Kauhea kiire lähteä lomalle! Äkkiä lapset, sukset, lumilaudat, matkaeväät sekä koira autoon ja kohti lumista pohjoista. Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela opastaa, kuinka lomaliikenne sujuu turvallisesti.

1. Pakkaa huolellisesti

Auton pakkaamista ei kannata jättää viime tippaan. Tavarat on syytä järjestää siten, ettei auton matkustustilaan jää turhia irtotavaroita. Ne voivat yllättävässä äkkijarrutuksessa jopa vahingoittaa matkustajia.

Varoituskolmio ja huomioliivi on puolestaan järkevää pitää käden ulottuvilla. Kun ne ovat helposti saatavissa, mahdollisesta onnettomuudesta saa ilmoitettua nopeasti ja turvallisesti myös muille tien päällä liikkujille.

Soppela muistuttaa myös, että ylilastaus vaikuttaa auton ajo-ominaisuuksiin. Painavan auton jarrutusmatka on pidempi kuin kevyellä kuormalla ajettaessa.

2. Varaa matkaan aikaa

Väsyneenä ei kannata lähteä tien päälle. Auton ratti ei myöskään ole somettamisen paikka. Soppela painottaa, että automatkat ovat ajamista varten. Esimerkiksi porot voivat aiheuttaa äkkitilanteita, jotka vaativat nopeaa reagointia.

Aikataulua ei myöskään kannata suunnitella liian tiukaksi.

– Katso ensin keli ja varaa matkaan aikaa. Monesti on kiire sinne tunturikeskukseen tai sieltä pois.

Ylinopeudet luovat kuitenkin Soppelan mukaan usein turhia vaaratilanteita. Myös ohituksia kannattaa miettiä tarkkaan.

Varsinkin lomaviikkojen viikonloppujen vaihtopäivät ovat hänen mukaansa vilkkaita tieliikenteessä. Liikenneviraston ylläpitämää Liikennetilanne-palvelua kannattaa hyödyntää reitin suunnittelussa. Se esittää Liikenneviraston keräämiä tietoja liikenteestä kartalla.

Palvelussa on tietoja tieliikennettä haittaavista häiriöistä, ajokelistä ja sen ennusteesta, liikenteen sujuvuudesta ja ruuhkista, kelirikon aiheuttamista painorajoituksista, auki ja kiinni olevista jääteistä sekä kuvia tiellä olevista kameroista.

3. Varaudu rekkojen kohtaamiseen

Lapissa liikkuu paljon rekkoja, jotka saavat tien päällä olevan lumen pöllyämään. Näkyvyys voi olla paikoin heikko.

– Meillähän on nyt tavallaan uutena riskinä lisääntynyt rekkaliikenne, joka vaikuttaa Länsi-Lappiin, kuten Ylläkselle ja Pallakselle, menijöihin. Erityisesti valtatie 21:n pohjoisimmat osat on koettu vaarallisiksi. Rekkaliikenne on siellä runsasta.

Liikenteessä on esimerkiksi puutavararekkoja ja Norjasta saapuvia kalarekkoja. Soppelan mukaan erityisesti Kilpisjärvi–Tornio-välillä rekkaliikennettä on paljon.

4. Ota huomioon kylmyys

Jo penkkaan ajo voi olla Lapissa kohtalokasta. Auton hyytymiseen kannattaa varautua etukäteen.

– Lapissa pitää varautua siihen, että tulee ongelmia. Jos auto on sammunut, se ei enää lämmitä. On huolehdittava siitä, että mukana on muutakin kuin kevyttä vaatetta, esimerkiksi lisävaatetusta tai huopia.

Jos auto jumahtaa matkalle, varoita muita liikkeessä olevia autoilijoita varoituskolmiolla. Heijastinliivit parantavat omaa näkyvyyttäsi.

5. Lataa pelastusta helpottavat sovellukset

Vieraassa paikassa ajaessa voi olla vaikea tietää, mikä oma täsmällinen sijainti on. Soppela kannustaakin kaikkia lomailijoita lataamaan puhelimeen Suomi 112 -sovelluksen. Se auttaa pelastushenkilökuntaa löytämään paikalle, jos onnettomuus osuu omalle kohdalle.

