9 vinkkiä huolettomaan matkustamiseen

Lomalla ei tarvitse stressata, kun hankkii ennakkoon turvaa yllättävien tilanteiden varalle. Kokosimme matkustajan muistilistan asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen matkalle lähtöä.

Valmistaudu etukäteen

Ennen matkaa tutustu Pohjola Sairaalan Matkaklinikka­-palveluun, josta löydät nopeasti tietoa matkustajan terveyteen ja turvallisuuteen liittyen: mitä kannattaa huomioida ennen matkaa, matkan aikana tai matkan jälkeen. OP Vahinkoapu-palvelusta voit puolestaan tarkistaa, miten menetellä pulmatilanteissa. Matkavakuutus kannattaa aina hankkia. Rahallisen korvauksen lisäksi matkustaja- ja matkatavaravakuutuksesta koostuva matkavakuutus tuo myös muita hyödyllisiä etuja.

Varaudu matkustajavakuutuksella

Matkustajavakuutuksen avulla saat turvaa matkalla sattuvan tapaturman ja matkalla alkavan sairauden hoidon varalta. Lisäksi matkustajavakuutukset kattavat vakuutusyhtiön hyväksymänä jopa ambulanssilennot Suomeen. Vakuutuksesta maksetaan korvauksia myös tilanteissa, joissa et pääsekään lähtemään matkalle tai joudut keskeyttämään jo alkaneen matkasi suunniteltua aiemmin. Vakuutuksesta maksetaan myös myöhästymisestä aiheutuneita kuluja, jos et ehdi ajoissa lennolle.

Matkatavaravakuutus turvaa varkauksilta

Matkatavaravakuutus tuo turvaa, jos matkatavarasi vahingoittuvat tai ne varastetaan. Vakuutus turvaa myös mukana olevat henkilökohtaiset matkavarusteesi: vaatteet, puhelimen, kameran, silmälasit ja tietokoneen sekä passin ja matkaliput. Matkatavaravakuutus korvaa myös tiettyyn rajaan asti kadonneet käteisvarat ja välttämättömyystarvikkeiden hankinnan, jos matkatavaroiden saapuminen matkakohteeseen viivästyy. Mukana olevia käteisvaroja korvataan maksimissaan 100 euroon asti, hotellin tallelokerossa säilytettäviä käteisvaroja enimmillään 500 euroon asti. Välttämättömyystarvikkeita korvataan 100 eurolla jokaista alkanutta vuorokautta kohden, enimmillään 400 euroa. Matkatavaravakuutukseen sisältyy aina myös matkavastuuvakuutus. Se antaa turvaa, jos joudut vahingonkorvausvelvolliseksi ulkopuoliselle aiheuttamastasi vahingosta, esimerkiksi jo pyöräilet vahingossa jalankulkijan päälle.

Matkahätäpalvelu auttaa 24/7

Saat nopeasti apua vuorokauden ympäri Eurooppalaisen matkahätäpalvelusta, jos esimerkiksi sairastut äkillisesti matkan aikana, joudut onnettomuuteen tai tarvitset terveysneuvoja. Matkahätäpalvelu (+358 102 530 011) auttaa sinua löytämään luotettavan lääkärin tai sairaalan ulkomailla. Saat palvelusta myös tukea sairaus- tai loukkaantumistilanteessa sekä yhteyden lääkäriin, jonka kanssa voit keskustella esimerkiksi sinulle ehdotetusta hoidosta. Palvelun avulla voit pyytää myös maksu­sitoumuksen sairaalahoitoon, leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen. OPn Vahinkoapu-palvelusta löydät nopeasti listan OPn suosittelemista ulkomaisista lääkäreistä ja sairaaloista.

Ulkomailla kannattaa maksaa kortilla

Ostokset ja muut menot on turvallisinta maksaa ulkomailla OPn maksukorteilla. Vaihtokurssit ovat kortilla maksettaessa edullisemmat verrattuna matkavaluutan vaihtamiseen. Matkalla on hyvä olla mukana vähintään kaksi maksukorttia. Jos toinen vioittuu tai katoaa, on matkassa aina toimiva maksukortti. Jos kortti katoaa, ilmoita siitä heti korttien sulkupalveluun (p. +358 20 333). Ilmoituksen jälkeen loma voi jatkua, sillä pankki vastaa, jos joku käyttää korttia väärin. Käteisen kadotessa pahimmassa tapauksessa koko summa menetetään.

Nosta käteistä kohdemaan automaatista

Jos haluat matkalla käyttää käteistä, nosta se kohdemaasta automaatilla. Niissä käytetään samoja asiakkaille edullisia valuuttakursseja kuin mitä kortilla maksaessa käytetään. Käteistä voi nostaa myös kortilla paikallisesta valuutanvaihtopisteestä, mutta niiden vaihto­kurssit ovat kortilla maksamiseen verrattuna heikommat. Halutessasi voit vaihtaa jo kotimaassa pienen määrän valuuttaa matkalle mukaan. Muistathan, että OP Visan luottokortilla maksaessasi saat automaattisesti 180 päivän ostoturvavakuutuksen ostamallesi tuotteelle. Sen omavastuu on yleensä edullisempi kuin kotivakuutuksissa.

Tutustu kohdemaan riskeihin ennakkoon

Ennen matkaa tarkista kohdemaan rokotustarve ja turvallisuustilanne. Pohjola Sairaalan Matkaklinikka-verkko­palveluun on koottu rokotustarve kohdemaittain. Osoitteesta op.fi/riskialueet löydät kätevästi luettelon riskialueista. Listaus perustuu ulkoministeriön maakohtaisiin tiedotteisiin.

Lataa puhelimeesi OP-mobiili ja Pivo

OPn asiakkaana sinun kannattaa ladata viimeistään ennen matkaa puhelimeesi OP-mobiili-sovellus. Silloin sähköinen matkavakuutuskorttisi on aina kätevästi mukana – samoin Pohjola Sairaalaan Matka­klinikka-palvelut ja OPn Vahinkoapu-palvelut. Mobiililompakko Pivon avulla seuraat kätevästi kesäkulutustasi. Molempien sovellusten kautta maksat näppäriä Siirto-maksuja pelkän puhelinnumeron avulla.

Täydennä matkakassaasi

Matkalla on hyvä olla myös joustovaraa budjetissa yllättäviä tilanteita varten. Voit korottaa OP-Visa -korttisi luottorajaa tarpeesi mukaan verkkopankissa. Toinen vaihtoehto matkakassan täydennykseen on vakuudeton Joustoluotto, jota voit myös hakea kätevästi verkkopalvelussamme.

OP sosiaalisessa mediassa