Omaisen kuollessa jäljelle jää monia käytännön asioita, jotka täytyy hoitaa askel askeleelta surun keskellä. Onneksi moni taho myös auttaa tilanteessa.

Heti: Kuolemasta ilmoittaminen

Mikäli omainen kuolee sairaalassa tai hoitolaitoksessa, laitos tekee kuolemasta ilmoituksen Väestörekisterikeskuksen ylläpitämään väestötietojärjestelmään. Sieltä tieto kulkee pankkiin, Kelaan ja eläkelaitoksiin. Jos kuolleella on ollut voimassa henkivakuutus, kuolemasta kannattaa ilmoittaa vakuutusyhtiöön. Niin ikään postille kannattaa ilmoittaa uusi osoite, jotta posti voidaan ohjata kuolinpesän hoitajalle.

Lähipäivinä: Virkatodistuksen tilaaminen

Vainajan virkatodistuksen voi tilata vainajan seurakunnasta tai maistraatista. Sen avulla omainen voi hoitaa asioita pankissa ja todistaa osuutensa kuolinpesässä.

Jos kuolleella on ollut voimassa puhelinliittymä, lehtitilauksia tai suoratoistopalveluita, ne kannattaa lopettaa heti, jotta niistä ei tule turhia juoksevia kuluja.

Millaisia asioita kuolinpesässä pitää hoitaa? Tutustu kuolinpesän hoitajan muistilistaan.

Lähiviikkoina: Hautajaisten järjestäminen ja perhe-eläkkeen hakeminen

Jos vainajalla on hautaustestamentti tai toiveita hautajaisten suhteen, niitä voi pyrkiä noudattamaan. Hautajaisia varten kannattaa olla yhteyksissä seurakuntaan sekä hautaustoimistoon, jotka kertovat, mitä päätöksiä hautajaisten suhteen täytyy tehdä ja osaavat varata muistotilaisuuspaikan.

Mikäli omainen on oikeutettu leskeneläkkeeseen tai lapseneläkkeeseen, sitä voi hakea Kelalta.

Kolme kuukautta kuolemasta: Perunkirjoitus

Vainajan varoista ja veloista muodostuu kuolinpesä, jonka osakkaita perilliset ovat. Kuolinpesän osakkaat määritellään perunkirjoituksessa, joka täytyy tehdä kolmen kuukauden kuluessa ihmisen menehtymisestä. Perunkirjoituksessa auttaa, mikäli siinä on mukana juristi, joka varmistaa että kaikki sujuu oikein. Mikäli vainajalla on testamentti, myös tämä liitetään perunkirjoitukseen. Pankkiasioiden hoitamisesta ennen ja jälkeen perunkirjoituksen on yksityiskohtaisempaa tietoa OP:n sivuilla.

Yksi kuukausi perunkirjoituksesta: Perukirjan lähettäminen verottajalle

Perukirjasta täytyy lähettää kopio verottajalle kuukauden kuluttua perunkirjoituksen tekemisestä. Perunkirjoituksessa on suositeltavaa järjestää samalla myös perinnönjako, jotta perintöveroasiat saadaan kuntoon samalla. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, vaan perinnön voi myös jättää kuolinpesään. Kun perintö on jaettu, verottaja lakkauttaa kuolinpesän. Tällöin vainajan tilit ja vakuutukset kannattaa sulkea.

Neljä kuukautta–vuosi kuolemasta: Perintöveron maksaminen

Verottaja tekee vainajan omaisuudesta verotuspäätöksen saatuaan perukirjan. Tässä voi mennä vuosikin. Mikäli perintöveron suuruus on yli 500 euroa, se maksetaan kahdessa osassa.

Juttua varten on haastateltu OP:n lakimies Anna Junnaa.

Kuolinpesän hoitajan muistilistasta saat selkeän kuvan niistä asioista, joita kuolinpesän hoitajan tulee tehdä. Tutustu muistilistaan.