Lämmin syksy täyttää vaatekauppojen alennuslaarit

Vaate- ja urheiluvälinekaupassa on odotettavissa hyvät alennusmyynnit. Kaupan pitää päästä eroon talvivaatteista, jotka ovat menneet lämpimänä syksynä huonosti kaupaksi.

Oletko ale-haukka? Odotatko, että pääset tekemään hyviä ostoksia perinteisissä joulun jälkeisissä alennusmyynneissä?

Tänä vuonna on hyvät mahdollisuudet löytää alennuslaareista varsinkin talvivaatteita ja -jalkineita sekä talviurheilutarvikkeita. Mennyt syksy oli poikkeuksellisen lämmin, eikä talvi ole alkanut kunnolla vieläkään.

Myös viime kesä oli poikkeuksellinen. Helteet jatkuivat ennätyspitkään. Moni suomalainen onkin tänä vuonna nauttinut lämpimistä säistä. Kaupan kannalta normaalia lämpimämpi sää ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti hyvä asia.

Sukset jalkaan vasta kun on lunta

Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen vahvistaa, että säällä on vaikutusta ihmisten kulutuskäyttäytymiseen. Talvikengät ostetaan yleensä vasta sitten, kun niille on oikeasti käyttöä. Pääkaupunkiseudulla ei myydä suksiakaan ennen kuin Helsingissä on lunta, vaikka muualla Suomessa olisi jo kunnon hiihtokelit.

– Suomalaiset ovat vähän huonoja tekemään hankintoja etukäteen. Kaikkia kausiluontoisia tuotteita ostetaan sään mukaan, Loikkanen sanoo.

Kauppa tietää tämän, mutta sillä on vähän keinoja varmistaa, että oikeaa tavaraa olisi myynnissä juuri oikeaan aikaan. Esimerkiksi viime kesänä monesta kaupasta loppuivat tuulettimet, kun poikkeukselliset helteet saivat suomalaiset sankoin joukoin viilentämään kotejaan.

Erilaiset algoritmit auttavat kauppaa ennustamaan trendejä ja myyntipiikkejä, mutta iso osa tavarasta joudutaan aina tilaamaan monta kuukautta etukäteen. Silloin tilaukset perustuvat pitkälti edellisvuoden menekkiin.

Kausiluontoisuus on vähentynyt

Kun kauppa on tilannut tavaraa, jota ei saada myydyksi odotetulla tavalla, siitä pitää jossain vaiheessa päästä eroon. Ja sitä varten alennusmyynnit ovat olemassa.

Loikkasen mukaan varsinkin isot vaateketjut pyrkivät vähentämään alennuslaareihin päätyvien vaatteiden määrää sillä, että ne tilaavat uutta tavaraa pienemmissä erissä pitkin vuotta.

– Aikaisemmin vaatekaupoissa oli selkeästi kaksi sesonkia eli kevät–kesä ja syksy–talvi. Niitä varten tilattiin paljon tavaraa kerralla. Ketjukaupoissa kausiluonteisuus on kuitenkin vähentynyt, ja sen myötä vaatteiden kierto on lyhentynyt. Silti, jos heinäkuussa tulee yllättäen lunta, eivät ketjutkaan voi sille mitään, Loikkanen sanoo.

Kaikkea alennustavaraakaan ei enää myydä vain tammi- ja heinäkuun alennusmyynneissä vaan erilaisia ale-kampanjoita käydään ympäri vuoden. Esimerkiksi marraskuussa Suomessakin moni kauppa osallistui tarjoushinnoin Black Friday -kampanjaan, joka on rantautunut tänne Yhdysvalloista.

– Perinteiset alennussesongit ovat hieman menettäneet merkitystään, mutta kyllä ne sieltä tänäkin vuonna tulevat. Kaupan on pakko vaihtaa tavaraa tässä vaiheessa vuotta, Loikkanen sanoo.

Onko tänä vuonna siis odotettavissa poikkeuksellisen hyvät alennusmyynnit? Loikkanen ei lupaa poikkeuksellisen suuria aleprosentteja mutta toteaa, että perinteinen alennusmyyntisesonki varmasti tämänkin joulun jälkeen alkaa.

Eli riippumatta siitä, minkälainen sää ulkona on, ale-haukkojen kannattaa tänä sesonkina suunnata ainakin toppatakki-, talvikenkä- ja suksiostoksille.

Jossain vaiheessa talvea niille kuitenkin on lopulta käyttöä.

OP sosiaalisessa mediassa