Soppela muistuttaa, että kaikkialla Lapissa ei ole kattavia verkkoyhteyksiä. Jos verkkoa ei ole ollenkaan, apua paikannukseen voi myös saada auton navigaattorista ja omista huomioista, kuten paikannimien tarkkailemisesta.

Vuoden 2018 alusta lähtien hälytyskeskus on ottanut vastaan hätäilmoituksia myös kaupallisen lappilaisen Mapitare-sovelluksen kautta. Varsinkin syrjäisemmillä seuduilla siitä on Soppelan mukaan apua.

– Paljon ollaan myös 2G-alueella, ja Mapitaressa on mahdollisuus lähettää hätäpaikannusviesti hätäkeskukseen.

Suomen kartat voi sovelluksessa ladata puhelimeen, ja niitä voi käyttää ilman nettiyhteyttä.

Sovelluksista on apua myös luontoon suunnatessa. Silloinkin on tärkeää huolehtia, että puhelin toimii kunnolla. Toisin sanoen se on pidettävä kuivana ja suojassa pakkaselta.

Soppela pitää hienona, että Pokémon-peli-innostus toi mukanaan varavirtalähteet. Niitä kannattaa pitää mukana niin automatkalla kuin luontoon suunnatessa.

6. Varo poroja

Myös Porokello-sovelluksesta on apua Lapin teillä liikkuville. Ammattiliikenteen kuljettajat merkitsevät palveluun omat havaintonsa teillä liikkuvista poroista. Ne näkyvät tietyn aikaa myös toisille autoilijoille.

Soppela muistuttaa, että siitä on apua, mutta sokeasti siihen ei kuitenkaan kannata luottaa. Teillä liikkuu myös poroja, joista ei ole vielä tietoa sovelluksessa.

7. Auta kanssa-autoilijaa

Lapin matkailijamäärät ovat nousseet, ja tämä näkyy myös teiden päällä. Lapin pelastuslaitoksella oli viime vuonna 732 tieliikenneonnettomuustehtävää.

Myös talvilomaviikoilla autoilija saattaa itse joutua onnettomuuteen tai tulla ensimmäisenä onnettomuuspaikalle.

– Ongelma on, että ihmiset näkevät ajoneuvon ojassa, ajavat ohi ja alkavat pohtia, olisiko siitä pitänyt ilmoittaa. Sitten he soittavat hätäkeskukseen. Toivomus olisi, että aina, kun on turvallista, pysähdytään ja katsotaan tilanne. Jos paikalla on varoituskolmio, palokunta on merkannut kohteen huomionauhalla, eikä kukaan vilkuta apua, asiat ovat usein kunnossa ja ajoneuvo odottaa hinausta pois.

8. eCall-palvelu auttaa avun saamisessa

Maaliskuun 2018 jälkeen tyyppihyväksytyt henkilö- ja pakettiautomallit tulee olla varustettuja eCall-hätäviestipalvelulla, jonka avulla onnettomuuteen joutuneen auton tyyppitiedot ja sijaintipaikka välittyy tarkasti hätäkeskukseen ja apua pystytään lähettämään mahdollisimman pian. Samalla avautuu myös puheyhteys auton ja hätäkeskuksen välille.

Onnettomuustilanteissa eCall lähettää hätäkeskukseen datapaketin, mikä sisältää tietoa muun muassa ajoneuvon kulkusuunnasta, sijainnista, ajoneuvotyypistä sekä myös siitä, onko hälytys tehty manuaalisesti vai automaattisesti.

Näiden tietojen avulla hätäkeskus pystyy välittämään onnettomuuspaikalle lähimmän ja tarkoituksenmukaisimman avun.

Jos auto kuitenkin hyytyy tielle teknisen vian vuoksi, Pohjola Vakuutus auttaa sinut takaisin liikenteeseen

Julkaistu alunperin 16.2.2018.