Vuoden 2019 alusta otettiin käyttöön uusi vuositulorajallinen verokortti, joka on aiheuttanut vuoden mittaan paljon vipinää muutosverokorttirintamalla.

Kun Verohallinnon tiedot vuoden 2019 verotuksesta ovat pohjautuneet viimeiseen vahvistettuun tietoon vuoden 2017 verotuksesta, on veroprosenteissa saattanut olla heilahteluita puoleen ja toiseen.

Millaisia vaikutuksia vuositulorajallisen verokortin käyttöönotolla on ollut?

Verohallinnon henkilöverotuksen viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki toteaa, että muutoksia verokorttiin on tehty jonkin verran enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Olemme käsitelleet tähän mennessä 1,7 miljoonaa muutosverokorttihakemusta, joista yli 70 prosenttia on tullut OmaVero-palvelun kautta, Hietamäki sanoo.

Muutosverokorttiruuhka on perinteisesti kiihtynyt vuoden loppuun tultaessa, mutta vuonna 2019 ihmiset ovat Hietamäen mukaan olleet ajoissa liikkeellä muutosten suhteen.

Miten tulee toimia, jos haluaa vielä vaikuttaa loppuvuoden palkan verotukseen?

Muutosverokortin voi tehdä kätevimmin verohallinnon OmaVero-palvelun kautta.

– Sinne voi ilmoittaa tähän mennessä maksetut ja loppuvuonna tulossa olevat palkat ja tarkistaa esimerkiksi veroprosenttilaskurin avulla, onko palkkatulon veroprosentti kohdillaan, Hietamäki sanoo.

Muutosverokortilla voi Hietamäen mukaan vielä ehtiä vaikuttaa loppuvuoden palkkaan, jos muutoksen tekee marraskuun aikana. Hän muistuttaa, että vuoden 2019 verokortti on voimassa myös tammikuun 2020 ajan.

Jos pelkää mätkyjä ensi vuodelle, veroprosenttiaan voi nostaa itse eli ilmoittaa työnantajalle verokortissa olevaa korkeamman ennakonpidätysprosentin.

Huomioon kannattaa ottaa myös mahdolliset vähennykset, jotka myös vaikuttavat veroprosentin suuruuteen.

Entä jos ei ole mahdollisuutta käyttää verohallinnon OmaVero-verkkopalvelua? Miten kannattaa toimia nyt, kun postin lakko on päällä?

Postin lakon vuoksi muutosverokorttien toimitus postitse on hidasta, Hietamäki toteaa.

Jos ei voi käyttää verkkopalvelua, kannattaa muutosverokortin suhteen olla yhteydessä verottajaan puhelimitse tai käydä paikan päällä toimistossa.

Postilakon aikana ja ylipäätään valtionhallinnon viestit kulkevat tehokkaasti myös Suomi.fi-palvelun kautta.

Miten vuoden 2020 verokortin kanssa kannattaa menetellä?

Mitään superhoppua vuoden 2020 verokortin kanssa ei ole, Hietamäki rauhoittelee. Kaikkien verokortit ovat valmiina 16. joulukuuta, jolloin ne voi hakea sähköisesti OmaVero-palvelusta. Jos tietää, että ensi vuoden palkkatuloihin on tulossa muutoksia, voi muutosverokorttia hakea OmaVerossa saman tien.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että muutosverokorttia haettaessa vuoden 2020 tulot tulee laskea tammikuun alusta alkaen, vaikka verokortti tulee voimaan 1. helmikuuta.

Vuoden loppu on myös hyvä aika siirtyä kokonaan sähköiseen viranomaisviestintään, Hietamäki muistuttaa.

Kun ottaa Suomi.fi-viestit käyttöön marraskuun loppuun mennessä, ensi vuoden verokortti ei enää tule paperipostissa kotiin. Sen sijaan verokortista saa ilmoituksen omaan sähköpostiinsa heti, kun se on OmaVero-palvelussa.

– Näin välttyy turhalta paperipostilta ja samalla verokortin odottelulta.

Miten usein verokorttiin voi hakea muutosta vuoden aikana?

Muutosverokortin voi tehdä useammankin kerran vuoden aikana, jos tuloissa tai vähennyksissä on muutoksia.

OmaVerosta muutosverokortin saa useimmiten saman tien, mutta pieni osa OmaVerossakin tehtävistä muutosverokorteista menee virkailijakäsittelyyn. Silloin muutosverokortin saa muutaman päivän sisällä.

Mitä on hyvä tietää, jos on jäämässä vuodenvaihteessa eläkkeelle?

Henkilön pitää hakea uusi verokortti eläkkeelle jäädessään. Sen jälkeen verohallinto toimittaa automaattisesti vuosittain verokortin suoraan eläkkeen maksajalle, eikä henkilön tarvitse itse tehdä mitään.

– Jos kuitenkin jatkaa työskentelyä ollessaan eläkkeellä, pitää kuitenkin itse hakea verokortti.

Mitä muita muutoksia verotukseen liittyen ehtii vielä tehdä vuoden lopulla?

– Kannattaa ilmoittaa vuoden aikana kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt sekä työmatkoihin liittyvien matkakulujen vähennysoikeudet OmaVero-palvelussa, Hietamäki kertoo.

Mitä tarkemmin nämä vähennykset on ilmoitettu vuoden loppuun mennessä, sen ajantasaisempi on myös keväällä tuleva esitäytetty veroilmoitus. Nyt myös varainsiirtovero ja kiinteistövero ovat nähtävillä OmaVero-palvelussa.