Askelia kohti taloudellista hyvinvointia

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Tähän aikaan vuodesta lehdet ja netti pursuavat erilaisia hyvinvointivinkkejä. Ajattelinpa kantaa oman korteni kekoon ja kirjoittaa muutaman sanasen taloudellisesta hyvinvoinnista.

Henna Mikkonen
Henna Mikkonen

Ekonomistina OP Ryhmässä. Talousasiat ihmisten näkökulmasta ovat lähellä sydäntäni.

Siis mistä? Hyvinvoinnista puhuttaessa taloudellinen hyvinvointi ei tule yleensä ensimmäisenä mieleen, jos ollenkaan. Talousasiat koskettavat jokaisen arkea, mutta niiden osuutta hyvinvointiin ei ehkä tule ajateltua. Väitänpä kuitenkin, että kun omat talousasiat on kunnossa, edistää se kokonaisvaltaista hyvinvointia - sekä nyt että tulevaisuudessa.

Tai toisin päin käännettynä; taloudelliset ongelmat heijastuvat monille elämän osa-alueille. Raha on tutkimusten mukaan yksi suurimmista stressin aiheuttajista maailmassa. Kun raha-asiat ovat solmussa, vaikeuttaa se arjen pyörittämistä, aiheuttaa unettomia öitä, riitoja perheessä yms. Ekonomistin hyvinvointivinkki alkavalle vuodelle onkin: pistä oma taloutesi kuntoon!

Kestävän taloudenpidon lähtökohta on, että omat tulot ja menot ovat balanssissa. Valtaosalla näin toki onkin. Tilastokeskuksen tulonjakotilaston mukaan lähes 80 % kotitalouksista kokee saavansa menonsa katetuksi tuloillaan ilman vaikeuksia. Mutta jos näin ei ole, on asialle hyvä tehdä jotain. Ihmisten elämäntilanteet ja mahdollisuudet reagoida toki vaihtelevat, mutta usein arjen taloudesta löytyy petraamisen paikkoja, kun asiaa aktiivisesti työstää.

Askel 1: Tule tietoiseksi kulutuksestasi

Yleensä ihmiset tietävät aika hyvin tulonsa, mutta menopuolen hahmottaminen on vaikeampaa. Monella on aika epämääräinen käsitys siitä, mihin omat rahat oikeasti menevät. Kannattaa siis seurata esimerkiksi muutaman kuukauden ajan omia menojaan. Kun tietää, mihin rahat oikeasti menevät, voi ryhtyä miettimään ovatko kohteet fiksuja. Tuleeko ostettua semmoisia asioita, jotka oikeasti lisäävät hyvinvointia ja ovat omien arvojen mukaisia? Mikä on itselle oikeasti tärkeää? Itselleni oli esimerkiksi erittäin silmiä avaava harjoitus, kun kävin parin kuukauden tilitapahtumat läpi ja mietin, mitkä menot jälkikäteen harmittivat eniten.

Jos haluaa verrata omaa kulutustaan muihin suomalaisiin, löytyy siihen näppärä työkalu täältä.

Askel 2: Haluaisitko lisätä tulojasi?

Tulojen lisääminen voi olla joillekin helpompi tie oman talouden tasapainottamiseen kuin menojen karsiminen. Nykyään sivutöiden tekeminen ja erilaisten tulonlähteiden hankkiminen onkin helpompaa kuin aiemmin. Suomessa reilut 6 % työllisistä tekee sivutöitä; tämä luku on Euroopan keskiarvoa korkeampi ja ollut tasaisessa kasvussa. Jos lisätienestit kiinnostaa, kannattaa miettiä onko sinulla erityisosaamista, josta joku olisi valmis maksamaan? Myös tavaroiden ja palveluiden myynti ja vuokraus on helpottunut sosiaalisen median kautta. Esimerkkejä suomalaisten tekemistä sivutöistä löytyy täältä.

Kun omat tulot ja menot ovat suurin piirtein selvillä, voi alkaa toden teolla suunnittelemaan rahankäyttöään tulevaisuudessa. Tee itsellesi budjetti vaikkapa kuukaudeksi eteenpäin kerrallaan ja yritä pysyä siinä. Se vaatii usein kurinalaisuutta ja priorisointia, mutta voi myös olla erittäin palkitsevaa! Esimerkiksi eräs Taloustaitohankkeeseen* osallistunut nuori totesi taloussparrauksen jälkeen, että oli pienillä ryhtiliikkeillä saanut niin paljon rahaa säästöön, että oli itsekin yllättynyt kuinka helppoa se loppujen lopuksi oli.

Askel 3: Säästä itsellesi rahapuskuri

Säästöt tuovat taloudellista turvaa ja mahdollistavat sen, että yllättävät menot eivät heti syökse omaa taloutta ongelmiin. Pankissa törmää surullisen usein ihmisiin, jotka ovat hoitaneet raha-asiansa periaatteessa esimerkillisesti, mutta yllättävä elämänmuutos (esim. avioero, työttömäksi jääminen yms.) on sysännyt talouden haasteisiin – joita sitten pahimmillaan pyritään paikkaamaan pikavipeillä. Säästetyt puskurivarat on yleensä hyvä pitää turvallisissa kohteissa, joissa riski säästöjen arvon vaihtelusta on pieni.

Askel 4: Unelmoi tulevaisuudesta

Kun yllä mainitut oman talouden peruspalikat on kunnossa, on aika siirtyä pidempijänteiseen suunnitteluun. Tämä onkin ehkä se kivoin vaihe, kun voi päästää sisäisen unelmoijansa valoilleen! Millaisen taloudellisen tulevaisuuden itsellesi haluat? Mitä asioita haluaisit tulevaisuudessa tehdä? Kaikki unelmat eivät toki vaadi rahaa, mutta aika moni vaatii. Eläkeaikaan varautuminen on yksi iso taloudellinen teema, jota jokaisen kannattaisi jossain vaiheessa miettiä. Elämme nykyään pidempään ja myös eläkkeelläoloajat ovat pidentyneet. Tämä on mitä iloisin asia, mutta tarkoittaa myös, että oman kulutustason ylläpitäminen vaatii yleensä säästöjä. Toisin kuin puskurivarat, pidempiaikaiset säästöt ja sijoitukset kannattaa laittaa kohteisiin, jossa niille saa pitkässä juoksussa kunnon tuottoa.

Näillä vinkeillä toivotan kaikille taloudellisesti huolettomampaa ja vauraampaa Uutta Vuotta!

*Taloustaitohanke on OPn, Danske Bankin ja Nordean sekä Helsingin Diakonissalaitoksen yhteishanke. Siinä pankkien yritysvapaaehtoiset pitävät nuorisotyön kautta löytyneille nuorisoryhmille taloustaitokoulutusta.

OP sosiaalisessa mediassa