Vallitsevien poikkeusolojen takia kotona vietetään normaalia enemmän aikaa. Tavallisesti kuluttajien huonekalukauppa kilpailee matkustamisen kanssa, koska ihmiset tekevät usein päätöksiä lomamatkojen ja kodin uudistamisen välillä. Nyt, kun perheiden tuhansien eurojen lomamatkat ovat peruuntuneet, alkaa moni pohtia uutta sohvaa tai mattoa.

Kuinka kotona oleminen ja etätyöjärjestelyt vaikuttavat sisustustuotteiden myyntiin?

– Etätyöratkaisujen kysyntä on kasvanut merkittävästi. Ihmiset ovat todenneet, ettei olohuoneen pöydän ääressä tai sohvan nurkassa ole hyvä kököttää päiväkausia, huonekaluyritys Iskun operatiivinen johtaja Mikko Kuuppo kertoo.

Iskun kivijalkamyymälöiden kävijämäärät ovat pudonneet ja kauppojen aukioloaikoja on supistettu. Toimintaa pystytään nyt pyörittämään vähemmällä henkilökunnalla ja siten pienemmällä riskillä. Verkkokauppamyynnissä on tapahtunut huima kasvu maaliskuun aikana.

– Verkkokauppa korvaa sen, minkä kivijalka tällä hetkellä menettää, Kuuppo sanoo.

Korona on sulkenut rajoja ja tehtaita ympäri Eurooppaa. Iskun huonekalutehdas sijaitsee Lahdessa, joten yhtiön toiminta ei riipu ulkomailta tulevista rahdeista. Kuuppo on huomannut, että poikkeusoloissa kuluttajat tukevat mielellään kotimaista ja vastuullista tuotantoa.

Remontin huumaa

Kevät on perinteisesti remontoinnin aikaa, mutta poikkeusoloissa maalit ja tapetit käyvät kaupaksi erityisen hyvin. Myös terassikelit houkuttelevat jo. Kesäkalusteiden klikkaukset ovat lisääntyneet aikaisessa vaiheessa. Kuuppo uskoo, että selailu realisoituu kaupoiksi lähiviikkoina.

Työergonomiaa kotona parantavien sisustustuotteiden lisäksi sänkyjen uusiminen on lisääntynyt, sillä etätöissä hyvät unet ovat arvossaan.

– Ostokulttuuri on siirtynyt kivijalasta verkkokauppaan. Esimerkiksi perinteisesti myymälöissä kaupaksi menevien sisustamisen pienelementtien, kuten koristetyynyjen ja päiväpeittojen, myynti on nyt korostunut verkkokaupassa.

Iskulaiset seuraavat nyt verkkokaupan dataa aiempaa enemmän ja miettivät uusia keinoja markkinoida asiakkaita mahdollisesti kiinnostavia tuotteita.

– Tarjoamme riskiryhmään kuuluville ja muillekin mahdollisuuden myymälävierailuun aukioloaikojen ulkopuolella. Näin myyjä voi esitellä esimerkiksi vanhemmalle pariskunnalle tuotteita tyhjässä myymälässä turvaväliä ja käsihygieniaa noudattaen.

Noutopisteitä on laajennettu kaikkiin myymälöihin, ja tuotteet voidaan toimittaa myös kotiovelle. Lisäksi tarjolla on erilaisia työpisteiden vuokrausmahdollisuuksia. Asiakas voi esimerkiksi vuokrata sähköpöydän kotiinsa kuukausilaskutuksella. Kun sopimus päättyy, saa pöydän lunastaa itselleen.

Markkinallisen kelkan käännös

Koronan myötä myös kotikuntoilulaitteiden myynti on lisääntynyt. Piikki on havaittavissa myös liikunta-alan yritys Gofitness.fin kuluttajamarkkinoilla.

– Tällä hetkellä teemme lukumäärällisesti tavallista enemmän kauppaa, mutta pienemmillä summilla. Yksittäiset ihmiset tilaavat verkkokaupasta kohtalaisen edullisia liikuntavälineitä, sanoo Gofitness Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Mitrunen.

Gofitness tuo maahan fitness-alan tuotemerkkejä sekä rakentaa ja huoltaa liikuntatiloja yksityisille kuntosaleille ja valtion tahoille, kuten palokunnille ja vankiloille. Kuluttaja-asiakkaita palvelee kuntosalitarvikkeiden verkkokauppa.

Tällä hetkellä kaupaksi käyvät edulliset matalan kynnyksen tuotteet, kuten säädettävät käsipainot, jumppamatot, pallot, toiminnalliset narut ja kuminauhat. Myös isompien laitteiden, kuten juoksumattojen, myynti on lisääntynyt.

Mutta siinä missä kuluttajamyynti nousee, yrityspuoli sakkaa.

– Neljä vuotta sitten päätimme keskittyä enemmän ammattimyyntiin, mikä oli meille kannattava toimenpide. Pakon edessä olemme joutuneet kääntämään markkinallisesti kelkkaa ja palaamaan hetkeksi entiseen.

Toimitusvarmuus ennen kaikkea

Gofitneksen kokonaismyyntiin korona ei ole vielä vaikuttanut. Se voi johtua siitä, että yrityksille ehdittiin myydä paljon keikkoja ennen poikkeusolojen alkua.

Laadukasta fitness-välineistöä myyviä toimijoita on Suomessa vähän, joten asiakkaat tuntevat Gofitneksen hyvin ja löytävät ostoksille. Verrattain pienellä toimijalla ei ole resursseja ostaa sisään isoja massoja, joten se keskittyy alennusten sijaan laadun myymiseen.

– En huolehdi liikaa asioista, joille en voi yksinkertaisesti tehdä mitään. Joudumme nyt menemään päivä kerrallaan. Ainakin tällä hetkellä tavara liikkuu ja varastossa kaikuu, Mitrunen hymähtää.

Yhtiön suurin huoli liittyykin asiakkaiden tavoittamisen sijaan toimitusvarmuuteen.

– Niin kauan kuin saamme tavaraa sisään maahan, kaikki on ihan hyvin. Mutta jos tavaraliikenne kiellettäisiin, olisimme pulassa, koska sitten ei ole mitä myydä.

Muuntautumiskyky koetuksella

Gofitneksen tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, kuinka pahasti tuleva taantuma iskee suomalaisyrityksiin.

– Yksityisillä kuntosaleilla on nyt iso paniikki päällä ja syystä. Osa toimijoista voi mennä konkurssiin ja nekin, jotka selviävät, eivät välttämättä kovin herkästi ole vetämässä ostohousuja jalkaan.

Mitrusen mukaan näinä aikoina yrittäjien pitää tarvittaessa kyetä nopeisiin päätöksiin. Jahkailla ei saa, oli kyse sitten lomautuksista tai tuotesegmentin muutoksista.

Myös Iskun Mikko Kuuppo peräänkuuluttaa yritysten muuntautumiskyvyn ja toiminnan digitalisoimisen tärkeyttä.

– Yrittäjien tulee keksiä uusia tapoja tehdä kauppaa. Esimerkiksi nyt, kun maskit ja desinfiointiaine ovat lopussa, moni suomalainen yritys on herännyt valmistamaan niitä.

Lisäksi henkilöstön tahtotilan tulee olla sellainen, että tästä päästään yli. Se vaatii yrittäjältä yhteishengen ylläpitoa ja avointa sisäistä tiedottamista.

Lue myös:

Suomen talouden sinnittelijät

Korona pakottaa innovoimaan uutta – lue mitä eri yrittäjät ovat keksineet liiketoiminnan ylläpitämiseksi