Black Friday - Puhdasta ostamisen riemua vai kulutus-sikailua?

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut Black Friday korkkaa kulutus-sikailun kuukauden ennen jouluaattoa. Kauppa kiittää, mutta luonto huutaa armoa.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala

op.median toimituspäällikkö

Joulun kaupallisuus ei ole mikään uusi ilmiö. Suomessa ja muualla maailmassa Jeesuksen syntymäjuhlasta on vuosien saatossa muodostunut länsimaisen kuluttamisen orgiat, jotka paisuvat vuosi toisensa jälkeen syntisemmäksi.

Black Fridayta vietetään USA:n kiitospäivän jälkeisenä perjantaina, joka tänä vuonna osuu numeroyhdistelmälle 24112017 (Pohjois-Amerikassa 11242017). Samaan aikaan kun kaupan ala takoo vuoden kovinta sesonkia, halutaan huomiota kiinnittää myös kuluttamisen vastaiseen aktivismiin. Samalle päivälle on nimittäin lanseerattu myös Älä osta mitään –päivä.

Kerskakuluttamista vastaan taisteleva No Shop Day on sekin lähtöisin Pohjois-Amerikasta. Päivä sai alkunsa vuonna 1992 Kanadan Vancouverissa ja sittemmin laajentunut myös muualle. Meillä päivän on ottanut omakseen Luontoliitto, joka haluaa kiinnittää huomiota kuluttamisen ympäristövaikutuksiin.

Vaikka somefiidit täyttyvät ennen kaikkea Black Friday –päivityksistä, löytyy poikkeuksiakin. Kotimainen vaatevalmistaja Makia ilmoitti laittavansa liikkeensä ja verkkokauppansa kiinni koko perjantain ajaksi. Kannanotto on varsin kädenlämpöinen.

Kaupan alalle Black Fridayn kaltaiset tapahtumat ovat tärkeitä. Kun joulusesonki päästään aloittamaan kuukausi ennen jouluaattoa, ehtivät kaupat kaunistelemaan vuoden myyntitilastoja hieman pidemmän aikaa. Ja taotaan päivällä oikeasti myös euroja, sillä vaikka tuotteiden hinnat ovat alennettuja, tavara liikkuu uudelle omistajalle.

En näe tarvetta osallistua Älä osta mitään –päivään, sillä en koe Mustaa Perjantaita uhkana. Se ei edusta minulle kerskakulutusta, vaan tuiki tavallista kapitalismia. Eikä kapitalismissa ole mitään vikaa. Länsimaiset sivistysvaltiot ovat perustuneet kapitalismille vuosisatoja, eikä sosialistisesta yhteiskuntajärjestelmästä ole vielä tähän mennessä ollut toimivia esimerkkejä.

Kapitalismi on myös luonut hyvinvointia. Elintaso on noussut jatkuvasti. Kapitalismi herättää kuitenkin myös närää. Sen vastustajat sanovat köyhien köyhtyvän ja rikkaiden rikastuvan. Väitteessä lienee totuuden siemen.

Olen kuullut teorian, joka kertoo paljon kapitalismin luonteesta: Jos maailman rikkaimpien ihmisten varat jaettaisiin kaikkien maailman kansalaisten kesken tasan, palautuisivat ne piakkoin takaisin entisten rikkaiden taskuun. Minulla ei ole syytä epäillä teorian toimivuutta.

Taloudellinen epätasa-arvo ei ole Black Fridayn kaltaisten tapahtumien syytä. Siitä ei myöskään voida syyttää keskiluokkaa tai rikkaita. Siinä on kyse ihmisyydestä. Ihminen on perusluonteeltaan valtavan ahne.

Olen saanut mahdollisuuden seurata läheltä neljän lapsen kasvamista vauvasta koululaisiksi. Kaikki lapseni ovat luonteeltaan erilaisia keskenään. Yksi on pohdiskeleva runoilija, toinen rämäpäinen kiihkoilija. Kaksi muuta ovat jotain siltä väliltä. Yksi asia heitä kuitenkin yhdistää: halu saada enemmän kuin muut saavat. Oli kyseessä tavara, ruoka tai aika vanhempien kanssa.

Yhdysvalloissa Black Friday on saanut perinteisesti aikaan joukkotappeluita, joissa samaa taulutelevisiota tavoittelevat ostajat takovat toisiaan naamatauluun. Ketjuliikkeet palkkaavat kauppoihinsa aseistettuja vartijoita, jotka repivät erilleen verissä päin taistelevia asiakkaita.

Meillä ei onneksi olla päästy yhtä pitkälle ja suuremmilta henkilövahingoilta on vältytty. Nyrkit heiluisivat vasta silloin jos Alko osallistuisi tapahtumaan myymälle rajoitetun erän kossupulloja puoleen hintaan.

Tänä vuonna Black Fridaysta koettavat hyötyä aiempaa useammat kaupat. Vinkiksi ensikertalaisille voisi sanoa, että -20% -alennukset eivät juuri herätä ostohaluja. Liian pienet rabatit lähinnä ärsyttävät, sillä kampanjaan on sisäänkirjoitettu huikeat säästömahdollisuudet.

Musta Perjantai ei ole sen kummoisempi asia kuin perinteiset alennusmyynnit. Molemmissa on tarkoitus saada ihminen luulemaan, että heille tarjotaan jotain ainutlaatuista. 60%:n alennuksella myytävä mikroaaltouuni ei edelleenkään tuota myyjälle tappiota, mutta se saa meidät luulemaan näin.

Alennusmyynneistä tulee toki hankittua usein sellaista, mitä ei oikeasti tarvitsisi. Varmasti jokainen on joskus hankkinut jotain vain siksi, että sen sai halvalla. Tällaisessa kuluttamisessa ei ole järkeä. Ei lompakon, eikä ympäristön kannalta. Rakas pallomme hukkuu ennen pitkään roskaan.

Älä Osta Mitään –päivä on hyvä muistutus siitä, että turhan tavaran ostaminen ei ole järkevää. Mutta päivän sijoittaminen samalle päivämäärälle Black Fridayn kanssa on typerää. Mikäli sillä haluttaisiin olevan laajempia vaikutuksia, olisi ainoa säällinen teko siirtää se muualle. 24.11.2017 se jää takuulla kapitalismin tallomaksi.

OP sosiaalisessa mediassa