Sähköautolla ympäri Eurooppaa – Teslalla on tunteita

Hufvudstadsbladetin toimittaja Stefan Lundberg ja valokuvaaja Leif Weckström seikkailevat kuukauden ajan ympäri Eurooppaa OP Kulun Tesla Model S-täyssähköisellä autolla. Kaksikko raportoi HBL:ään upeista paikoista ja suorittavat samalla mittavan käytännön sähköauto-testin.

Hampuri on nyt nähty ja koettu. Varsinkin Reeperbahn ja Beatlesmuistot, mutta myös upea konserttitalo Elbphilharmonie jossa sattumalta tapasimme maailmankuulun kapellimestarin ruotsalaisen Herbert Blomstedtin, 89.

Herrasmies Blomstedt kehui uutta 26 kerroksista konserttitalo HafenCityssä muttei unohtanut kehua myös Musiikkitaloa Helsingissä.

– Se oli Suomen musiikkielämän pelastus, sanoo Blomstedt.

Konserttitalon alle olimme kätevästi pysäköineet Teslan – eli ”Tessun” niin kuin rouvan virallinen nimi kuuluu.

Lefan istuessa rattiin tapahtui sama kuin miltei joka kerta aikaisemmin. Auto kieltäytyi lähtemästä käyntiin. Tessu ilmoitti vain ettei havaitse avainta, vaikka tämä oli selkeästi Lefan kädessä.

Minuahan tämä nauratti kovastikin koska näin on sattunut jo neljä-viisi kertaa.

Vaihdettiin Lefan kanssa paikkaa ja Tessu oli taas mielissään ja liu'uimme ulos parkkihallista. Minä leveästi hymyillen, Lefa punastellen.

Onko kellään vastausta ilmiöön?

Kyllä Lefakin pääsee ajamaan mutta joutuu astumaan ulos ja sisään muutaman kerran ennenkuin Tessu antaa periksi. Miksi Tessu pomputtaa kaveria tällä lailla?

Ehdimme vielä iltapäivän aikana tutustua Hampurin laitamilla sijaitsevaan museoituun Neuengammen keskitysleiriin. Käsittämättömiä asioita on tässäkin kaupungissa tapahtunut. Emme tienneet että jopa itse kaupungissa pidettiin tuhansia eurooppalaisia orjina sodan aikana.

Latausta autossa oli Lyypekkiin saapuessa runsaan kolmensadan ajokilometrin verran. Hyvin riitti Hampuriin ja ja ajeluihimme kaupungissa ja ympäristössä.

Hampurista lähdimme kohti Dresdeniä itäisessä Saksassa ja kilometrejä kertyi lähes 600. Tämä edellytti kaksi lataustaukoa koska emme olleet vaivautuneet etsimään latauspisteitä itse kaupungissa.

Ensimmäinen tataustauko pidettiin Hampurin liepeillä Radessa jossa samalla nautittiin huoltoasema-lounas. Paneroitu kalafile, 5,90 euroa. Rapea kuori, maukas sisältö. Syötyämme noin 45 minuuttia Tessukin vaikutti kylläiseltä ja lähdimme matkaan.

Autobahnalla virrankulutus on 170-180 km/t nopeuksissa huomattava. Latausta kuluu noin 1,2 – 1,3 kilometriä per ajettu todellinen kilometri. Heti kun poikkesimme pikkuteille kulutus rauhoittui.

Seuraavan kerran latasimme Hohenwarsleben nimisellä paikkakunnalla jonne oli runsaat 200 kilometriä matkaa. Akuissa oli vielä latausta runsaan sadan ajokilometrin verran. Teslan Supercharger latasi auton noin 90-prosenttisesti puolessa tunnissa.

Idea on että ajaa lujaa ja törsäilevästi jos aikoo yöpyä seuraavalla paikkakunnalla. Silloin voi rauhassa ladata hitaamassakin latauspisteessä. Näin teimmekin Dresdenissä jossa upeassa Pullman-hotellin autotallissa oli yksi latauspistoke. Lataus kesti noin kuusi tuntia, mutta mehän nukuimme kahdeksan niin ei hätää.

Jos taas joutuu ”tankkaamaan” kesken ajon kannattaa näköjään ladata usein ja lyhyempiä aikoja tai ajaa hiukan maltillisemmin. Navigaattori on tähän mennessä kertonut hyvin luotettavasti kuinka paljon matkaa on jäljellä ja kuinka virta riittää.

Seuraavaksi lähdemmekin arvoituksellisempiin paikkoihin.

OP sosiaalisessa mediassa