Osta, myy, pidä. Mitä yhteistä on lastenvaateshoppailulla ja osakesijoittamisella?

Laura Aaltonen
Laura Aaltonen

op.median yhteisömanageri

Jotkut lastenvaatteet ovat kuin osakkeita. Lastenvaatebrändit laskevat niitä liikkeelle, ja sijoittajat ostavat ja myyvät niitä keskenään. Parhaita kauppapaikkoja ovat Facebook-kirpputorit.

Laura Aaltonen
Laura Aaltonen

op.median yhteisömanageri

Tunnustan! Tietyt lastenvaatemerkit miellyttävät minua paitsi ulkonäkönsä, myös laatunsa, kotimaisuuteensa tai jälleenmyyntiarvonsa vuoksi. Jotta minulla olisi varaa hankkia mieluista puettavaa pienille pojilleni, olen pyrkinyt ostamaan ja myymään lastenvaatteita mahdollisimman hyvään hintaan. Joskus onnistun, läheskään aina en.

Voiko lastenvaatteita ajatella sijoituksina? Jotta jokin hyödyke olisi sijoitus, pitää siihen liittyä olettama potentiaalisesta arvonnoususta. Se on lastenvaatteiden kohdalla mahdollista, mutta vaatii harrastuneisuutta. Tässä on oppini aloittelevalle lastenvaatesijoittajalle:

##

1. Perehdy markkinoihin – kannattaako ostaa, myydä vai pitää?

Kehitä sijoitusvainuasi ja seuraa muotia. Minkä vaatemerkin kurssi on nousussa? Millä merkillä on laadukas materiaali, jolloin vaatteella on parempi potentiaali säilyä hyväkuntoisena? Mikä merkki aiheuttaa alkavaa hysteriaa somessa? Osta sitä.

Mikä merkki on se kaikkein hypetetyin? Myy sitä, saat juuri nyt parhaimman hinnan.

Kurssi kääntynyt jo laskuun? Ehkä kannattaa vielä pitää ja odotella parempia aikoja, ehkä sittenkin myydä ennen kuin arvosta on kadonnut loputkin rippeet.

Pidä myös, jos uumoilet tällä hetkellä omaavasi kultakimpaleen, jonka arvo tulee nousemaan jatkossa.

2. Tutustu parhaisiin kauppapaikkoihin

Merkkivaatteiden jälkimarkkinat löytyvät Facebook-kirpputoreilta, joilla kysyntä ja tarjonta kohtaavat tehokkaimmin. Jokaiselle merkille ja tyylille löytyy oma ryhmänsä, jossa vaatefanit hamstraavat uusia ja myyvät käytettyjä. Uudestaan ja uudestaan. Tsekkaa esimerkiksi Gugguun, Mini Rodinin, Papun, Po.Pin tai Molo Kidsin omat ryhmät, tai vaikkapa me&i-fanien Sydänpyllyt.

Jos kaupittelemasi vaate ei ole jokin näistä tietyistä himoituista merkeistä ja ehkäpä muutamasta muusta, jälleenmyyntiarvo ei yksinkertaisesti ole kovin hyvä.

Käytettyjen lastenvaatteiden hinnat nettikirppiksillä aiheuttavat joskus hämmennystä. Kuinka joku maksaa käytetystä, vähän tahraisesta ja pesussa haalistuneesta lastenvaatteesta jopa enemmän kuin uudesta?

Kyse on kysynnän ja tarjonnan laista. Se ostaa, joka on valmis markkinoilla olevasta tuotteesta eniten maksamaan. Neljän vuoden takaisesta mallistosta peräisin oleva hyväkuntoinen Mini Rodinin paita harvinaisella kuosilla tarkoittaa rahaa. Itse puolestaan myin eräät Papun leggarit kympillä. Niissä oli polvessa iso reikä, mutta varmaankin joku tuunaustaitoinen sai niistä lapselleen kivat housut.

