Kun älypuhelimista on tullut osa päivittäistä arkea, saa monia asioitaan hoidettua henkilökohtaisen laitteen kautta. Näin on myös maksamisessa, sillä yllättävän monessa paikassa maksun voi hoitaa joko lähimaksulla tai mobiilimaksulla

Lähimaksu tarkoittaa pankkikortin tunnusluvutonta maksua, jolloin pelkkä kortin käyttäminen maksupäätteellä riittää maksun suorittamiseen. Lähimaksun raja nousi 25 eurosta 50 euroon tämän vuoden huhtikuussa. Mobiilimaksu taas tarkoittaa maksamista mobiililaitteella. Maksajan näkökulmasta toimintatapa on sama kuin lähimaksussa.

Pian maksuvalikoimaan on tulossa myös biometrinen tunnistautuminen, joista yksi on kasvomaksaminen. Se tarkoittaa, että maksaja tunnistetaan kasvojen perusteella. Tämä saattaa monista kuulostaa jopa pelottavalta.

– Itse asiassa kasvomaksu on hyvin vanhanaikainen tapa toimia, sillä niin kaupan asiakas on tunnistettu aiemmin. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat erilaiset kaupan tilit, joissa kauppias tunnisti asiakkaansa puheesta ja kasvoista, toteaa Kristian Luoma.

Kasvomaksaminen on uutuusarvostaan huolimatta tunnistustapa, josta hyötyisivät juuri ikäihmiset ja muut asiakkaat, joille tunnuslukujen muistaminen ja käsittely ovat hankalia. Tällöin asiakas tunnistettaisiin kasvojen avulla.

Uusi pelottaa

Kaikki uusi luonnollisesti pelottaa osaa käyttäjistä. Lähi- ja mobiilimaksaminen saattaa tuntua monesta turvattomammalta kuin käteinen tai pankkikortti. Tämä ei tosin pidä paikkaansa.

– Mobiilimaailmassa käyttäjä saa tiedon heti siitä, jos väärinkäyttöä on tapahtunut. Pankkikorttia joku on saattanut käyttää jo pidempään, ennen kuin se huomataan, pohtii Masa Peura.

Myös uusien asioiden ja palveluiden opettelu saattaa monesta tuntua loputtomalta suolta, mutta itse asiassa uudet maksupalvelut pyrkivät tuomaan enemmän ominaisuuksia olemassa oleviin sovelluksiin.

Esimerkiksi Pivosta saa jo nyt bussilippuja ja lisäksi sillä voi ladata rahaa cashless-festareita, kuten tulevan kesän Ilosaarirockia ja Blockfestiä varten. Näiden palveluiden kanssa arki on helpompaa ja sujuvampaa. Ajatus on, että sovelluksia ei jatkossa tarvitsisi ladata niin monia, tiivistää OP:n Kristian Luoma.

Vaikka maksaminen saattaa tuntua hieman puisevalta ja tylsältä aiheelta, ovat tulevaisuuden visiot varsin kiinnostavia. Villimmissä visioissa asiakkaan tunnistaminen voisi liittyä vaikkapa jokaisen uniikki liikkumisen tai kävelemisen tapa. Vastaavat visiot ovat tuttuja tieteiselokuvista, mutta nykyisellä ja tulevalla tekniikalla tällainen toimintatapa voisi hyvinkin olla mahdollinen.

Myös puheentunnistus on yksi kehityssuunta ja se on useassa tapauksessa jo tätä päivää. Tästä esimerkkinä ovat Amazon Alexan ja Google Homen kaltaiset palvelut. Niiden kautta ihmiset puhuvat kodinkoneille ja ostavat tuotteita ja palveluita.