Pieni hyppelevä ukko työhaalareissa, nyrkkejä heilutteleva gorilla ja iso keltainen möllykkä – nämä kaikki olivat pelihahmoja vuosikymmeniä sitten. Retropelit ja vanhat pelikoneet herättävät tuntemuksia erityisesti niissä, jotka pelasivat niillä lapsuudessaan. Uusien pelikonsoleiden lisäksi moni ostaa myös retrokonsolin viihdekäyttöön.

Retropelien suosiosta kertoo muun muassa se, että Nintendo ja Sega lanseerasivat vanhoja konsoleita imitoivia pelikoneita, jossa retropelit olivat sisään asennettuina. Suosio oli taattua ja kauppa kävi.

Pelien ja konsoleiden keräämisestä on tullut monelle myös harrastus.

– Peleissä viehättää niiden yksinkertaisuus verrattuna uusiin nykylaitteisiin. Pelit latautuvat nopeasti ja pelaaminen on varsin suoraviivaista, toteaa pelikeräilijä ja Tietokonemuseo Atan perustaja Ari Tommiska.

Konsolit rahaksi

Jos hyllyn pohjalla on vanhoja pelikoneita pölyttymässä, laita ne myyntiin – ostaja löytyy varmasti. Vanhoista Nintendo 8-bittisen peleistä maksetaan tällä hetkellä 20-50 euroa ja konsolipaketista sadan euron kieppeillä.

Hintaan vaikuttavat pelikoneen kunto ja mukana myytävät lisälaitteet. Hieman rikkinäinenkin laite voi mennä kaupaksi, sillä pelikeräilijät korjaavat usein pikkuvikoja. Kun jätät myynti-ilmoitusta, ole rehellinen: onko laitetta testattu viime aikoina, onko ohjaimissa vikaa tai aukeaako kasettipesä? Kirjaa kaikki viat selkeästi myynti-ilmoitukseen, jotta ostaja voi arvioida, saako laitetta korjattua.

Mutta mistä tietää millä hinnalla vanhat koneet ja pelit pitäisi myydä? Verkkokaupat ja verkon huutokaupat antavat hyvää suuntaa. Tarkempia arvioita saa pelikeräilijöiltä.

– Facebookissa on useampia retropeli-ryhmiä, joissa voi kysellä vanhan pelikoneen hinta-arviota. Annetut arviot ovat melko tarkkoja. Usein eri alustoille, kuten Nintendo tai Sega, löytyy omia ryhmiä.

Ryhmissä on usein tiukat ohjeet pelihintojen kyselyyn ja pelien myymiseen.

Playstationin vanhat pelit kiehtovat

Tällä hetkellä kaupaksi menevät ainakin Nintendo 8-bittisen pelit ja konsolit. Niiden suosio on kestänyt jo pidempään. Uudempaa keräilijöiden sukupolvea kiinnostavat myös Sony PS1 – ja PS2-pelit.

– Jos haluaa parhaan mahdollisen markkinahinnan, peliä tai konsolia voi yrittää myydä Facebookin huutokauppa-ryhmissä. Pelin hintaan vaikuttaa harvinaisuus, kiinnostavuus, maa-aluekoodi ja kunto. Osa keräilijöistä hankkii pelit ohjeineen ja suojakuorineen, osa haluaa vain toimivan peliin.

Retropelilaitteiden keräily on nykyään laaja harrastus ja jopa vanhat PC-koneen tavarat menevät kaupaksi. Pelikeräilijän ja tietokonemuseo Atan harvinaisin kone ei kuitenkaan ole konsolipeli.

– Tietokonemuseossa on useampi harvinainen pelitavara, mutta harvinaisin on ehkä suomalainen Telmac 1800 laite, joka on kokoomattomana alkuperäisessä toimituspaketissa. Sellaista on tuskin toista olemassa.

Esimerkkejä hinnoista

  • Nintendo 8-bittinen konsoli, yksi peli, ja ohjaimet 70 euroa.
  • Nes Legend of Zelda -peli 30 euroa.
  • Nes Super Mario Bros 3, 25 euroa.
  • PS1 Spyro 2 –peli, 30 euroa.
  • Atari, PacMan, 20 euroa.
  • Sega Megadrive konsoli ja kaksi ohjainta, 60 euroa.
  • PS1 Megaman –pelit 50-70 euroa.

Hinnat poimittu huuto.netistä, tori.fistä, sekä vpd.fistä, sekä Facebookin peliryhmistä.