissa, teet verkkokauppaostoksia tai tunnistaudut verkossa esimerkiksi OmaVeroon ja Kelan palveluun. Näistä välineistä perinteisin ja useimmille tutuin on Osuuspankin verkkopalvelutunnus, joka koostuu käyttäjätunnuksesta, salasanasta ja avainlukulistasta, joiden rinnalla uusin tulokas on puolestaan Mobiiliavain.”

Nykyinen avainlukulistan käyttäminen tunnistamisessa ei onnistu enää syyskuun 2019 alusta lähtien. Mistä muutos johtuu?

”Muutos johtuu pankkeja velvoittavasta regulaatiosta. Maksupalvelulain uudistus (PSD2) tähtää turvalliseen asiointiin, eikä pelkkä avainlukulista enää jatkossa täytä lain vaatimuksia. Maksupalvelulain uudistus koskee kaikkia Suomessa toimivia pankkeja.”

Miten OP-mobiilin ja OP-yritysmobiilin käyttö muuttuu?

”OP-mobiilin ja OP-yritysmobiilin käyttäjien tulee jatkossa tunnistautua Mobiiliavaimella. OP-mobiilissa ja OP-yritysmobiilissa avainlukulistan käytöstä luovutaan jo loppukevään aikana.

OP-mobiiliin voi jatkossakin kirjautua kätevästi paitsi Mobiiliavaimen PIN-koodin avulla, myös sormenjälkitunnistuksella tai kasvojen tunnisteella.”

Miten asiointi op.fi:ssä ja muualla verkossa muuttuu?

”Myös op.fi:n käyttäminen on jatkossa sujuvinta Mobiiliavaimella. Käytännössä homma toimii siten, että op.fi:n tunnistus- ja vahvistamispyynnöt tulevat OP:n mobiilisovellukseen, jossa Mobiiliavain (PIN-koodi) annetaan. Itse sovellukseen ei kuitenkaan tarvitse kirjautua.

Jos Mobiiliavainta ei voi tai halua ottaa käyttöön, onnistuu asiointi op.fi:ssä ja maksaminen verkkokaupoissa tekstiviestivahvistusten avulla. Kirjautumisen ja maksamisen yhteydessä pelkkää avainlukulistaa käyttäville asiakkaille lähetetään tekstiviestillä avainluvun haasteluku samalla tavalla kuin nykyään maksun lisävahvistuksen yhteydessä. Käytännössä tekstiviestissä kerrotaan mikä avainluku avainlukulistalta tulee syöttää tunnistautumisen näkymään.

OP:n ulkopuolisiin palveluihin (esimerkiksi OmaVero, Kela) kirjautuminen puolestaan tehdään vielä toistaiseksi avainlukulistan avulla. Tavoitteena on laajentaa Mobiiliavaimen käyttöä myös näihin palveluihin.”

Mikä on Mobiiliavain ja miksi se on parempi kuin avainlukulista?

”Mobiiliavain on OP-mobiilissa tai OP-yritysmobiilissa aktivoitava tunnistusmenetelmä. Mobiiliavaimen 4–8-numeroisella, itse valitulla PIN-koodilla voi tunnistautua ja toteuttaa tapahtumia, jotka aikaisemmin ovat vaatineet avainlukulistaa. Koodi on joka kerta sama. Käytännössä siis kohdissa, joissa aiemmin kaivoit avainlukulistan esiin, voit nyt naputella oman koodisi ja hyväksyä tapahtumat näppärästi. Mobiiliavain toimii OP-mobiilissa, ja yrityskäyttäjillä OP-yritysmobiilissa, joten et joudu lataamaan erillistä sovellusta käyttääksesi sitä.

Mobiiliavaimen käyttö on tekstiviestin ja avainlukulistan yhdistelmän käyttöön verrattuna kätevämpää ja nopeampaa. Turvalliseksi sen tekee erityisesti se, että Mobiiliavain-PIN on vain sinun tiedossasi ja kytkettynä valitsemaasi, vain sinun käytössäsi olevaan älypuhelimeen tai tablettiin. Mobiiliavainta ei siis voi käyttää verkon yli väärin.”

