Mobiiliavaimen käyttö laajenee pian op.fi:hin - näin se toimii

Jopa miljoona OP:n asiakasta käyttää Mobiiliavainta tunnistautumiseen OP-mobiilissa. Mobiiliavaimen käyttö laajenee asteittain talven aikana myös op.fi:hin.

Mobiiliavain on OP-mobiilissa tai OP-yritysmobiilissa toimiva sähköinen tunnistusmenetelmä. Pian sitä voi käyttää myös kirjautuessa tietokoneella op.fi:hin.

Mobiiliavain op.fi:ssä – miten se toimii?

Op.fi:ssä voi jatkossa tunnistautua Mobiiliavaimella. Muutos tulee voimaan tulevan talven aikana.

Kirjautuessa sisään op.fi-verkkopalvelussa voit valita tunnistaudutko Mobiiliavaimella, vai avainlukulistalla. Jos haluat kirjautua Mobiiliavaimella, ota lähellesi se laite, eli tabletti tai älypuhelin, jonne olet ladannut OP-mobiilin ja Mobiiliavaimen.

Toimi näin:

– Avaa tietokoneen selain ja mene osoitteeseen op.fi. Klikkaa kohtaa, josta voit kirjautua sisään verkkopankkiin.

– Voit valita tunnistaudutko käyttäjätunnuksen ja avainlukulistan kanssa, vai käytätkö Mobiiliavainta tunnistautumiseen. Valitse Mobiiliavain. Kirjaa käyttäjätunnuksesi.

– Ota lähellesi se laite, jolla käytät OP-mobiilissa Mobiiliavainta. Kirjautumisesta op.fissä tulee vahvistuspyyntö tähän laitteeseen. Pyyntö hyväksytään älypuhelimessa Mobiiliavaimen PIN-koodilla. Tämän jälkeen op.fi:n verkkopankki aukeaa selaimessa.

Miksi älypuhelinta tai tablettia tarvitaan mukana tunnistautumisessa?

Vahva tunnistautuminen vaatii kahden kolmen eri elementin yhdistämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa omaa älypuhelinta tai tablettia, jonne on asennettu OP-mobiili, otettu käyttöön Mobiiliavain ja määritelty PIN-koodi. Nämä kaikki askeleet yhdistämällä voit turvallisesti kirjautua verkkopankkiin tietokoneen selaimella.

Kirjautuminen muihin palveluihin helpottuu

Myöhemmin talvella OP:n asiakas voi tunnistautua esimerkiksi Kelan tai Verohallinnon palveluihin Mobiiliavaimella. Tällä hetkellä tunnistautuminen on vaatinut käyttäjätunnuksen, sekä avainlukulistan.

Tarvitaanko vielä avainlukulistaa?

Älä heitä avainlukulistaa pois. Avainlukulistaa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun aktivoi Mobiiliavaimen uudelle laitteelle. Myös osa op.fi:n toiminnoista vaatii avainlukulistaa, mutta palveluita muutetaan asteittain toimimaan pelkällä Mobiiliavaimella.

Voit myös yhä tunnistautua käyttäjätunnuksen, avainlukulistan, sekä tarvittaessa tekstiviestivahvistuksen avulla op.fi:ssä.

Mobiiliavaimen käyttö on kuitenkin tekstiviestin ja avainlukulistan yhdistelmän käyttöön verrattuna kätevämpää ja nopeampaa. Turvalliseksi sen tekee erityisesti se, että Mobiiliavain-PIN on vain sinun tiedossasi ja sen voi syöttää valitsemaasi, vain sinun käytössäsi olevaan älypuhelimeen tai tablettiin. Mobiiliavainta ei siis voi käyttää verkon yli väärin.

Verkkomaksut

Osa OP:n asiakkaista on jo voinut vahvistaa maksuja verkkokaupassa Mobiiliavaimella korttimaksujen yhteydessä. Tämäkin palvelu laajenee kaikille asiakkaille asteittain.

Onko Mobiiliavaimen käyttö turvallista?

Kyllä on. Mobiiliavainta käsitellään OP:n salauksella suojatussa verkossa ja palvelussa, eivätkä muut sovellukset pääse siihen käsiksi. Se täyttää lain vaatiman vahvan sähköisen tunnistuksen määritelmän ja on sidottu tiettyyn laitteeseen, älypuhelimeen tai tablettiin, joka on vain sinun käytössäsi.

Jo miljoona OP:n asiakasta käyttää Mobiiliavainta ja suurin osa heistä kokee Mobiiliavaimen helppokäyttöiseksi. Silti moni pohtii, mitä tapahtuu, jos puhelin katoaa? Silloin on tärkeää, että muistaa verkkopankin käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Voit kirjautua verkkopankkiin käyttäjätunnuksen, salasanan ja avainlukulistan avulla ja poistaa Mobiiliavaimen käytöstä laitteesi kadotessa tai mennessä rikki. Jos älypuhelin katoaa ja epäilet, että myös tunnuksesi on väärissä käsissä, soita Sulkupalveluun +358 20 333.

Asiantuntija jutussa toimi Inkeri Jalonen OP:lta.

Lue lisää:

Usein kysytyt kysymykset Mobiiliavaimesta

OP sosiaalisessa mediassa