Lompakko kesäkuntoon - automatisoi säästämisesi

Ota palkkapäivänä nämä viisi helppoa askelta, niin kerrytät säästöjä automaattisesti. Lopuilla rahoilla voitkin sitten nauttia elämästä.

1. Katso, mihin rahasi kuluvat

Käy läpi parin kuukauden menot ja mieti, mitkä hankinnat kaduttavat. Lapsille ostetut turhat lelut? Liiallinen taksilla ajaminen? Jokapäiväiset noutokahvit? Menojen tarkkaileminen esimerkiksi OPn Pivo-sovelluksesta paljastaa armotta, mihin kaikkeen rahat kuluvat.

2. Mieti sopiva säästöprosentti

Tarkastele omaa budjettiasi ja mieti, kuinka paljon pystyt säästämään kuukaudessa. Jo parinkympin kuukausisäästö on kelpo suoritus, ja viisi prosenttia nettotulosta jo oikein hyvä summa. Esimerkiksi 2000 euron nettotulosta se tarkoittaa 100 euroa säästöön per kuukausi.

Sopivaa säästöprosenttia saattaa joutua kokeilemaan muutaman kuukauden, sillä se ei saa olla liian korkea. Kyllä elämästä pitää myös nauttia!

3. Automatisoi säästäminen eri tileille

Ihmisillä on usein tapana käyttää se, mitä tilillä kulloinkin on. Siksi automatisoitu säästäminen heti palkkapäivänä toimii paremmin kuin se, että siirtäisi vasta juuri ennen seuraavaa palkkapäivää loput rahat tililtä säästöön.

Verkkopankissa voi avata monia tilejä eri tarkoituksiin. Tee verkkopankissa myös automaattiset maksusopimukset niin, että rahat siirtyvät eri tileille heti palkkapäivänä: tietty summa ruokatilille, jonkin verran remonttitilille, sopiva määrä lomamatkan säästötilille ja sitten vielä vähän pidempiaikaiselle säästötilille.

Jos sinulla on luottokorttilaskuja tai kulutusluottoja, maksa ne pois ennen säästämisen aloittamista. Pyri pikkuhiljaa siihen, ettet elä etupainotteisesti luottokortilla vaan maksat ostokset suoraan tililtä.

4. Automatisoi myös sijoittaminen

Talouden huippukunto siintää jo horisontissa – on siis aika miettiä itselle sopivinta tapaa sijoittaa. Vaikka sijoittamisen miettiminen voi tuntua hankalalta, riittää, kun tekee vaikkapa vain sen yhden hyvän päätöksen.

Kun on kerran valinnut esimerkiksi omiin tavoitteisiin ja sijoittajaprofiiliin sopivan indeksirahaston, sille voi ohjata automaattisesti halutun summan joka kuukausi. Näin varmistaa myös tuiki tärkeän ajallisen hajautuksen: kun ostaa rahastoa pitkin vuotta, ei tule ostaneeksi rahasto-osuuksia vahingossa juuri silloin, kun ne ovat kalleimmillaan.

Käy siis verkkopankissasi tekemässä jatkuva maksusopimus, joka ohjaa säästettävät rahat kuukausittain joko suoraan rahastoihin tai tilille, jolta voit ostaa myöhemmin osakkeita.

5. Nauti jäljelle jäävistä rahoista

Kun olet automatisoinut palkkapäivän säästämisesi, käytä loppusumma hyvällä omatunnolla elämiseen.

Jos pelkäät, että rahat eivät riitä koko kuukaudeksi, kirjaa ylös tai tee mentaalinen viikko- tai päiväbudjetti. Jos käytät rahaa yli budjetin yhtenä päivänä, seuraavana päivänä voi ostaa vähän vähemmän.

Talous haltuun -sarjassa treenataan lompakko kesäkuntoon.

Asiantuntijat: OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen sekä ekonomisti CFA Henna Mikkonen

OP sosiaalisessa mediassa