”Mahtavia tarjouksia ja alennuksia! Oletko valmis?” Black Fridayhin valmistaudutaan kuin suureen juhlaan. Joulusesongin aloittavaa mustaa perjantaita tosin pidetäänkin nykyisin kulutusjuhlana, jonka aikana useat yritykset, verkkokaupat sekä kivijalkamyymälät avaavat ovensa kuluttajille tuntuvien tarjousten luokse. Tai ainakin siltä televisiossa pyörivät ja postiluukusta tippuvat mainokset saavat sen kuulostamaan.

Marraskuun neljäntenä perjantaina vietettävä Black Friday on saanut arvostelua turhan kuluttamisen kannattamisesta. Samoihin aikoihin vietettävä No Shop Day -päivä nimensä mukaisesti kannustaa olemaan ostamatta mitään, miettimään omia kulutusvalintoja sekä niiden vastuullisuutta esimerkiksi ympäristön kannalta. Monesti kysytäänkin: kumpaan päivään sinä osallistut?

Säästä tiedostamalla todelliset tarpeesi

Mainokset luovat helposti kuluttajille uusia tarpeita. Ilmaisia ämpäreitä jonottavat suomalaiset innostuvat alennusprosenteista ja rajoitetuista tuote-eristä, joten ryöppyävän mainostulvan jälkeen uusiin heräteostoksiin on helppo hukkua.

Jos kuitenkin päätyy ostamaan tuotteita tarpeeseen, kannattaa myös miettiä niiden laatua suhteessa hintaan, käyttöikää ja koko elinkaarta aina sen valmistuksesta siihen mihin se päätyy sinun käyttösi jälkeen. Pyrkimällä kestävään kuluttamiseen, vastuullisuuteen ja tiedostamalla todelliset hankintatarpeet säästät enemmän sekä omia rahojasi että ympäristöä.

”No kumpaan päivään sitten osallistut?”

En ehkä kumpaankaan. Saatan ostaa verkkokaupasta laadukkaat toppahousut, joita voisin käyttää seuraavat viisi vuotta, mutta kodin säilytystilaa en halua täyttää luontoa kuormittavalla kertakäyttömuodilla.

Todennäköisesti kiertelen kyseisinä päivinä kirpputoreja, entisöin vanhoja huonekaluja ja vaihdan itselleni tarpeettomia tavaroita Facebookin vaihtoryhmässä suklaalevyihin, joita voin ripotella vaikka joulupaketteihin. Win-win-win -tilanne kierrätyskeskuksille, kukkarolleni ja luonnolle. En siis välttämättä osallistu Mustaan perjantaihin enkä Älä osta mitään -päivään, vaan vietän Kestävää kulutusta vuoden jokaisena päivänä -päivää säästäen rahaa, säilytystilaa ja luonnonvaroja.

Vastuullisuudesta, luontoaiheista ja säästämisestä voit lukea lisää blogistani Wilma Creates. Facebook-sivuni löydät samalla nimellä ja Instagram-tilini @wilmahelmimaria.