Saksanpaimenkoira Sisu, 5, alkoi kärsiä epämääräisistä vaivoista ollessaan vuoden vanha. Kun korvien hiivatulehduksista, ulinasta korvia rapsuttaessa, turkin harvenemisesta ja kutittavista, hitaasti parantuvista haavoista ei tullut loppua, Mette Veistola vei Sisun lääkäriin.

– Lääkäri epäili Sisun kärsivän allergiasta. Koirille on allergiatestejä, mutta koska ne eivät ole kovin luotettavia, meitä neuvottiin aloittamaan Sisulle eliminaatiodieetti, Veistola kertoo.

Eliminaatiodieetin ideana on se, että ensin tilanne nollataan eli koiran ruokavaliota karsitaan. Sen jälkeen koiraa altistetaan palauttamalla ruokavalioon ruoka-aineita, joita koira on syönyt oireilunsa aikana.

– Dieettivaihe oli hankala, koska esikoistyttäremme oli tuolloin vauva, ja heitteli ruokiaan myös lattialle Sisun syötäväksi. Saimme kuitenkin selville Sisua allergisoivia ruoka-aineita. Nykyään 40-kiloinen Sisu syö enimmäkseen raakaravintoa: possua, kalkkunaa ja lohta, Veistola kertoo.

Allergioiden selvitysvaiheessa Sisu söi koirien hypoallergeenista ruokaa.

– Paitsi että hypoallergeeninen ruoka on kallista, se ei ollut Sisulle riittävän ravitsevaa. Sisu söi sitä hirveät määrät ja kakkasi varmaan pari kiloa päivässä, Veistola muistelee.

Lemmikkivakuutukset kasvattavat suosiotaan

Koirat ovat Suomessa eniten vakuutettu eläinlaji. Rotukoirien lisäksi vakuutetaan runsaasti monirotuisia koiria.

– Myös kissoja vakuutetaan aiempaa enemmän. Kissan eläinlääkärikuluja kattavan hoitokuluvakuutuksen voi ottaa myös maatiaiskissalle. Rotukissalle voidaan ottaa myös eläinvakuutus, joka kattaa lemmikin kuoleman, katoamisen tai varkauden, kertoo Pohjola Vakuutuksen vakuutuspäällikkö Volmari Ojanen.

Kolmas suuri vakuutuksen kohteena oleva eläinryhmä on hevoset. Hevoselle otetaan yleisimmin eläinvakuutus, joka kattaa hevosen kuoleman, katoamisen tai varkauden. Hevosvakuutusten määrissä näkyy hevosten vähäinen määrä Suomessa verrattuna koiriin ja kissoihin, joita arvioidaan olevan 1,5 miljoonaa.

Perheeseen saapuva pentu on hyvä vakuuttaa heti, ja tyypillisesti eläinvakuutus hankitaankin ensimmäisen elinvuoden aikana. Pohjola Koira- ja kissavakuutus voidaan myöntää 6 viikkoa täyttäneelle ja alle 7-vuotiaalle lemmikille.

Pohjola Vakuutuksen asiakas saa käyttöönsä maksuttoman FirstVet-etäeläinlääkäripalvelun ja vahinkotilanteessa auttavat eläinklinikkakumppanit. Etäeläinlääkäripalvelun saavat käyttöönsä maksutta ne asiakkaat, joilla on eläinlääkärikuluja kattava hoitokuluvakuutus. Määräaikaisena etuna alle 1-vuotiaalle koiran- tai kissanpennulle saa Pentuneuvonta-palvelun, jonka kautta saa eläinlääkäriltä tietoa pentuajasta, pennun hoitamisesta ja pennun kehityksestä.

Sisu vakuutettiin pentuna

Sisulle eläinvakuutus otettiin jo pentuna. Noin 300 euroa vuodessa maksava vakuutus on maksanut itsensä Veistolan mukaan jo monesti takaisin.

– Jokaisella eläinlääkärikäynnillä olen kiitollinen Sisun vakuutuksesta. Esimerkiksi korvatulehduksen takia lääkärissä käyminen lääkkeineen maksaa noin 400 euroa, joskus kertakäynnin hinta voi olla yli 600 euroa. Vakuutuksemme korvaa kuluista noin 70 prosenttia, ja rahat tulevat viikossa tilille, Veistola toteaa.

Eläinlääkärikulut ovat nousseet viime vuosina. Volmari Ojasen mukaan se näkyy siinä, että asiakkaat ovat aiempaa kiinnostuneempia suuremmista enimmäiskorvauksista. Toisinaan ihmiset ajattelevat, että vakuutusta ei tarvita, koska lemmikki on ollut terve.

– Vakuutus kuitenkin kannattaa hoitaa kuntoon juuri silloin. Vakuutus ei nimittäin korvaa sairauksia tai vammoja, jotka ovat alkaneet ennen vakuutuksen voimaantuloa. Jos siis esimerkiksi allergiaoireet ovat alkaneet ennen vakuutuksen voimaantuloa, vakuutus ei korvaa allergian tutkimusta tai hoitoa, Ojanen toteaa.

Vakuutuksen hankkimista lemmikilleen kannattaa pohtia erityisesti yllättävien eläinlääkärikulujen varalta. Silloin lemmikin hoito ei jää rahasta kiinni.

Tavallista koiranelämää

Keväällä uusittu Pohjola Koira- ja kissavakuutus korvaa eläinlääkärikuluja ja lääkkeitä läpi eläimen elämän, eikä hoitokuluvakuutukselle ole päättymisikää. Se tuo turvaa myös lemmikin hampaille.

– Pohjola Vakuutuksen hoitokuluvakuutus kattaa myös sairauksista ja tapaturmista johtuvia hammashoitoja. Monet muut vakuutusyhtiöt sen sijaan ovat rajanneet erityisesti hammassairaudet vakuutuksen ulkopuolelle, Ojanen kertoo.

Sisun vakuutus korvaa lääkkeitä eläinlääkärikulujen lisäksi. Hoitokuluvakuutuksesta saa korvausta eläinlääkärin määräämistä reseptilääkkeistä, mutta lisäravinteita tai erityisruokavalion mukaisia ruoka-aineita vakuutus ei korvaa.

Sisun korviin laitetaan kortisonia kerran viikossa ja turkki pestään erikoissampoolla. Joka toinen päivä Sisu saa kutinaa ehkäisevän lääkkeen, joka maksaa noin euron kappaleelta. Sisulle annetaan myös sinkkiä ja d-vitamiinia.

– Sisulle annettava lääke ei poista syytä, mutta helpottaa oireita. Myös oikealla hoidolla ja ruokavaliolla oireet on saatu kuriin, ja Sisu saa elää tavallista, hyvää koiranelämää. Vakuutus on ollut isona turvana, Veistola toteaa.

Tutustu seuraavaksi:

Pohjola Koiravakuutus

Pohjola Kissavakuutus 

Tutustu kaikkiin Pohjola Vakuutuksen eläinvakuutuksiin 

Vakuutukset myöntää Pohjola Vakuutus Oy.