Monilla Facebook-kirppiksillä asetetaan jo kaupankäyntirajoitteita: on kiellettyä myydä käyttämätöntä tuotetta korkeammalla hinnalla, kuin mitä hintalapussa on.

3. Tunnista ylikuumentuminen

Myös lastenvaatemarkkinoilla on koettu kuplia. Asuntokuplan tai IT-kuplan sijaan voidaan puhua esimerkiksi me&i -kuplasta. Muutamia vuosia sitten oli retrobuumi ja me&i:n vaatteet olivat huikeissa hinnoissa. Se johtui tietysti puhtaasti siitä, että niille oli silloin hurja kysyntä. Todellisia pikavoittoja saattoi tehdä, jos bongasi livekirppikseltä käytetyt koppuraiset velourhaalarit parilla eurolla ja siirtyi kaupittelemaan niitä Facebookin puolelle.

Kuplan huipulla olisi tietysti paras aika myydä - jossain vaiheessa hype laantuu, kupla puhkeaa ja sijoitusten arvo romahtaa. Itsekin tunnustan hankkineeni noin viidelläkymmenellä eurolla me&i –merkkisen ruskean pilvikuvioisin velourhaalarin. Muistan, kuinka se oli aivan pakko saada! Paljonkohan saisin sen hinnasta takaisin tänä päivänä?

Teinkin haalareille saman kuin keväällä 2000 ylioppilaslahjaksi saamilleni teknologiaosakkeille - jemmasin ne hyvään talteen. Sijoituksen arvohan realisoituu vasta sitten, kun sen myy, joten parempia aikoja odotellessa. Toki tunnearvoa ei voi rahassa mitatakaan.

4. Ole kärppänä paikalla

Silloin tällöin lastenvaatemerkit tekevät ikään kuin ylimääräisiä osakeanteja pääomansa kasvattamiseksi. Puhutaan ”dropeista”. Ruotsalainen Mini Rodini lanseeraa useita lisämallistoja sesongissa. Moni vaatemerkki on kopioinut itselleen saman politiikan.

Joskus lanseerataan myös erikoismallistoja, joiden tuotteita on saatavilla vain rajoitettu määrä. Miltä kuulostaisi Mini Rodinin peitto vanhoista suosikkikuoseista yhdisteltynä? Kun hankit tällaisen harvinaisuuden ja pidät sitä hyvin, ei sijoituksesi arvo ainakaan ihan heti laske.

Niukkuus tai ainakin illuusio siitä lisää merkin haluttavuutta ja samalla vaatteiden jälleenmyyntiarvo myös jälkimarkkinoilla nousee.

5. Laadi itsellesi strategia ja pysy siinä

Paras sijoitusstrategia perustuu markkinoiden tuntemiseen ja malttiin: kyttää ja suunnittele, osta vaikkapa välikausihaalari reilusta alennuksesta, käytä, säilytä hyväkuntoisena ja myy. Voit saada takaisin lähes sijoittamasi summan. Hyvässä lykyssä enemmänkin. Silloin lastenvaateruljanssi voi ainakin teoriassa pyöriä plusmiinusnollabudjetilla ilman lisäinvestointeja. Näin on erityisesti aivan pienimpien lastenvaatteiden kohdalla - niiden käyttöaika kun on vain pari kuukautta, eikä kulumista ehdi juuri tapahtua.

Kuulemma jotkut ovat perustaneet erillisiä pankkitilejäkin lastenvaatteiden ostoon ja myyntiin. Silloin pysyy paremmin kartalla käyttämästään budjetista.

Ajatusleikki on hauska, mutta tuskin kukaan kuitenkaan on lastenvaatteilla vaurastunut. Vaatteitahan nämä vain ovat, hauskaa ajanvietettä, aivan kuten pikkurahoilla sijoittaminen. Mutta oikein tehdyt peliliikkeet vapauttavat varoja - no, vaikkapa uusien lastenvaateostosten tekemiseen!

OP sosiaalisessa mediassa