Jopa 25 kilometrin tuntivauhtiin singahtavat sähköpotkulaudat sekä sähköavusteiset kaupunkipyörät ovat näppäriä kulkuvälineitä lyhyille matkoille kaupungissa ja usein jopa nopeampia vaihtoehtoja kuin autokyyti tai julkinen liikenne. Liikkumisen huolettomuutta lisää, ettei tarvitse stressata parkkipaikkojen etsimistä.

Yhteiskäyttöisiä sähköpotkulautoja on voinut vuokrata kuluneena kesänä Helsingin lisäksi myös Turussa, Tampereella ja Espoossa. Kaupunkipyörien verkosto ovat puolestaan laajentunut valtakunnallisesti jo useisiin kaupunkeihin.

Helsingissä lanseerattiin elokuussa myös uudenlaisia, vuokrattavia nopeita sähköpyöriä, joilla ajamiseen vaaditaan mopokortti. Nähtäväksi jää, yleistyykö myös näiden käyttö ja tuleeko kilpailua samaan tapaan kuin sähköpotkulautojen vuokrauksessa.

Ennakointi ja turvallisuus mietityttävät

Sähköpotkulautojen ilmaantuminen katukuvaan on herättänyt myös paljon närää. Liikenneturva teki alkukesästä kyselyn, johon vastanneista 63 prosenttia oli sitä mieltä, että sähköpotkulaudat vaikeuttavat liikenteen ennakointia ja 59 prosenttia puolestaan koki uusien sähköisten liikkumisvälineiden tekevän kävelystä turvattomampaa.

Mitä enemmän eri nopeuksilla liikkuvia kulkijoita kaupunkiliikenteessä on, sitä suuremmaksi kasvavat riskit yllätystilanteisiin ja yhteentörmäyksiin. Nopeasti ohi vilahtava sähköpotkulauta saattaa jopa pelästyttää jalankulkijat.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen sanoo, että uudet sähköavusteiset liikkumisvälineet ovat herättäneet paljon keskustelua, sillä kaikki käyttäjät eivät aina ole oikein selvillä, mitä liikennesääntöjä tulee noudattaa, kun liikkuu sähköpotkulaudalla tai -polkupyörällä.

– Sähköpotkulaudalla kuljetaan kuten pyörällä eli sen paikka on siis pyöräkaistalla tai muulla pyöräväylällä, ei jalkakäytävällä, Savolainen korostaa.

Helsingissä elokuussa lanseeratut yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat nopeat sähköpyörät lasketaan mopoiksi, ja niillä tulee kulkea ajoradalla. Näillä pikapyörillä voi kuitenkin ajaa sellaisilla pyöräteillä, joilla lisäkilvellä ilmaistuna mopoilu on sallittu.

Kertaa liikennesäännöt ja tutustu laitteeseen

Savolainen kannustaa ihmisiä rohkeasti kokeilemaan uusia kevyen liikenteen kulkuvälineitä, mutta muistuttaa, että ennen matkalle lähtöä kannattaa selvittää liikennesääntöjen lisäksi, miten laite toimii käytännössä.

– On hyvä testata, miten sähköpotkulaudalla kaasutetaan tai jarrutetaan. Mitä pienemmät renkaat sähköpotkulaudassa on, sitä vaativampaa sen ajaminen on. Kun nopeudet nousevat, pienet renkaat reagoivat herkästi uriin ja katukivetyksiin. Suuremmat renkaat tuovat kulkemiseen enemmän vakautta, hän sanoo.

Kun potkulaudan vauhti nousee, pitää osata ennakoida riittävä jarrutusmatka ettei törmää muihin.

– Pysähtymistä kannattaa harjoitella. Äkkitilanteissa jarrut saattavat lukkiutua ja kuljettaja menettää tasapainon, jolloin herkästi syntyy vaaratilanteita joko itselle tai muille, Savolainen sanoo.

Kypärä on huokea henkivakuutus

Rannevammat, ruhjeet naamassa tai yläraajan vammat ovat tavallisimpia havereita, joille kesän mittaan sähköpotkulaudoilla kaahailevat ovat altistuneet.

