Samalla kun Facebook-kirppareiden myyntimäärät kasvavat, nousee myös rima sen suhteen, kuinka omansa saa kaupaksi. Muksujen merkkituotekirpparia ylläpitävä Laura Virtanen nostaa tärkeimmäksi kaksi asiaa.

– Ensimmäinen asia on selkeät ja valoisat kuvat, joista näkee selkeästi myytävän tuotteen. Sen lisäksi myyntiteksti kannattaa olla selkeä, rehellinen ja ytimekäs.

Virtanen kertoo Muksujen merkkituotekirpparilla olevien käyttäjien olevan suurelta osin ammattimaisia myyjiä. Koska kyse on merkkituotteista, pitävät ne hyvin arvonsa ja hyvin pidetylle vaatteella tai tavaralle löytyy varmasti ostaja.

Kuinka erottua tuhansien ilmoitusten joukosta?

Ammattimaisuus tarkoittaa tässä yhteydessä juuri sitä, että tuotteen sanallinen kuvaus ja valokuvat ovat kunnossa. Kun ryhmässä on yli 40 000 jäsentä ja yli 3000 uutta ilmoitusta kuukaudessa, erottuvat joukosta hyvin tehdyt ilmoitukset.

Vaikka Virtasen ylläpitämässä ryhmässä keskiössä ovat lastentarvikkeet, pätevät samat lainalaisuudet myös muissa Facebook-ryhmissä. Hyvät kuvat on tärkein yksittäinen elementti kauppoja tehdessä.

Jos myynnissä on kaksi samankaltaista tuotetta, kohdistuu valinta usein tuotteeseen, jossa kuvat ja tuotteen kuvausteksti ovat kunnossa. Kun kuvien laatu on nousussa, voi ilmoituksensa tehoa lisätä videolla. Niissä persoonallisuus ja oivaltava idea ovat keskiössä.

Videolla lisäarvoa

Hyvä esimerkki persoonallisesta ilmoitustavasta löytyy Rumpukirppis-ryhmästä, jossa ylimääräisiä rumputavaroitaan kauppaava Mika Säily panostaa ilmoitukseensa tekemällä siitä videon. Se ei keskity pelkkään tuotteen myymiseen, vaan on myös viihdyttävä.

– Jokaisessa ilmoituksessa on hyvä olla objektiivinen tuotekuvaus, näkemys käyttömahdollisuuksista ja esimerkki tuotteen toiminnasta käytännössä. Käytännön esimerkkini ovat hyvin huumoripitoisia luonnostaan, sillä olen aina hullutellut ja harrastanut ankaraa itseironiaa, Säily kertoo.

Kaikki eivät Säilyn tyylistä ole tykänneet, sillä herkimmät ovat miehen satiirista jopa loukkaantuneet. Pääasiallisesti palaute on kuitenkin ollut hyvää. Lisäksi videoilmoitusten tekeminen on kannattanut myös rahallisesti.

– Käytettyjen soittimien hinnat ovat olleet yleisesti alhaalla, mutta videoilmoituksilla olen saanut parempia hintoja kuin aiemmin.

Tiukat säännöt palstoilla

Aktiivisessa myyntiryhmään saattaa vuorokauden aikana tulla yli tuhat ilmoitusta. Sen vuoksi monella kirpputorilla on varsin tiukat säännöt. Esimerkiksi Muksujen merkkituotekirpparilla niihin on ollut pakko panostaa.

– Meillä on napakka ohjeistus sitä miten pitää toimia. Sellainen on pakko olla, sillä ryhmässä on yli 40 000 käyttäjää. Käyttäjien osalta on tietenkin hankalaa, että eri ryhmissä on eri sääntöjä, joten me pyritään lähinnä pitämään kaupankäynti ja ilmapiiri fiksuna, kommentoi Laura Virtanen.

Virtasen ylläpitämän Facebook-ryhmän tuotteissa ja säännöissä on harvoin ongelmia, mutta muutamia rikosilmoituksia on siitäkin huolimatta jouduttu tekemään. Lähinnä ne ovat tilanteita joissa tuote jää maksamatta tai postittamatta.

Äijätorit ovat Villi Länsi

Muksujen merkkituotekirpparilla menoa tuntuu rauhoittavan se, että sukupuolijakauma on varsin naispainotteinen. Äijien kirpputorilla meno muistuttaa enemmän Villiä Länttä, eikä pahoinpitelyuhkauksiltakaan voi kokonaan välttyä. Siellä AV ei ole YV, sillä muilta palstoilta tuttu termistö ei ole rantautunut äijämaailmaan.

Äijäkirppiksillä myyntivaltit ovat kuitenkin yllättävän samanlaisia kuin Muksujen merkkituotekirppikselläkin. Hyvät kuvat ja tuotetta kuvaava teksti. Oivaltavalla tekstillä ja huumorilla on kuitenkin suurempi merkitys kuin tiukasti organisoidulla merkkitavarakirpparilla.

Ilmoituksen laatimiseen kannattaa siis panostaa. Parhaimmillaan tuote menee kaupaksi nopeammin ja paremmalla hinnalla. Vaikka tavara ei vaihtaisikaan omistajaa, on hyvän ilmoituksen tekemisestä Säilyn mukaan hyötyä.

– Sen tekeminen voi olla hauska elämys, vaikka tuote jäisikin myymättä, toteaa Mika Säily.