Koska viikkorahan antaminen pitäisi lopettaa? Pitäisikö oman lapsen opiskelijaelämää tukea rahallisesti…? Entä voiko työssäkäyvälle nuorelle aikuiselle ostaa vaikka pesukoneen? Näitä kysymyksiä monet nuoren aikuisen vanhemmat pyörittelevät mielessään.

On tärkeää muistaa, että taloudelliseen itsenäisyyteen kannustaminen on ihmisen omaksi parhaaksi.

– Taloudellinen itsenäisyys merkitsee sitä, että ihminen hallitsee tulonsa ja menonsa sekä osaa varautua tulevaan. Vaikka myrsky iskisi, on työkalut mennä läpi myrskyn, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi kuvailee.

Majasalmi muistuttaa, että nuorelle on annettava mahdollisuus kantaa taloudellinen vastuu itsestään.

– Jossakin vaiheessa se napanuora pitäisi katkaista. Jos koko ajan syytää rahaa, ei anna edes mahdollisuutta itsenäistymiselle. Kun muuttaa pois kotoa, pitäisi pystyä huolehtimaan itsestään tavalla tai toisella. Ei tee hyvää olla taloudellisesti riippuvainen kenestäkään, ei vanhemmistaan eikä puolisostaan.

Pieni ponnistelu omien rahojen eteen on tärkeää itsenäistymisen kannalta.

– Monet vanhemmat haluavat, että omalla lapsella olisi helpompaa kuin itsellä. Tietä ei kuitenkaan kannata loputtomiin tasoitella. Jatkuva auttaminen ei helpota toisen elämään, se voi kääntyä itseään vastaan.

Joskus tulee tilanteita, etteivät asiat suju niin kuin on suunnitellut. Jotakin sattuu.

– Olen itsekin äiti enkä jättäisi lastani pulaan. Jos on mahdollisuus auttaa, se kannattaa tehdä. On ehdottomasti parempi lainata rahaa vanhemmilta kuin esimerkiksi ottaa pikavippejä. Olisi tärkeää myös pystyä kertomaan vanhemmille avoimesti mahdollisesta velkaantumisesta, ettei mitään kierrettä syntyisi.

Elämää yli varojen

Majasalmi uskoo, että osa opiskelijoiden rahahuolista voi liittyä asenteeseen: vaatimaton opiskelijaelämä ei yksinkertaisesti kelpaa monelle nuorelle. Ja jos on tottunut tiettyyn elintasoon, voi menojen karsiminen tuntua vaikealta.

– Kun itse opiskelin, kävin vuodessa kerran, pari ulkona syömässä. Tuntuu, että parikymppiset elävät aika laveaa elämää nykyisin, matkustelevat paljon ja käyvät ulkona joka viikonloppu. Se ei ole luonnollista, ei sellaista elämää kuulukaan voida elää opiskelijana. Opiskelijalla ei voi olla niin paljon rahaa käytössään elleivät vanhemmat kustanna tai nuori ole itse aloittanut merkittävää sijoitustoimintaa todella aikaisin, Majasalmi arvelee.

Sosiaalinen mediakin voi antaa ymmärtää, että hyvin nuorilla on jo paljonkin rahaa käytössään.

– Toki tietynlaisilla sometähdillä voikin olla, sillä he saavat tuloja mainostamisesta. Mutta harvalla nuorella on vielä suuria tuloja käytössään.

Etenkin pääkaupunkiseudulla asuminen on niin kallista, että opiskelija joutuu todella ponnistelemaan pärjätäkseen pelkillä Kelan tuilla.

– Edulliset soluasunnot eivät välttämättä kelpaa opiskelijoille, mikä saa miettimään, ovatko ihmiset tottuneet liian hyvään. Vaaditaan itselle oikeuksia, joihin ei ole varaa tai mahdollisuuksia.

Majasalmen mielestä tuhlailevampaa elämää pitäisi malttaa odottaa siihen asti, että saa työpaikan. Töiden paiskiminen opiskelujen ohessa ei kannata, ainakaan jos se viivästyttää valmistumista.

– Paras säästövinkkini opiskelijalle on, että valmistu mahdollisimman nopeasti. Ideaalitilanteessa tulot moninkertaistuvat, kun siirtyy työelämään.

Avoimuus a ja o

Miten sitten varmistaa, että oma lapsi saa tarvittavat eväät taloudellisesti itsenäiseen elämään? Majasalmen mukaan oleellisinta on opettaa omalle lapselle rahataitoja: miten elää varojensa mukaisesti.

Yksinkertaisin keino on antaa lapselle pienestä pitäen rahaa esimerkiksi viikkorahana. Silloin hän voi itse tehdä kuluttamista koskevia päätöksiä, mikä auttaa ymmärtämään tulojen, menojen ja säästämisen merkitystä.

Rahataitoja voi opettaa, vaikkei rahaa olisikaan.

– On perheitä, joilla ei ole mahdollista tukea taloudellisesti omia lapsia. On tärkeää luoda lapsille uskoa, että he voivat pärjätä elämässään, vaikka tie olisi kivisempi.

Rahataitojen opettelussa tärkeintä on avoimuus ja rehellisyys. Majasalmen mielestä sellaista rahahuolta ei pitäisi olla, josta ei kehtaisi kertoa vanhemmille.

– Kaikesta pitää voida puhua. Kun puheyhteys lapsen kanssa säilyy, kaikki on ihan ok ja on mahdollista välttää isot karikot.