– Kypärää kannattaa ehdottomasti käyttää sähköpotkulaudalla ajaessa. Se suojaa hyvin kaatumistilanteissa. Onkin aika yllättävää, etteivät sähköpotkulautoja tai kaupunkipyöriä vuokraavat yritykset tarjoa käyttäjille myös kypäriä, Savolainen pohtii.

Yhteiskäyttöjärjestelmään perustuvat sähköpotkulaudat ja kaupunkipyörät ovat Savolaisen mielestä kätevä tapa liikkua kaupungeissa ja taajamissa, sillä ne vähentävät liikenneruuhkia eikä käyttäjän tarvitse pähkäillä pysäköintipaikkojen kanssa.

– Kun pukee kypärän päähän, kertaa liikennesäännöt, suunnittelee ja ennakoi oman reittinsä sekä huomioi myös muut liikkujat, ei sähköpotkulaudalla kulkiessa pitäisi tulla eteen ongelmia, Savolainen kiteyttää.

Viisi vinkkiä turvalliseen sähköpotkulautailuun

1. Sähköpotkulaudan paikka on pyöräväylällä

Sähköpotkulaudan paikka on siis pyöräkaistalla tai muulla pyöräväylällä, ei jalkakäytävällä. Pyöräväylällä kuljetaan sen oikeassa reunassa ja edellä kulkeva ohitetaan väylän keskeltä. Ellei pyörätietä ole, kuljetaan sähköpotkulaudalla tien tai ajoradan oikeassa reunassa. Pyöräkaistalla kuljetaan samojen sääntöjen mukaan kuin ajoradalla ylipäätään

2. Mieti matka ennakkoon

Vaikka yhteiskäyttöisissä sähköpotkulaudoissa viehättää spontaanius, kannattaa matkaa miettiä ennakkoon. Pääväylä ei välttämättä ole kätevin määränpään saavuttamiseksi ja tuttu kävelyreitti on rauhoitettava jalkaisin kulkeville.

3. Sovita nopeus tilanteen tasalle

Sähäkkä menopeli kuljettaa vaivatta vaikka ovelta ovelle. Sähköpotkulaudalla nopeutta kontrolloi kuljettaja. Kun laitteen ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön, sen hallintaa kannattaa aluksi harjoitella hieman rauhallisemmassa paikassa. Hetkessä korkeaksi kipuava nopeus houkuttaa huristeluun, mutta vauhti on muistettava pitää tilanteeseen sopivana. Kaupunkitilat ovat usein hyvin ahtaita ja kesäisin kävelijöiden määrä kasvaa. Suurimman mahdollisen nopeuden ajaminen ei kaupungissa ole usein mahdollista, vaan nopeus tulee sovittaa ympäristön ja muiden kulkijoiden vauhtiin.

4. Kertaa liikennesäännöt, jotta osaat kulkea oikein

Sähköpotkulautaa koskevat samat liikennesäännöt kuin pyöräilijää. Perussäännön mukaan teiden ja katujen risteyksissä väistetään oikealta tulevia ajoneuvoja – tai toisia pyöräilijöitä tai sähköpotkulautailijoita. Liikennemerkit ja -valot määrittävät ajojärjestyksen kuten tavallisesti.. Kypärä suojaa myös sähköpotkulautailijan päätä. Skuuttarinkin on hyvä muistaa, että päihteettömyys ja kännykän jättäminen taskun pohjalle ajon ajaksi tekevät kulusta turvallisempaa.

5. Huomioi muu liikenne

Koska sähköpotkulaudan moottori on äänetön, voi ohitse kurvaava lautailija yllättää kanssakulkijan pahanpäiväisesti. Kelloa kilauttamalla voi varoittaa muita, mutta kilauttelu ei vapauta velvollisuudesta varovaisuuteen ja muiden tienkäyttäjien huomiointiin. Huomioi muut myös pysäköidessä. Älä siis jätä lautaa kulkuväylälle, jossa siihen voi kompastua tai törmätä.