Mikä puhelin lapselle? Kiinnitä huomio kokoon ja hintaan

Lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi kannattaa hankkia keskihintainen laite ja suojata se kolhuja vastaan.

Älykäs, tehokas ja käteen sopiva

Vaikka perinteisiä näppäinpuhelimiakin on vielä saatavilla, on älypuhelin usein oikea valinta jo pienelle lapselle. Sen käyttöä on melko varmasti harjoiteltu isompien sisarusten tai vanhempien laitteilla.

Puhelinten koot ovat kasvaneet melkoisiin mittoihin, siksi pieniin käsiin suurimmat laitteet alkavat olla liian isoja. Suositeltavaa on hankkia lapselle puhelin, jota pystyy käyttämään yhdellä kädellä. Viiden tuuman näyttö on varmasti riittävä, mutta samalla vielä kohtuullisen kätevä.

Nuoriso käyttää puhelinta yhä puhumiseenkin, mutta tärkeämmäksi on tullut pelaaminen ja muu viihdekäyttö. Puhuminen, samoin kuin tekstiviestien lähettäminen, ovat paljolti vaihtuneet pikaviestittelyyn WhatsAppilla.

Puhelimen ”lisävarusteista” kamera lienee tärkein.

Vähemmän hintaa, vähemmän murheita

Keskihintainen, 200 – 250 euroa maksava älypuhelin on suosituin vaihtoehto. Summalla saa tämän päivän vaatimustason mukaisen laitteen, joka käy niin puhumiseen, viestittelyyn kuin pelaamiseenkin.

Tunnettujen puhelinvalmistajien lippulaivamallit maksavat tuhatkunta euroa. Tällainen laite on ehkä turhan arvokas pienen lapsen haltuun annettavaksi.

Kaikkein halvimpien puhelinten prosessoritehot taas ovat yleensä sen verran vaatimattomia, että esimerkiksi pelaaminen saattaa olla tuskallisen hidasta. Keskihintaluokan laite ei jää ”miettimään” kosketuksia vaan reagoi niihin nopeasti.

Kun surffaillaan netissä ja pidetään yhtä aikaa päällä useita selaimia, teho ja muisti ovat tarpeen. Ja lapset todellakin osaavat tehdä puhelimellaan monta asiaa samanaikaisesti.

Jos puhelin hankitaan vain viestittelyyn ja puhumiseen, halvemmat mallit ovat riittäviä.

Suojaus estää särkymisen

Olipa puhelin minkä hintainen hyvänsä, se kannattaa suojata iskuilta ja putoamisilta. Panssarilasi estää näytön rikkoutumisen, ja sen asentaminen käy helposti. Törmäyksiä pehmentävä, muovinen flip cover -suojakotelo on hyvä lisäturvavaruste.

Näytönsuojakalvojen käyttö on harvinaistunut panssarilasien tultua markkinoille.

Särkyneen näytön korjaaminen on kallista lystiä, joten keskimäärin 20 euroa maksava panssarilasi on erittäin järkevä investointi. Suojakoteloitakin saa parilla kympillä; puhelimen merkkikohtaisen kotelon hinta tosin saattaa olla kaksinkertainen.

Akkupankki kulkee kätevästi mukana

Varavirtalähteiden menekki on suurinta kesäisin, kun lapsilla on paljon aikaa pelaamiseen, mutta virtaa tarvitaan toki muulloinkin. Pokémonien pyydystäminen voi loppua lyhyeen, jos power bankia eli akkupankkia ei ole matkassa.

Akkupankkien hintahaarukka on leveä, alle kympistä aina sataseen saakka. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat latausnopeus ja kapasiteetti eli se, kuinka monta kertaa puhelimen pystyy lataamaan. Power bankin, jolla pystyy lataamaan puhelimen täyteen kaksi kertaa, saa noin 25 eurolla.

Ilman dataa ei tule toimeen

Jos on puhelimissa valinnanvaraa, niin on sitä liittymissäkin. Perusvaihtoehdot voi kuitenkin tiivistää kahteen. Toinen niistä on rajaton ”pakettiliittymä”, johon sisältyy kaikki eli data, puhelut ja tekstiviestit. Kuukausimaksu on 15 – 20 euroa, eikä yllätyslaskuja tarvitse pelätä.

Toisena vaihtoehtona operaattorit tarjoavat liittymiä, joihin kuuluu tietty määrä dataa, ja puheluista maksetaan erikseen, käytön mukaan. Niiden kuukausimaksut ovat alle 10 euroa, mutta päälle siis tulevat mahdolliset puhelumaksut.

Data on ehdoton liittymästä riippumatta, sillä ilman sitä ei WhatsAppin käyttökään onnistu. Rajaton liittymä on huoleton, koska sillä voi puhua ja käyttää dataa niin paljon kuin haluaa.

Prepaidiakin sopii harkita ensimmäiseksi liittymäksi, mutta siinä sekä puhuminen että datan käyttö tulevat yleensä hieman kalliimmaksi. Lisäksi prepaid-liittymään pitää aina käydä lataamassa lisää toiminta-aikaa. Siinä mielessä laskutettava postpaid-liittymä ainakin pitemmän päälle helpompi vaihtoehto.

Artikkelia varten haastateltiin myyntipäällikkö Mikko Pesosta Gigantista.

OP sosiaalisessa mediassa