Sähköllä säästäen - uuden sähköautoilijan oivalluksia

Kirsti Vettenranta
Kirsti Vettenranta

Tuotemarkkinointi

Pari kuukautta sitten vaihdoin polttoaineen piuhoiksi. Hankin sähköauton ja liityin noin tuhannen suomalaisen sähköautoilijan pikkuruiseen joukkoon.

Kirsti Vettenranta
Kirsti Vettenranta

Tuotemarkkinointi

Uusi auto ei pörise eikä päästele pakokaasuja. Se lipuu liikkeelle hiljaa, mutta tarvittaessa säntää sähäkästi eteenpäin. Itse olen tosi tyytyväinen. Onko se auto ollenkaan, kommentoi tuttava uutta autoani. Ei voi tykätä, ilmoitti ystäväni automies sosiaalisessa mediassa. Vastaosa lähipiiristäni on kuitenkin kiinnostunut ja innostunut hankinnastani, ja positiivinen pöhinä sähköautoilun ympärillä on yllättänyt iloisesti. Se kertoo meidän yhteisestä tarpeesta löytää parempia, kestävämpiä valintoja arjessa.

Ensimetreillä uuden ajopelin kanssa olen oppinut yhtä ja toista - eikä vähiten lataamisesta. Halusin jakaa näitä pieniä oivalluksia omalta uraltani sähköauton ratissa.

1. Suunnittele lataaminen, aina

Sähköautojen latausverkosto Suomessa on harva. Pääkaupunkiseudulla latauspisteitä on hyvin tarjolla, mutta heti sen ulkopuolella ja ilman kunnon suunnitelmaa saatat löytää itsesi liian kaukaa lähimmästä pisteestä. Omassa autossani käyttösäde yhdellä latauksella on 200 kilometriä, mutta moottoritienopeuksilla energiaa kuluu jopa 30 % enemmän.

Yllättävän liikennöidyt reitit maassamme ovat vielä latausverkoston ulkopuolella: Porvoon seudulla ei ole yhtään pikalaturia, ja nelostiellä Helsingin ja Heinolan välillä virtaa saavat vain Teslat. Mökkimatka pääkaupunkiseudulta Heinolan kulmille ei siis sähköllä vielä taitu.

Sen sijaan kokemuksesta tiedän, että Hämeenlinnan väylällä pikavirtaa saa huoltoasemalta. Tällä samaisella reitillä aloitteleva sähköautoilija yhdellä kertaa sekä oppi moottoritien todellisen vaikutuksen akun kestoon että ajoi harhaan ennen kuin sai nälkäiset lapset perille ystävän kattaman ruokapöydän ääreen. Oi, pikalatauksen onnea!

2. Kilometrit ovat lähes ilmaisia

Tiesin, että sähköautolla kilometrit ovat edullisia. Mutta en tiennyt niiden olevan lähes tulkoon ilmaisia. Sähköautoilua tuetaan Suomessa vähäisesti verrattuna Norjan tukiin mm. sähköautojen halvoissa hinnoissa, ilmaisissa parkkipaikoissa ja oikeudessa ajaa bussikaistoja. Kuitenkin sähköautolla saa Suomessakin mukavia etuja: parkkihalleissa ja kauppakeskuksissa on tarjolla prioriteettiparkkipaikkoja ja ilmaisia latauksia.

Parin kuukauden uran aikana olen vain kaksi kertaa turvautunut kotilatausta arvokkaampaan huoltoaseman pikalaturiin. Kotonakaan kovin usein ei ole tarvinnut johtoja seinään kytkeä, sillä sopivat latauspisteet ovat olleet tarjolla mm työpaikalla.

Kuinka paljon lataaminen kotona sitten maksaa? 200 kilometrin ajoa varten kustannukset kotisähköllä ovat huimat 2-3 euroa. Sekin on niin edullista, että ilmaisen latauksen perässä ei kannata ajaa.

3. Liikkumiseen tarvitaan plan B

Oman sähköautoni lyhyt toimintasäde ja latureiden harva sijoittelu ovat pääsyyt, miksi sähköauto ei toimisi omassa elämässäni ainoana liikkumiskeinona. Meidän perheelle pääkaupunkiseudun ulkopuolelle suuntautuville matkoille tarvitaan usein toinen tapa, joka meille on perinteisellä polttoaineella kulkeva perheen toinen auto.

Innovatiivinenkin saa olla: Teslakuskien joukossa toimivaksi todettu tapa on ilmoittaa Facebookissa tarpeesta lainata perheautoa Lapin matkan ajaksi. Vaihdossa saa vastaavaksi ajaksi Teslan käyttöönsä. Valinnanvaraa kuulemma löytyy!

Itse innostuin sähköautoilusta puhtaamman liikkumisen muotona. Valitettavasti sähköautoilukaan ei ole täysin ongelmatonta. Paljon on vielä teknologian tuomia mahdollisuuksia hyödyntämättä tosielämässä, esim. miten datan tehokas käyttö ja tekoäly voisivat auttaa meitä liikkumaan fiksummin yhdessä? Sähköautolla on niin hauska ajaa, ja nyt kun lataamisen taitokin on hallussa, kyytiin mahtuisi useimmiten muutama matkustaja lisää.

OP sosiaalisessa mediassa