1. Siirrä rahaa suoraan lahjansaajan omalle tilille ja kerro siitä kortilla

Rahalahjan maksat nopeimmin pelkän puhelinnumeron avulla OP-mobiilissa tai Pivossa Siirto-maksulla. Saajan pankki- tai tilitietoja ei tarvita ja raha on heti perillä lahjansaajan tilillä, vaikka tili olisi toisessa pankissa. Perinteinen tilisiirto toimii toki myös. Muistathan silloin pyytää lahjansaajan tilinumeron.

Osta kaupasta kaunis jouluinen kortti ja merkitse siihen tieto lahjatilisiirrosta. Voit myös vinkata antamastasi lahjasta esimerkiksi tekstiviestillä.

2. Anna lahjaksi rahastoja tai osakkeita

Rahastolahjakortti on joustava ja helppo lahjavaihtoehto. Rahastolahjakorttiin merkitään lahjan saajan nimi, lahjoituksen arvo, lahjanantaja ja päivämäärä. Käytännössä lahjoittaja antaa lahjansaajalle pankista saamansa kortin, jonka välissä on lahjoitettava summa seteleinä. Lahjakortin saaja käy sitten pankissa valitsemassa itse, mitä rahastoa varoilla merkitään.

Jo muutamalla kympillä pääsee rahastosijoittamisen alkuun. Pienikin sijoitus voi toimia lahjansaajalle kipinänä säästämiseen ja sijoittamiseen tulevaisuudessa.

Osakelahja kannattaa valita lahjansaajan kiinnostuksenkohteiden mukaan. Onko läheisesi muodin uusia tuulia seuraava tyylitaituri tai kenties it-guru? Lahjansaajaa kiinnostavan yrityksen osakkeet voivat innostaa tutustumaan sijoittamisen maailmaan tarkemmin.

Osakelahjan saajalla tulee olla arvo-osuustili, jolla osakkeita säilytetään. Jos lahjansaajalla ei tällaista vielä ole, tili tulee käydä avaamassa pankissa. Lahjanantaja ostaa osakkeen omiin nimiinsä ja lahjoittaa sen lahjansaajan arvo-osuustilille. Tätä varten tehdään lahjanantajan ja lahjansaajan tai alaikäisen lahjansaajan edunvalvojan välille lahjakirja.

Osakkeen ostaminen toisen nimiin ei ole mahdollista, joten aivan yllätyslahjaksi osake ei sovi. Toki osakelahjan voi luvata etukäteen vaikkapa kortissa ja tehdä oston myöhemmin yhdessä lahjansaajan kanssa.

3. Muista lahjavero

Jos kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saatujen lahjojen arvo on 5 000 euroa tai enemmän, lahjansaajan on tehtävä lahjaveroilmoitus. Kolmen vuoden aikana voi siis lahjoittaa samalle lahjansaajalle yhteensä 4 999 euron arvosta esimerkiksi sijoituksia ilman lahjaveroa. Osakelahjan arvo määräytyy lahjoitushetken kurssien mukaan.

Yläraja on lahjanantajakohtainen eli lahjaverottomia lahjoja voi saada useammalta henkilöltä. Esimerkiksi molemmat vanhemmat voivat lahjoittaa lahjansaajalle kolmen vuoden aikana 4 999 euroa kumpikin ilman lahjaveroa.

Vinkit antoivat Katariina Säntti ja Katja Taponen OP:sta.