Kesälomakausi lähestyy, ja moni suomalainen on alkanut suunnitella lomaansa. Viimeistään nyt on hyvä hetki miettiä, miten tuleva loma rahoitetaan.

Onko lomalla tarkoitus mennä ainoastaan mökille vai tehdä myös ulkomaanmatka? Onko lapsille luvattu retki huvipuistoon tai risteilylle?

Moni perhe saattaa tuntea hieman painetta kesälomaohjelmastaan. OP:n ekonomisti Henna Mikkonen muistuttaa, ettei perheen taloutta kannata vetää liian tiukille ympäristön paineiden vuoksi.

– Pienempi paha on se, että jätetään kalliit menot väliin ja tehdään jotain halvempaa, hän sanoo.

Kaiken hauskan ei myöskään tarvitse olla kallista. Mikkonen epäilee, että lastenkin mielestä olisi kivempi viettää yhteistä aikaa vaikka eväsretkellä uimarannalla kuin Linnanmäellä jonottamassa pahimpaan ruuhka-aikaan.

Mutta miten kesälomaan pitäisi varautua taloudellisesti?

Säästä lomalle edes vähän

Kesäloma ei automaattisesti lisää perheen menoja, koska samaan aikaan esimerkiksi monien vanhempien työmatkat ja lasten kalliit harrastukset jäävät pois. Henna Mikkonen muistuttaa kuitenkin, että yleensä kun ollaan vapaalla, myös kulutetaan enemmän. Siksi lomaan kannattaa varautua etukäteen.

Hyvä tapa ennakoida kesälomaa on istua alas perheen kanssa ja keskustella asiasta. Mikkosen mukaan lomasuunnittelu toimii hyvänä talouskasvatuksena lapsille.

– Minne me haluamme mennä lomalla? Mitä se maksaa? Pystymmekö saamaan rahat kasaan? Jos menemme Legolandiin, sitten ei mennä Puuhaparkiin, Mikkonen konkretisoi.

Tämän vuoden kesälomaan on niin vähän aikaa, ettei enää ehdi säästää isoa summaa. Jotain voi kuitenkin panna sivuun. Ja aina voi alkaa säästää ensi vuoden lomaa varten, varsinkin jos haaveissa on pidempi reissu.

Säästöjä ei kannata lyhyellä tähtäimellä sijoittaa mihinkään korkean riskin kohteeseen, kuten osakkeisiin, ekonomisti muistuttaa. Lomarahat on järkevää säästää ihan perinteisesti tilille.

Tarkista luottorajat ja turvarajat

Moni suomalainen varautuu kesäloman menoihin hakemalla luottokorttia tai kulutusluottoa. Tämä näkyy pankeissa. OP-Korttiyhtiön myyntijohtajan Kati Rintalan mukaan toukokuussa luottokortteihin haetaan myös keskimääräistä enemmän luottorajan korotuksia.

Pankki ei kysele asiakkailtaan rahoituksen käyttötarkoitusta, mutta Rintala tulkitsee, että ennen kesää tehdyt kortti- ja luottohakemukset liittyvät jollain tavalla kesälomaan. Esimerkiksi lentoja, majoituksia ja vuokra-autoja varatessa tarvitaan yleensä luottokortti. Ja kun ostetaan lentoja koko perheelle, tarvitaan myös korkeampaa luottorajaa.

– Luottokortti tuo turvaa. Se tarjoaa myös joustavuutta. Asiakas voi päättää, maksaako laskunsa erissä vai kerralla, Rintala sanoo.

Luottokorttia haetaan verkkopankissa. Asiakas saa heti tiedon siitä, myönnetäänkö korttia ja jos myönnetään, millä luottorajalla. Kortin saamiseen menee siitä noin viikko. Jos luottokortti on jo olemassa, sen luottorajaa voi korottaa verkkopankissa tai mobiilisti. Luottorajan korottaminen on asiakkaalle maksuton.

Rintala kehottaa tarkistamaan ennen lomaa myös korttien turvarajat. Ne voi asettaa itse.

Seuraa kulutusta myös loman aikana

Luottokortilla ostettu kesälomamatka on yleensä hankittu hyvissä ajoin ennen kesälomaa. Matkakustannukset ovat siis tiedossa sentilleen.

Kahden lapsen äitinä Henna Mikkonen tietää kokemuksesta, että lomalla rahaa kuluu muuhunkin. Vaikka ei edes lähtisi mihinkään, kaikenlaisia pieniä summia menee sinne ja tänne. Kokonaispotista voi tulla yllättävän suuri.

– Vaikka kesälomalla on tarkoitus rentoutua, kannattaa omaa kulutustaan seurata myös loman aikana. Ettei sitten tule yllätyksiä, Mikkonen sanoo.

Lue seuraavaksi:

Tämä kesälomaostos kannattaa aina tehdä luottokortilla – ja 5 muuta luottokorttivinkkiä