Rahasta kannattaa puhua lapsen kanssa avoimesti. Miten rahasta olisi hyvä puhua ja milloin, ja kannattaako lapselle antaa viikkorahaa? Asiantuntija vastaa.

Minkä ikäiselle lapselle voi alkaa puhua rahasta?

Ihan tarkkaa ikää on mahdotonta antaa. Lapset kehittyvät yksilöllisesti tässäkin asiassa. Ikä on sopiva esimerkiksi silloin, kun lapsi alkaa kaupassa ymmärtää, että lelujen tai makeisten ostaminen maksaa. Silloin on hyvä aika ryhtyä avaamaan hänelle, mitä raha tarkoittaa. Lasta ei pidä kuitenkaan huolestuttaa perheen rahahuolilla.

Millä rahaan tutustuminen onnistuu parhaiten?

Viikkoraha on hyvä tapa tutustuttaa lapsi rahan maailmaan positiivisella tavalla. Jos lapsi saa vaikka kolme euroa viikkorahaa perjantaina ja käyttää sen saman tien, on vanhempien hyvä pitää kiinni viikkorahapäivästä. Näin lapsi oppii sääntelemään rahan käyttöään jatkossa paremmin.

Miten lasta voi kannustaa säästämiseen?

Säästöpossu on perinteinen mutta edelleen toimiva tapa. Jos viikkoraha on kolme euroa ja lelu maksaa 15 euroa, lapsi oppii nopeasti ymmärtämään, että hankintaa varten pitää säästää. Toimintaan tulee tavoitteellisuutta. Tavaroiden hankkiminen ja arvostaminen tuntuu ajan myötä myös arvokkaammalta, kun niiden eteen joutuu vähän ponnistelemaan.

Miten pitää toimia, jos lapsi saa lahjaksi rahaa?

Lapsella saattaa itsellään olla toiveita, mihin hän sitä haluaisi käyttää. Silloin voi kertoa, että on järkevää säästää osa rahoista tulevia isompia hankintoja varten, eikä tuhlata rahoja heti. Lahjarahat voi tallettaa tilille tai useampaan säästöpossuun eri tarkoituksia varten. Lisäksi varojen sijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Senkin voi kertoa, että kaikkea ei ole mahdollista eikä järkeväkään hankkia rajallisen rahamäärän ja maailman kantokyvynkään kannalta.

Milloin on aika siirtyä kuukausirahaan?

Teini-ikäiselle on hyvä maksaa kuukausirahaa. Silloin hän oppii hallitsemaan rahankäyttöään vähän pidemmällä aikavälillä.

Miten kannattaa puhua erilaisista tavoista käyttää rahaa?

Kolikoista ja seteleistä on helpoin aloittaa. Fyysisestä rahasta lapsi saa kouriin tuntuvan käsityksen, millaista raha on. 

Lapsi tai nuori voi tutustua digitaalisiin pankkipalveluihin, kun hänelle on haettu pankista OP-tunnukset. OP:n nuorten rajatut digitaaliset palvelut voidaan avata 7–14-vuotiaalle lapselle. Tunnusten avulla lapsi voi tarkastella OP-mobiilissa tilejä, joihin hänellä on käyttöoikeus, maksaa OP Saavutettavassa tileiltä, joihin hänellä on käyttöoikeus, tehdä verkkomaksuja tileiltä, joihin hänellä on käyttöoikeus ja vahvistaa korttimaksun Mobiiliavaimella, jos kortilla voi tehdä verkkomaksuja.

Milloin lapsille voi kertoa sijoittamisesta?

Alakoulun loppuluokilla ja yläkoulussa voi alkaa avata sijoittamisen käsitettä. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän on mahdollisuus kartuttaa varallisuuttaan. Jos säästää 10 euroa kuukaudessa osakerahastoon, jonka keskimääräinen tuotto on 6,1 prosenttia, on kymmenen vuoden päästä koossa 1641 euroa.

Lapsen kanssa on hyvä keskustella ja antaa hänen jopa osaltaan vaikuttaa omien varojensa sijoittamiseen. Silloin lapsi kiinnostuu talouden tapahtumista ja sijoittamisesta sekä sitoutuu valintoihinsa.

Tutustu lapselle säästämisen vaihtoehtoihin

Haastateltavana oli OP Ryhmän henkilöasiakkaiden myynnin johtamisen Business Lead Katja Taponen.

Milloin lapsi saa pankkitunnukset? Lue selkeät ohjeet.

Lue myös:

Minkä ikäisenä saa omat verkkopankkitunnukset, tilin ja pankkikortin?

Artikkeli on julkaistu 13.2.2020 ja sitä on päivitetty 28.6.2022 uusilla tiedoilla lasten digitaalisista pankkipalveluista.