Miten muutokseen kannattaa valmistautua? Tarvitseeko minun asiakkaana tehdä jotakin?

”Tarkista oman puhelinnumerosi ajantasaisuus op.fi:ssä. Jokaisen asiakkaan tunnuksiin tulee olla liitettynä matkapuhelinnumero, joka toimii lisävahvistusnumerona. Sitä tarvitaan sekä Mobiiliavaimen käyttöönottoon että avainlukulistalla asioimiseen. Ilman sitä ei jatkossa voi käyttää OP:n verkko- ja mobiilipalveluita tai maksaa verkkokaupoissa.

Jos sinulla ei ole vielä määritettyä lisävahvistusnumeroa, voit lisätä sen op.fi:ssä kohdassa Oma profiili > Turvallisuus. Yrityspalvelutunnusten käyttäjät voivat lisätä lisävahvistusnumeron op.fi:ssä kohdassa Asetukset > Vahvistaminen ja laitteet > Lisävahvistusnumeron hallinta. Lisävahvistusnumeron lisääminen onnistuu myös OP:n konttoreissa. Jos lisävahvistusnumerosi kaipaa päivitystä, poista ensin vanhan puhelinnumerosi liitos puhelinpalvelussa tai konttorissa.

Jos olet jo OP-mobiilin käyttäjä, mutta et ole vielä aktivoinut Mobiiliavainta, kannattaa se ottaa käyttöön jo nyt. Jos taas sinulla ei ole vielä OP-mobiilia, kannattaa sen etuihin ehdottomasti tutustua ja ladata se omaan älypuhelimeen tai tablettiin. Jos olet yrittäjä, tutustu OP-yritysmobiiliin.

Jos sinulla ei ole matkapuhelinta, etkä näin ollen voi vastaanottaa tekstiviestejä, ei OP:n verkkopalveluiden käyttö tai verkkomaksaminen valitettavasti ole jatkossa mahdollista. Tavallinen matkapuhelin siis riittää, et tarvitse älypuhelinta voidaksesi vastaanottaa tekstiviestejä."

Miten Mobiiliavaimen saa käyttöön?

”Voit ottaa Mobiiliavaimen käyttöösi OP-mobiilin tai OP-yritysmobiilin asetuksista. Käyttöönottoon tarvitaan avainlukulista sekä tunnukseesi liitetty puhelinnumero. Sinulla voi olla samaan aikaan kaksi eri Mobiiliavainta, esimerkiksi yksi puhelimessa ja yksi tabletissa.”

Milloin Mobiiliavainta voi käyttää myös op.fi:ssä tai verkkokaupoissa?

”Mobiiliavaimen käyttö laajenee tämän vuoden aikana op.fi-palveluun ja verkkomaksamiseen.”

Mobiiliavain tuntuu superkätevältä. Tarvitaanko avainlukulistaa jatkossa enää mihinkään?

”Avainlukulista tulee säilyttää, vaikka käyttäisikin Mobiiliavainta. Tarvitset avainlukulistaa esimerkiksi uuden Mobiiliavaimen aktivoimiseen laitteelle, moniin verkkopalveluihin tunnistautumiseen (esimerkiksi OmaVero, Kela) ja joihinkin op.fi:n tapahtumiin kuten sopimusten hyväksymiseen ja sähköiseen allekirjoitukseen.”

OP:n asiantuntijana artikkelissa toimi Inkeri Jalonen, joka vastaa OP:ssa mm. sähköisestä tunnistamisesta.

Lue seuraavaksi:

Jäikö jokin Mobiiliavaimeen liittyvä asia mietityttämään? Teimme koosteen usein kysytyistä kysymyksistä.

Onko Mobiiliavain varmasti turvallinen? Lue lisää Mobiiliavaimen turvallisuudesta.