Nämä 6 asiaa vaikuttavat eniten asunnon arvoon

Ostajat arvostavat eniten hyväkuntoisia asuntoja hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä lähellä palveluita ja julkisia kulkuyhteyksiä.

Asunnon arvoon vaikuttavat eniten taloyhtiön kunto, asunnon kunto, sijainti, palvelut ja liikenneyhteydet, energiatehokkuus ja ekologisuus sekä edulliset asumiskustannukset.

Tätä mieltä olivat OP Kodin kiinteistönvälittäjät, kun heiltä kysyttiin, mitkä tekijät kiinnostavat asunnon ostajia eniten juuri nyt.

1. Sijainti

Asunnon sijainti ei tarkoita pelkästään sitä, millä alueella ollaan. Kyse on myös siitä, mikä on talon sijainti alueen sisällä. Saman kadun varressa voi olla hyvin eri tavalla arvostettuja taloyhtiöitä.

2. Taloyhtiön kunto

– Hyvin hoidettu ja kunnossa pidetty taloyhtiö on sellainen, jossa peruskorjaukset on tehty ajallaan ja niihin on varauduttu, sanoo OP Kodin myyntijohtaja Sirpa Lehmus.

3. Remontointitarve

Lehmuksen mukaan ostajat ovat nykyään hyvin perillä siitä, minkälaisia remontteja talot vaativat ja mitä ne tulevat maksamaan. Tästä huolimatta on edelleen yhtiöitä, jotka ovat halunneet pitää asumiskustannukset mahdollisimman alhaalla. Lehmus muistuttaa, että ylläpidosta ja kunnostamisesta säästäminen ei pitkällä tähtäimellä kannata.

– Kaikilla talon osilla on oma elinkaarensa. Jos taloyhtiö odottaa, että elinkaari on lopuillaan, remontista voi tulla todella kallis.

Kiinteistönvälittäjien mukaan useimmat ostajat arvostavat asunnossa sitä, että se on muuttovalmis.

– Työssäkäyvät ovat kiireisiä ja haluavat aina vaan valmiimpaa ja valmiimpaa. Ihmisillä ei ole aikaa, rahaa eikä osaamista asunnon remonttiin.

4. Lähellä sijaitsevat palvelut

Koska aika on monella kortilla, ihmiset eivät halua joutua matkustamaan pitkiä matkoja palveluiden äärelle. Palvelut halutaan läheltä, mieluiten alle kilometrin päästä.

Sirpa Lehmuksen mukaan ainakin näitä peruspalveluita ostajat pitävät nykyään tärkeinä: koulut, päiväkodit, neuvolat, postit, pankit, kaupat ja terveydenhuolto.

5. Julkiset liikeyhteydet

Palveluiden lisäksi ostajat arvostavat nykyään hyviä julkisia liikenneyhteyksiä. Lehmus ottaa esimerkiksi Vantaan Kivistön, jossa ei ennen kehäradan valmistumista ollut juuri kysyntää mutta ei toisaalta asuntojakaan.

– Espoosta taas oli Länsiväylän varrella hyvät suorat bussiyhteydet Helsingin keskustaan, mutta länsimetron myötä osalla asukkaista yhteydet heikkenivät, Lehmus sanoo.

6. Talon energiatehokkuus

Energiatehokkuus ei välttämättä ole kerrostaloasuntoa ostavalle ratkaisevaa, mutta pientaloissa tämäkin asia painaa.

Lehmuksen mukaan rivi- ja omakotitalojen ostajat katsovat paljonkin talon ikää. Uudet energiatehokkaat talot kiinnostavat enemmän kuin vanhat.

– Rakennuksen ikä ja kunto vaikuttavat. Ostajat haluavat esimerkiksi tietää, millä talo lämpiää, koska se vaikuttaa kustannuksiin, Lehmus sanoo.

Helsingissä pienet asunnot ovat kysyttyjä

OP Kodin kiinteistönvälittäjä Anna-Maija Miettinen, Helsinki:

”Helsingissä asuntokauppa käy ihan mukavasti juuri nyt. Kantakaupungissa on kuitenkin vähän tarjontaa. Myös eriytyminen on voimakasta. Lähiöissä vuokratonteilla sijaitsevissa taloyhtiöissä myyntiajat ovat pidempiä – varsinkin silloin, jos yhtiöllä korjausvelkaa.

Pieniä asuntoja kysytään edelleen paljon, erityisesti itäisessä kantakaupungissa. Tilanne vaihtelee kuitenkin eri kaupunginosien välillä.

Helsingissä ostajat arvostavat hyvin hoidettua taloyhtiötä eli sitä, että korjaukset on tehty ajallaan. Lisäksi julkiset liikenneyhteydet ovat tosi tärkeitä, varsinkin nuorille.”

Vantaalla arvostetaan julkisia liikenneyhteyksiä

OP Kodin kiinteistönvälittäjä Juha Känkänen, Vantaa:

”Asuntokauppa näyttää hyvältä, ja ostajia on liikenteessä. Hyvät asunnot hyvillä sijainneilla ovat kysytyimpiä. Tällä hetkellä parhaiten vetävät Tikkurila, Myyrmäki sekä Kivistön uudiskohteet. Ostajat arvostavat hyviä palveluita ja julkisia liikenneyhteyksiä.

Vantaan haaste on se, että täällä on paljon 1970-luvulla rakennettuja taloja. Monissa on isot remontit vielä tekemättä.

Vantaalla on vähän erilainen ostajakunta kuin Helsingissä, koska täällä on paljon omakotitaloja. Vantaalle houkuttaa myös, koska täällä on hieman edullisemmat hinnat kuin Helsingissä.”

Espoon asuntomarkkinat ovat eriytyneet

OP Kodin kiinteistönvälittäjä Harri Korpilaakso, Espoo:

"Espoon ongelma on se, ettei täällä ole riittävästi sopivia asuntoja ja kun ei ole sopivia asuntoja, ei panna vanhaakaan asuntoa myyntiin.

Espoon asuntomarkkinat ovat eriytyneet voimakkaasti. Hyvien palveluiden äärellä olevista hyvin hoidetuista taloyhtiöistä on kysyntää, varsinkin junaradan ja Länsimetron varrella, kuten Matinkylässä. Sitten on pääasiassa 1980-luvulla rakennettuja pientaloalueita, joiden taloissa voi olla aika paljon korjattavaa.

Kun täälläkin trendi on, että ihmiset haluavat pientaloista kerrostaloihin, moniin 80-luvun isoihin taloihin on vaikea löytää ostajaa. Moni haluaisi vaihtaa kerrostaloon, mutta uudiskauppa on ollut sijoittajavetoista ja rakennettavat asunnot pieniä."

OP sosiaalisessa mediassa