Vasemmallekin puolelle parkkiin

Iso muutos liikenteessä on, että auton voi nyt taajamassa kaksisuuntaisella tiellä parkkeerata kummalle puolelle tahansa. Ei siis tarvitse enää kierrellä korttelia tai tehdä U-käännöstä, jotta saisi parkkipaikan oikealta puolelta.

– Kortteliralli kaupunkien keskustoissa vähenee, kun parkkipaikka löytyy helpommin, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo.

Sääntöön on saatu mallia muista maista, joissa se on jo todettu toimivaksi – esimerkiksi Tanskassa, Virossa ja Norjassa.

Uuden säännön ehto kuitenkin on, että auton saa laittaa parkkiin vain siinä tapauksessa, että se ei häiritse muuta liikennettä. Pitäisi osata ennakoida sekin, miltä kadun liikenne, valoisuus ja keli näyttävät silloin, kun parkista on lähtemässä pois.

– Jos on kovin ruuhkainen hetki ja autot kulkevat umpinaisena letkana, voi olla hankala päästä liittymään tien vasemmalta puolelta liikenteeseen. Se on silloin jonkun kohteliaisuuden varassa.

Kuljettajan on vaikea nähdä oikealle puolelle takaviistoon, joten lähtiessä kannattaa kääntää päätä ja katsoa olan taakse. Samalla pitää muistaa seurata myös vastaantulevaa kaistaa edessä.

Lupaa pysäköidä vasemmalle puolelle perustellaan paitsi liikenteen sujuvuudella, myös sillä, että sähköautot yleistyvät tulevaisuudessa. Sähköauton latauspistoke on usein vasemmalla puolella.

Paperilappu kelpaa kiekon sijaan

Parkkikiekkoa ei ole enää jatkossa pakko käyttää, vaan selkeästi kirjoitettu paperilappu riittää. Niin, miksi saapumisaika pitäisi merkitä jäykästi aina vain kiekolla? Jos kiekkoa ei ole mukana, riittää, että kynä ja paperia on.

Toki kiekkoa saa yhä käyttää, jos vaikka pelkää, ettei pysäköinninvalvoja saa käsialasta selvää.

– Pysäköintiasioista tulee kunnille jo muutenkin paljon riitatilanteita. Voin kuvitella sellaisen tilanteen, että kuljettaja kertoo merkinneensä paperiin eri numeron, kuin mitä pysäköinninvalvoja on katsonut, Heiskanen sanoo.

Heiskanen itse pitää automaattikiekoista. Kun ajaa auton ruutuun, kello lähtee saman tien käymään.

Pakettiauton rajoitus poistuu

Kesäkuusta alkaen ei tarvitse enää ajella hitaasti paketti- tai matkailuauton takana ja odottaa sopivaa tilaisuutta päästä ohi. Matkailu- ja pakettiauton pakollinen alempi nopeusrajoitus nimittäin poistuu, ja nekin soljuvat jatkossa muun liikenteen mukana.

– Tämä harmonisoi liikennettä, Heiskanen sanoo.

Toki jos omistaa vanhemman matkailuauton, joka hädin tuskin jaksaa huristella kahdeksaakymppiä, sillä ei ole pakko ajaa satasen rajoitusalueella satasta.

– Uskon, että suomalaiset ovat fiksuja ja järkeviä ja tietävät, miten toimia oman autonsa kanssa.

Sulkuviivat muuttuvat valkoisiksi

Keltaiset viivat muuttuvat valkoisiksi. Sulkuviiva on siis jatkossakin yhtenäinen viiva, mutta valkoinen sellainen. Muutosta perustellaan sillä, että käytäntö olisi samanlainen kuin muissakin maissa, ja valkoinen väri erottuu paremmin kuin keltainen. Samalla muutoksesta koituva rahallinen säästö ei tietenkään haittaa.

– Valkoinen väri maksaa vähemmän kuin keltainen. Sillä, joka lähtee maalaaman tietä, ei tarvitse enää jatkossa olla kahta maalipurkkia mukana, Heiskanen sanoo.

Pyöräilijälle enemmän mahdollisuuksia?

Pyöräilyn roolia on uudessa tieliikennelaissa korostettu. Kaupungeilla ja kunnilla on nyt paremmat mahdollisuudet suunnitella pyöräilyä. Voidaan tehdä esimerkiksi pyöräkatuja tai uudenlaisia pyöräilijän tienylityspaikkoja, pyöräilysuojateitä, joissa väistämisvelvollisuus autoilijalle on osoitettu kokonaan uudella liikennemerkillä.

Asiantuntijat: Tutkimuspäällikkö Juha Valtonen ja yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta.