Miten teinin pankkipalvelut kannattaa järjestää? Lue 16-vuotiaan Antin vinkit

Antti Silanterä
Antti Silanterä

Olen 15-vuotias Antti Silanterä Turusta. Kirjoitan blogissa mm. nuorten päivittäisistä raha-asioista, matkailusta sekä kesätyö asioista. Vapaa-ajalla harrastan partiota ja valokuvausta. Partio on opettanut minulle paljon taitoja, joista on hyötyä jopa työelämässä. Tuon näitäkin asioita esille blogissa. Haluan tuoda myös nuorten näkökulmia esille op.mediassa ja siksi aloitin omistaja-asiakasbloggaajana. Seuraa minua myös somessa (Instagram, Snapchat) @anttisilantera,

Miten nuoren kannattaa hoitaa raha-asioitaan? Mitkä pankkipalvelut, sovellukset ja maksuvälineet ovat tarpeen? Tässä omat parhaat vinkkini.

Antti Silanterä
Antti Silanterä

Olen 15-vuotias Antti Silanterä Turusta. Kirjoitan blogissa mm. nuorten päivittäisistä raha-asioista, matkailusta sekä kesätyö asioista. Vapaa-ajalla harrastan partiota ja valokuvausta. Partio on opettanut minulle paljon taitoja, joista on hyötyä jopa työelämässä. Tuon näitäkin asioita esille blogissa. Haluan tuoda myös nuorten näkökulmia esille op.mediassa ja siksi aloitin omistaja-asiakasbloggaajana. Seuraa minua myös somessa (Instagram, Snapchat) @anttisilantera,

Mielestäni nuorten pitäisi itse oppia ja löytää parhaat tavat oman talouden hallintaan. Vanhempien tulee tietysti olla tukena, mutta nuoret osaavat ja haluavat ottaa yllättävän paljon vastuuta, jos sitä vain annetaan heille. Olisi hyvä, että jokainen nuori olisi edes käynyt verkkopankissaan katsomassa, mitä siellä on ja miten siellä toimitaan ennen kuin joutuu itse vastaamaan kokonaan omasta taloudestaan. Koulussa taloustiedon tunneilla on myöskin opetettu ja kerrottu hyvin, miten selvitä päivittäisissä raha-asioissa.

Listaan tässä, mitä palveluita käytän ja miten ne minua hyödyttävät:

Pivo ja Visa Electron

Sähköiset palvelut ovat helpottaneet talousasioitani ja arkea huomattavasti. Pystyn katsomaan muutamassa sekunnissa puhelimestani käyttötilin saldon. Pivoon pääsee sisälle nopeasti, mutta turvallisesti sormenjäljellä tai erillisellä Pivon pääsykoodilla. Minun ei tarvitse siis kantaa mukanani mitään pankkitunnuksia tai avainlukulistoja. Pivon käyttöönoton yhteydessä sovellukseen kirjaudutaan sisälle pankkitunnuksilla, mutta tämän jälkeen niitä ei enää tarvita.

Puhelimeni Pivo-sovellus näyttää Visa Electron -kortin ja siihen liitetyn tilin saldon reaaliajassa. Sovelluksessa on saldograafi, josta on hyvä seurata kulutusta viimeisten viikkojen ajalta. Lisäksi selkeät ja havainnollistavat kulutuspallot jakavat menneet kulut eri osa-alueisiin kuten ruokaan, vaatteisiin ja viihteeseen. Esimerkiksi kauppareissun jälkeen on helppoa tarkistaa, paljonko tilille jäi vielä rahaa. Pivoon voi tehdä myös budjetteja, joihin saa itse merkattua mihin ja paljonko aikoo käyttää rahaa. Budjetin avulla voi olla helpompi seurata rahankäyttöä ja asettaa samalla säästötavoitteita.

Pivon saldograafi näyttää helposti ja ymmärrettävästi kulutuksen

Tilin saldon ja kulutuksen tarkastelun lisäksi Pivossa voi sekä maksaa, että pyytää rahaa kavereilta. Vanhempani maksavatkin usein harrastuksistani aiheutuneita kuluja suoraan Pivossa ilman, että tarvitsee käyttää verkkopankkia. Voin myös pyytää heiltä helposti rahaa, jos olen vaikkapa reissussa. Hyödyllisiä maksupalveluita täydentävät Pivosta löytyvät edut. Pivoon saa liitettyä erilaisia etuohjelmia, joista tällä hetkellä itselläni on käytössä CityShoppari sekä Omistaja-asiakkaan edut. Näppäriä ja rahanarvoisia etuja on tarjolla ympäri Suomea toimiviin yrityksiin ja liikkeisiin. Omat suosikkietuni ovat Hesburgerin ja R-kioskin edut. Nämä ominaisuudet ovat ainoastaan Pivossa, jonka yli 15-vuotias voi ottaa käyttöönsä.

10-17 vuotiaille on tarjolla myös oma sovellus, Pivo Junior. Lapsi voi tarkistaa saldon, muttei siirtää tai vastaanottaa rahaa. Lapsen ei tarvitse siis soitella vanhemmilleen ja kysellä saldoa vaan sen voi itse tarkistaa muutamassa sekunnissa. Se on monelle ensimmäisiä askelia oman talouden parissa. Käyttöönotto vaatii vanhempien pankkitunnukset, mutta sen jälkeen lapsi voi käyttää Pivo Junioria sormenjäljellään tai pääsykoodilla. Siirryin Pivo Juniorista Pivoon heti, kun se oli mahdollista. Suosittelen myös muita nuoria ottamaan käyttöön Pivon sen monipuolisempien ominaisuuksien takia, mikäli se ei ole vielä käytössä.

Olen yrittänyt vähentää käteisen rahan käyttöä kahdestakin syystä. Mielestäni yhden kortin kantaminen on turvallisempaa kuin käteinen, mutta kortilla maksaminen on myös nopeampaa ja helpompaa niin asiakkaalle kuin myyjälle. Maksan kortilla käytännössä kaiken. Pikkuostokset hoituvat näppärästi lähimaksulla, joka nopeuttaa korttimaksua entisestään. Luotan nykyään niin paljon siihen, että jokaisessa paikassa on maksupääte, etten kanna edes pientä käteismäärää mukana. Joku toinen saattaa olla sitä mieltä, että käteistä olisi aina hyvä olla edes vähän. En ole törmännyt yllättävään käteisen tarpeeseen kuin muutaman kerran viimeisen vuoden aikana ja nekin kerrat olen selvinnyt jollain tavalla korttini kanssa. Minulla on käteistä mukana, jos tiedän, että sitä tarvitsee erityisesti jossain, kuten partioleirillä tai lomareissuilla. Käteisen kantaminen vie myös paljon enemmän tilaa lompakosta, eikä mahdu puhelimen kanssa samaan kuoreen toisin kuin kortti.

Entäs se verkkopankki? Miksi se on hyödyllinen teinille?

OP:n verkkopankista löytyy monenlaisia palveluita. Kaikilla ei kuitenkaan ole välttämättä tarve niille kaikille vielä tässä vaiheessa. Käytän niistä osaa ja niiden palveluiden avulla nuorten on helppo pitää huoltaan raha-asioista. Kesätöistä ansaitsemani tulot sain kätevästi verkkopankissa siirrettyä tililtä toiselle siirto omalle tilille-ominaisuudella. Suurimman osan laitoin säästötilille ja loput käyttöön. Säästötili on tehokas tapa säästää rahaa. Säästötililtä ei voi nostaa vuoden aikana loputtomasti rahaa, vaan sinne on hyvä säästää esimerkiksi uutta kameraa tai kelloa varten.

Myöskin osakkeita ja rahastoja voi ostaa ikään katsomatta. Verkkopankissa on oma osionsa säästöt ja sijoitukset. Sieltä löytyy laaja valikoima eri kohteita ja vaihtoehtoja sijoittamiselle. Suosittelen jokaista nuorta harkitsemaan rahastoon sijoittamista tai jopa osakkeita. Rahastoihin voit sijoittaa vaikkapa ensimmäiset kesätyörahat. Jo 10 vuodessa hyvässä rahastossa sijoitettu summa on saattanut poikia tuottoa puolet sijoitetusta summasta. Lisää sijoittamisesta ja sijoitusmuodoista OP Sijoittajakoulussa.

Seuraa minua myös Instagramissa ja Snapchatissa @anttisilantera

Seuraavaan juttuun!

Lue lisää nuorten pankkipalveluista op.fi-verkkopalvelusta.

OP sosiaalisessa mediassa