Miksi lähimaksurajaa päätettiin nostaa?

Tämä oli ennen kaikkea asiakaslähtöinen päätös, jota sekä korteilla maksuja tekevät ihmiset että kauppiaat ovat toivoneet. Lähimaksu on otettu hyvin vastaan ja todettu käteväksi sekä nopeaksi tavaksi hoitaa maksuja. 25 euron raja tulee kuitenkin melko nopeasti vastaan, joten sen nostamista on pohdittu jo jonkin aikaa. 50 euroon mahtuvat jo monet perusostokset.

Milloin muutos astuu voimaan, ja koskeeko se kaikkia maksukortteja?

Kauppiailla on mahdollisuus siirtyä 50 euron lähimaksurajaan 12.4.2019 alkaen. OP:n kortit tukevat uutta lähimaksurajaa heti tästä päivämäärästä.

Uusi 50 euron raja tulee automaattisesti voimaan kaikilla OP:n maksu- ja luottokorteilla. OP:n korteissa lähimaksu tapahtuu yhdistelmäkorttien osalta aina debit-puolelta. Jos asiakas haluaa käyttää yhdistelmäkortin korotonta maksuaikaominaisuutta tai luottoa, kortti tulee syöttää maksupäätteeseen ja valita credit-ominaisuus ja PIN-koodi. OP Mastercardien osalta veloitus tapahtuu credit-puolelta.

Toimiiko uusi raja heti kaikissa maksupäätteissä?

50 euron raja tulee käyttöön niissä liikkeissä, joissa maksupäätteet on päivitetty tukemaan uutta rajaa. Valtaosa kauppiaiden maksupäätteistä tukee muutosta heti, mutta yksittäisten kauppojen osalta uuden rajan käyttöönotossa saattaa olla viiveitä. Silloin voi luonnollisesti maksaa suuremmat ostokset perinteiseen tapaan syöttämällä kortin ja näppäilemällä oman tunnuslukunsa.

Toimiiko lähimaksu myös ulkomailla?

Tämä riippuu siitä, minne matkustaa. Monet maat tukevat lähimaksua, mutta maakohtaiset käytännöt ja maksurajat vaihtelevat – joissain paikoissa raja voi siis olla myös alempi kuin 50 euroa.

Onko uusi lähimaksuraja asiakkaalle turvallinen?

Lähimaksu on yksiselitteisesti turvallinen tapa maksaa. Koska maksutapahtuman yhteydessä ei tarvitse näppäillä omaa PIN-koodia, kukaan ei myöskään voi kalastella sitä esimerkiksi olan yli. Lähimaksukorttien toimintaperiaatteeseen kuuluu myös, että kun tietty tapahtuma- ja euromäärä tulevat täyteen, vaaditaan PIN-koodin käyttöä, jotta lähimaksua voi taas käyttää.

Sekin on hyvä tietää, että kortti pitää käytännössä viedä kiinni päätteeseen lähimaksun hyväksymiseksi – ei siis kannata huolestua siitä, että maksaisi vahingossa vaikka jonkun muun ostokset.

Esimerkiksi OP:lla 25 euron lähimaksuraja on ollut käytössä vuodesta 2013 saakka, eikä tiedossa ei ole “vahinko-ostoja” eikä tapauksia, joissa rikollinen olisi lukenut lähimaksukortin tiedot lähimaksua tehtäessä ja väärinkäyttänyt näin saamiaan korttitietoja. Kaikista korttitapahtumistamme noin 40 prosenttia on lähimaksuja.

On tärkeää muistaa, että lähimaksua maksaessa on kortti hyvä pitää omassa näköpiirissä.

Entä jos kortti päätyy vääriin käsiin? Kuka korvaa?

Pankki on aina vastuussa, jos asiakas ei ole toiminut petollisesti.

Kadonneesta kortista pitää ilmoittaa pankille mahdollisimman nopeasti, jotta se saadaan suljettua. Varkauden tai katoamisen jälkeen on tärkeä seurata tilitapahtumia ja jos ilmenee väärinkäytöksiä, niistä pitää tehdä reklamaatio pankille, joka hoitaa asian jatkoselvittelyn.