Kuluttajan vuosi näyttää hyvältä – työllisyys paranee, palkat nousevat ja ostovoima kasvaa

Vuodesta 2019 on tulossa suomalaiselle kuluttajalle kelpo vuosi. Työttömyys jatkaa laskuaan, palkat nousevat enemmän kuin moneen vuoteen, ja kuluttajien ostovoima kasvaa, kun hinnat nousevat maltillisesti.

Ennen vuodenvaihdetta saatiin kuulla monia valistuneita ennusteita alkavan vuoden heikentyneistä talousnäkymistä, mitä tulee kansantalouteen. Kuluttajien talousnäkymät sen sijaan näyttävät edelleen varsin hyviltä, toteaa OP:n ekonomisti Henna Mikkonen.

– Aiemmin tehdyt palkkaratkaisut näkyvät kuluttajien arjessa ja suomalaisten palkat nousevat jo toista vuotta peräkkäin.

Suomalaisten ansiot nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia, eli enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 2012. Myös kuluttajien ostovoima paranee, sillä palkat nousevat nyt hintoja nopeammin, Mikkonen sanoo.

Työttömyys vähenee edelleen, joskin viime vuotta rauhallisempaa tahtia. Valtaosa uusista työpaikoista on ollut vakituisia työpaikkoja, eli työllisyyden parantuminen ei johdu pätkätöiden lisääntymisestä.

Kotitalouden korkotesti kannattaa tehdä

Suomalaisten suurin varallisuuserä on oma asunto, minkä vuoksi kaikki asumiseen liittyvät muutokset ovat tänäkin vuonna kuluttajille tärkeitä. Kuluvan vuoden asuntolainan koroista vähennyskelpoisia on enää 25 prosenttia.

Asuntojen hinnat noussevat keskimäärin hieman, mutta eivät kaikkialla. Kasvukeskusten asunnoissa hinnat nousevat varmemmin kuin haja-asutusalueiden omakotitaloissa. Kuluvana vuonna myös asuntolainojen korot noussevat aavistuksen.

– Mistään merkittävästä muutoksesta ei kuitenkaan ole kyse. Esimerkiksi 12 kuukauden euribor-koron odotetaan hädin tuskin nousevan plussalle vuoden 2019 aikana. Viimeistään nyt kannattaa kuitenkin selvittää, kuinka korkojen nousu vaikuttaisi omaan talouteen. Vaikka korkojen merkittävä nousu ei ole vielä akuutti asia, on varautuminen sitä helpompaa, mitä aiemmin sen tekee, Mikkonen sanoo.

Suomalaisten nettovarallisuus on jatkanut kasvuaan. Suomalaisilla on siis keskimäärin enemmän rahoitusvaroja kuin velkaa, vaikkakin varallisuus keskittyy hyvätuloisille. Varallisuus kuitenkin myös monipuolistuu; yhä useampi suomalainen on sijoittanut osakkeisiin tai rahastoihin. Edelleen suomalaisten rahoitusvaroista lähes 90 euroa on kuitenkin kiinni talletuksissa.

– Se on merkittävä osuus kokonaisvarallisuudesta, mutta talletuksista on tällä hetkellä vaikea saada tuottoa. Mikäli tilille on kertynyt rahaa, voisi nyt olla hyvä aika keskustella niiden tuottavasta sijoittamisesta asiantuntijan kanssa, Mikkonen sanoo.

Osakemarkkinoilla on viime viikkoina nähty melkoista heilahtelua, mikä jatkunee ja saattaa säikäyttää heikkohermoisimpia.

– Heilahtelu on nousukauden jälkeen tyypillistä ja kuuluu osakesijoittamisen luonteeseen. Sijoittajille tällainen markkina tarjoaa myös mahdollisuuksia ostaa aiempaa halvemmalla. Omat sijoituspäätökset kannattaa aina tehdä oma taloudellinen tilanne, omat tavoitteet ja riskinsietokyky huomioiden. Tässä keskustelussa asiantuntijat ovat hyvänä apuna. Riskit kannattaa mitoittaa omalle taloudelle sopiviksi, mutta antaa myös varallisuudelle mahdollisuus kasvaa, Mikkonen sanoo.

Tutustu tarkemmin OP:n ekonomistien kuluttajan vuosi -katsaukseen.

OP sosiaalisessa mediassa