Opintolainan ottaminen on yleistynyt viime vuosina kovaa vauhtia, ja opintolainan hakeminen onkin helppo tapa turvata toimeentulo opiskeluaikana. Opintolainahakemusten määrä on kasvanut parin viime vuoden aikana yli 20 prosenttia. Lainan suosiota selittää osittain opintotuen muutos aiempaa lainapainotteisemmaksi.

Valtio osallistuu nykyään opintolainan takaisinmaksuun: jos tutkinnon suorittaa määräajassa, lainanhakija voi saada opintolainahyvityksen. Tällöin Kela maksaa osan opintolainasta.

Opintolaina on monelle ensimmäinen oma laina. Opintolainan hakeminen tapahtuu näppärästi omasta pankista verkkopankin kautta.

Opintolainan saamista varten tarvitaan voimassa oleva opintolainan valtiontakaus, jonka korkeakouluopiskelijat saavat automaattisesti myönteisen opintotukipäätöksen yhteydessä. Toisen asteen opiskelijat voivat hakea lainatakausta Kelalta erillisellä hakemuksella opintorahan ja asumislisän hakemisen yhteydessä. Kelan takaustietoja pääsee tarkastelemaan Kelan asiointipalvelussa.

– Lainaa voi hakea pankista heti, kun opintolainan valtiontakaus on myönnetty. Pankki saa tiedon lainatakauksesta Kelalta, joten päätöstä ei tarvitse toimittaa erikseen pankkiin. Takaus ei kuitenkaan velvoita nostamaan opintolainaa, kertoo OP:n opintolainoista vastaava tuotepäällikkö Henna Mehtonen.

1. Milloin haetaan kokonaan uutta opintolainaa, milloin lainaerän lisäystä?

Mehtonen muistuttaa, että uutta opintolainaa haetaan silloin kun opinnot alkavat tai kun opintolainalle tulee opintojen aikana ensimmäisen kerran tarvetta. Myöhempinä vuosina voi hakea opintolainaan lainaerän lisäystä.

– Tällöin koko opiskeluajalle muodostuu vain yksi laina ja kaikki lainaerät kootaan yhteen.

2. Mitä korkojen pääomitus tarkoittaa?

Korkojen pääomitus tarkoittaa sitä, että korot lisätään lainasummaan sen sijaan, että korkoja täytyisi maksaa takaisin pankille jo opintojen aikana. Opintolainan korot lisätään opiskeluaikana lainapääomaan puolen vuoden välein kesä- ja joulukuussa.

– Käytännössä pääomitus tarkoittaa sitä, että korkojen veloitus alkaa vasta sitten, kun opinnot ovat päättyneet, Mehtonen kertoo.

3. Missä vaiheessa opintolainan korkoja täytyy alkaa maksaa?

Kun opintotuen saaminen loppuu, pankki pääomittaa opintolainan korot vielä yhden lukukauden ajan.

– Pankki ei siis veloita opintolainan korkoja ennen, kuin opintojen päättymisestä on kulunut noin vuosi. Jos opiskelija saa viimeisen kerran opintotukea toukokuussa, pankki pääomittaa korot vielä joulukuussa ja alkaa laskuttaa opintolainan korkoja vasta vuoden kuluttua kesäkuussa, Henna Mehtonen kertoo.

Hän huomauttaa, että pankki muistuttaa opintolainan ottaneita korkojen maksamisesta hyvissä ajoin.

– Asiaan ehtii kyllä reagoida ajoissa.

4. Miten opintolainan nosto kannattaa valita?

Opintolainan voi nostaa takauspäätöksen mukaisissa erissä, esimerkiksi kahdessa erässä vuosittain.

– Tällöin opintolainan nostaminen on maksutonta, eikä siitä peritä nostokuluja, Mehtonen kertoo.

Jos koko summaa ei kuitenkaan halua nostaa kerralla, tai haluaa rytmittää lainan noston esimerkiksi kuukausittain, opintolainan voi nostaa myös erillisinä nostoina. Tällöin nostoista peritään pieni, hinnaston mukainen nostokulu.

5. Missä vaiheessa lyhennystä pitää alkaa maksaa?

Varsinainen lainan takaisinmaksu alkaa useimmiten noin kahden vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Maksusuunnitelma muodostuu siinä vaiheessa, kun korot pääomitetaan viimeisen kerran.

Henna Mehtonen muistuttaa, että maksusuunnitelmaan voi tehdä tässä vaiheessa muutoksia.

– Tällöin kannattaa olla omaan pankkiin yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Opintolainaan voi saada esimerkiksi lyhennysvapaata, jos ei ole ensimmäiseen pariin vuoteen opintojen jälkeen saanut töitä.

Laina täytyy silti maksaa, ennemmin tai myöhemmin.

– Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta opintolainan ensimmäisestä nostopäivästä. Keskimäärin opintolainat maksetaan takaisin noin 12 vuodessa ensimmäisestä nostopäivästä, Mehtonen kertoo.

6. Kuuluuko lainaan aina toimitusmaksu?

Lainasta peritään toimitusmaksu silloin, kun haetaan uutta lainaa tai lainaerän lisäyksiä. OP:n omistaja-asiakkaille toimitusmaksut ovat maksuttomia silloin, kun hakemuksen tekee verkkopankin kautta.

– Omistaja-asiakkaiden on hyvä tietää, että opintolaina lasketaan myös mukaan OP-bonuksia kerryttävään asiointiin. Kertyneitä OP-bonuksia käytetään vakuutusmaksuihin ja pankin palvelumaksuihin, Mehtonen summaa.

Laske opintolainalaskurin avulla, paljonko voit saada opintolainaa.

Kuuntele podcast: Kannattaako opintolainaa nostaa?