Pitkän talven jälkeen ajotaito on kokeneellakin kuljettajalla ruosteenpoiston tarpeessa, joten kauden ensimmäiset ajot kannattaa tehdä kaikessa rauhassa tuntumaa ottaen ja kuulostella samalla, että pyörä varmasti toimii asianmukaisesti.

Keväällä erityistä varovaisuutta vaativat kaduilla ja maanteillä oleva hiekka ja sen nostattama pöly.

– Lisäksi on hyvä muistaa, että kylmällä asfaltilla renkaiden pito on huonompi, Kimi Patova sanoo.

Nuoresta iästään huolimatta Kimi tietää mistä puhuu. 18-vuotias Superstock 600 -luokan vuoden 2019 suomenmestari on ajanut eri moottoripyörillä lähes koko ikänsä.

– Moottoripyöräillessä renkaat ovat isossa roolissa, jotta haluttu jarrutuspito saavutetaan. Etenkin, jos pyörä on seissyt talven kylmässä tallissa, renkaiden pinta on todennäköisesti kovettunut, eikä pito ole enää paras mahdollinen.

– Muutoinkin pyörän kunto on syytä keväällä tarkastaa, että kaikki toimii niin kuin pitää. Varminta on teettää kausihuolto alan ammattilaisella, Kimi vinkkaa.

Moottoripyörä jää helposti huomaamatta

Erityisesti keväällä, kun motoristit palaavat liikenteeseen, on oma huomatuksi tulemisensa paras varmistaa useampaan kertaan.

– Siihen ei koskaan pidä luottaa, että muut noudattavat liikennesääntöjä tai huomaavat sinut. Moottoripyörä on pieni ja sen nopeus on vaikea arvioida autosta käsin, Kimi sanoo.

– Esimerkiksi risteysalueilla kannattaa pitää mielessä, että moottoripyöräilijä on kolaritilanteessa se, jota sattuu. Vaikka toinen olisi väistämisvelvollinen, kannattaa yhden ylimääräisen kerran varmistaa, ettei jää alle.

Myös ohitustilanteissa ja monikaistaisilla teillä pitää olla tarkkana, sillä moottoripyörä jää helposti katveeseen. Oma nopeus on hyvä pitää lähellä ohitettavan ajoneuvon nopeutta ja siirtymät kaistojen välillä tehdä kunnon turvaväleillä, jotta autoilijoilla on aikaa huomata rinnalle ilmestyvä moottoripyörä.

Tärkeää on huomioida myös keliolosuhteiden vaikutus. Vesisateella esimerkiksi tienpinnan maalaukset ja rautatiekiskot ovat todella liukkaita, joten niiden päällä ei kannata jarrutella. Tuuli taas saattaa tempaista kovastikin peltoalueilla tai rekkoja kohdatessa.

– Ja vaikka olisi kuinka hyvä ja kokenut kuljettaja, kaikki ei ole omista ajotaidoista kiinni. Eteen voi hypätä vaikka peura tai joku toinen ajaa liikennesääntöjen vastaisesti.

Ajoharjoittelu moottoriradalla tuo varmuutta ajamiseen

Kimin mielestä ihan jokaisen motoristin kannattaisi poiketa aika-ajoin harjoittelemassa ohjatusti moottoriradalla.

– Radalla voi ajaa rauhassa omaa vauhtia ja testailla, miten oma pyörä käyttäytyy eri tilanteissa. Esimerkiksi jarrutusmatkojen testailu eri nopeuksilla on parempi tehdä siellä kuin liikenteessä.

Ajoharjoitteluradalla voi turvallisesti ottaa tuntumaa omaan pyörään.

– Kaarreajoharjoittelu opettaa myös omia rajoja, jotta tiukan paikan tullen osaa toimia oikein.

Esimerkiksi vieraalla tiellä voi mutka joskus ollakin tiukempi kuin luulee. Jos rutiinia ei löydy, hätääntyminen saattaa aiheuttaa väärän reaktion, josta seuraa kaatuminen tai ulosajo.

– Toisaalta, edes tutulla mutkatiellä ei kannata päästellä liian kovaa, vaikka nopeusrajoitus sen sallisikin, sillä tiellä voi olla hiekkaa tai muita yllätyksiä, Kimi muistuttaa.

Ajorataharjoittelun vakuutusturvan voimassaolo kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Pohjola Vakuutus, Suomen Autokoululiitto ja sopimusajoradat tarjoavat yhteistyössä kaikille motoristeille kattavan harjoittelupaketin, jonka avulla valmistaudut ajokauteen huolella ja vältät vältettävissä olevat haaverit. Suoritettuasi motoristin ajoharjoittelun yhteistyössä olevalla ajoharjoitteluradalla tai jossain Autokoululiiton osoittamista autokouluista, olet oikeutettu jopa 20 % etuun Pohjola Moottoripyörävakuutuksesta.

Lue lisää ajorataharjoitteluedusta

Kimi Patova

  • 18-vuotias sähköalan opiskelija Hyvinkäältä
  • Vuoden 2019 suomenmestari Superstock 600 -luokassa
  • Ajanut 3-vuotiaasta asti motocrossia, minisupermotoa, enduroa ja jäärataa
  • Kaupunkiajossa taloudellinen Peugeotin skootteri
Ratamoottoripyöräilijä Kimi Patova poseeraa moottoripyöränsä vieressä.