8 vinkkiä huolettomaan matkustamiseen

Lomalla ei tarvitse stressata, kun hankkii ennakkoon turvaa yllättävien tilanteiden varalle. Kokosimme matkustajan muistilistan asioista, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen matkalle lähtöä.

1. Valmistaudu etukäteen ja varaudu matkustajavakuutuksella

Ennen matkaa tutustu Pohjola Vahinkoapu -palveluun, josta löydät tietoa matkustajan terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista sekä voit tarkistaa, miten menetellä pulmatilanteissa. Matkavakuutus kannattaa aina hankkia. Rahallisen korvauksen lisäksi matkustaja- ja matkatavaravakuutuksesta koostuva Eurooppalaisen Matkavakuutus tuo myös muita hyödyllisiä etuja.

Matkustajavakuutuksen avulla saat turvaa matkalla sattuvan tapaturman ja matkalla alkavan sairauden hoidon varalta. Lisäksi Eurooppalaisen Matkustajavakuutukset kattavat vakuutusyhtiön hyväksymänä jopa ambulanssilennot Suomeen. Vakuutuksesta maksetaan korvauksia myös tilanteissa, joissa et pääsekään lähtemään matkalle tai joudut keskeyttämään jo alkaneen matkasi suunniteltua aiemmin. Vakuutuksesta maksetaan myös myöhästymisestä aiheutuneita kuluja, jos et ehdi ajoissa lennolle.

Tutustu Matkustajavakuutukseen

Tutustu Pohjola Vahinkoapu-palveluun

2. Matkatavaravakuutus turvaa varkauksilta

Eurooppalaisen Matkatavaravakuutus tuo turvaa, jos matkatavarasi vahingoittuvat tai ne varastetaan. Vakuutus turvaa myös mukana olevat henkilökohtaiset matkavarusteesi: vaatteet, puhelimen, kameran, silmälasit ja tietokoneen sekä passin ja matkaliput. Matkatavaravakuutus korvaa myös tiettyyn rajaan asti kadonneet käteisvarat ja välttämättömyystarvikkeiden hankinnan, jos matkatavaroiden saapuminen matkakohteeseen viivästyy. Mukana olevia käteisvaroja korvataan maksimissaan 100 euroon asti, hotellin tallelokerossa säilytettäviä käteisvaroja enimmillään 500 euroon asti.

Välttämättömyystarvikkeita korvataan 100 eurolla jokaista alkanutta vuorokautta kohden, enimmillään 400 euroa. Matkatavaravakuutukseen sisältyy aina myös matkavastuuvakuutus. Se antaa turvaa, jos joudut vahingonkorvausvelvolliseksi ulkopuoliselle aiheuttamastasi vahingosta, esimerkiksi jos pyöräilet vahingossa jalankulkijan päälle.

Tutustu Matkatavaravakuutukseen

3. Matkahätäpalvelu auttaa 24/7

Saat nopeasti apua vuorokauden ympäri Pohjola Matkahätäpalvelusta, jos esimerkiksi sairastut äkillisesti matkan aikana, joudut onnettomuuteen tai tarvitset terveysneuvoja. Pohjola Matkahätäpalvelu (+358 102 530 011) auttaa sinua löytämään luotettavan lääkärin tai sairaalan ulkomailla. Saat palvelusta myös tukea sairaus- tai loukkaantumistilanteessa sekä yhteyden lääkäriin, jonka kanssa voit keskustella esimerkiksi sinulle ehdotetusta hoidosta. Palvelun avulla voit pyytää myös maksu­sitoumuksen sairaalahoitoon, leikkaukseen tai muuhun toimenpiteeseen. Pohjola Vahinkoapu-palvelusta löydät nopeasti listan Pohjola Vakuutuksen suosittelemista ulkomaisista lääkäreistä ja sairaaloista.

4. Ulkomailla kannattaa maksaa kortilla

Maksaessasi kortilla sinun ei tarvitse huolehtia valuutanvaihdoista ja voit keskittyä lomasta nauttimiseen.

Kortilla maksaessa vaihtokurssi on aina edullisempi kuin valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi. Kortin käyttö on myös käteistä turvallisempi vaihtoehto pankin hyvittäessä mahdolliset väärinkäytöstä aiheutuneet kulut, jos korttisi varastetaan. Huomioithan, että maksutilanteessa tulee valita maksu paikallisessa valuutassa, jolloin kauppias ei veloita korvausta valuutanvaihdosta.

Matkalla on hyvä olla mukana vähintään kaksi maksukorttia. Jos toinen vioittuu tai katoaa, on matkassa aina toimiva maksukortti.

Muistathan huolehtia luotto- ja nostorajoituksesi ajan tasalle sekä tarkistaa maksukorttien voimassaolon ennen matkaa.

Tutustu tarkemmin korttiasetuksiin

5. Nosta käteistä kohdemaan automaatista

Edullisimmin käteistä saat nostamalla rahaa automaatilta vasta kohdemaassa. Paikan päällä tehdyissä nostoissa on edullisemmat vaihtokurssit, kuin etukäteen tilatulla valuutalla. Kannathan vain vähän käteistä mukanasi. Käteisen kadotessa pahimmassa tapauksessa koko summa menetetään.

Muistathan, että omistaja-asiakkaana OP-Visa-luottokorteilla maksaessasi saat automaattisesti 180 päivän tuoteturvavakuutuksen ostamallesi tuotteelle. Sen omavastuu on yleensä edullisempi kuin kotivakuutuksissa.

Tarkista Visan ATM Locator-palvelusta, mistä lähin automaatti löytyy

6. Tutustu kohdemaan riskeihin ennakkoon

Ennen matkaa tarkista kohdemaan rokotustarve ja turvallisuustilanne. Osoitteesta op.fi/riskialueet löydät kätevästi tietoa riskialueista. Listaus perustuu ulkoministeriön maakohtaisiin tiedotteisiin.

7. Lataa puhelimeesi OP-mobiili ja Pivo

OP:n asiakkaana sinun kannattaa ladata viimeistään ennen matkaa puhelimeesi OP-mobiili-sovellus. Silloin sähköinen matkavakuutuskorttisi on aina kätevästi mukana, samoin Pohjola Vakuutuksen Vahinkoapu-palvelut.

Mobiilimaksusovellus Pivon avulla seuraat kätevästi lomakulutustasi ja saat reaaliaikaisen ilmoituksen kaikista tekemistäsi korttiostoksista, mikä antaa turvaa matkalla. Molempien sovellusten avulla voit tehdä myös reaaliaikaisia Siirto-maksuja pelkän puhelinnumeron avulla. Siirron avulla tasaat esimerkiksi matka-, majoitus- tai ravintolakulut helposti seurueen kesken.

Tutustu OP-mobiiliin

Tutustu Pivoon

8. Täydennä matkakassaasi

Matkalla on hyvä olla myös joustovaraa budjetissa yllättäviä tilanteita varten. Voit korottaa OP-Visa-korttisi luottorajaa tarpeesi mukaan op.fi-palvelussa. Toinen vaihtoehto matkakassan täydennykseen on vakuudeton Joustoluotto, jota voit myös hakea kätevästi op.fi-palvelussa.

Tutustu Joustoluottoon

OP sosiaalisessa mediassa