Uusia autoja kaupitellaan edullisimpien perusversioiden, kansankielellä karvalakkimallien, hinnoilla. Lähtöhinta on kuitenkin harvemmin uuden auton hankintahinta, sillä ostopäätöstä tehdessään ostaja törmää moneen tarpeelliseen lisävarusteeseen. Usein loppusumma yllättää.

– Lähtöhinnaltaan 20 000 euroa maksavan automallin hinta voi hyvin nousta 4000–8000 euroa, jos siihen hankitaan kaikki mahdolliset varusteet. Kun mennään isompiin automalleihin ja kalliimpiin automerkkeihin, ero voi olla 20 000 euroa tai enemmänkin, Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio laskee.

Korkeammasta hinnasta huolimatta auton varusteleminen mukavuutta, turvallisuutta ja ulkonäköä parantavilla lisävarusteilla kiinnostaa monia. Siitäkin huolimatta, että perusmallien varustelutaso on parantunut huimasti tällä vuosituhannella. Perusvarustelun karttumiseen vaikuttaa autoteollisuuden ja teknologian yleinen kehitys, sekä lainsäädännössä tapahtuneet muutokset. Myös kova kilpailu tanakoittaa automallien varustelistoja.

– Lakimuutosten myötä monista turvallisuusvarusteista on tullut vakiovarusteita. Tällaisia ovat esimerkiksi ESP-ajonvakautusjärjestelmä, turvavyönkiristimet ja etumatkustajan turvatyyny, Kallio sanoo.

Vertailu helpottaa valintaa

Uusien automallien varustelistaa voi pitää kattavana. Lähes kaikista autoista löytyy jo ilmastointi, sähköikkunat, pysäköintitutka (takana), integroitu mediajärjestelmä, kaukosäätöinen keskuslukitus, vakionopeudensäädin, mäkilähtöavustin sekä kattavat istuimen ja ratin säädöt. Monissa malleissa on vakiona jopa kaistavahti, alumiinivanteet ja led-valot.

– Varusteinnovaatiot tulevat lisävarusteiksi kalleimpien automerkkien lippulaivamalleihin. Vähitellen niistä tulee vakiovarusteita ja myöhemmin ne yleistyvät myös pienemmissä automalleissa sekä eri automerkeillä. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä kalliimpi automerkki ja -malli sitä parempi on auton perusvarustelu.

Autojen varustelussa lähdetään liikkeelle mieleisen varustelutason valinnalla. Useimmilla automalleilla varustelutasoja on saatavana 3–4; perusmalli, astetta kattavampi varusteluvaihtoehto sekä mahdollisesti sporttisempi ja ylellisempi varustetaso. Valittua varustetasoa voi vielä maustaa yksittäisillä lisävarusteilla tai kattavammilla paketeilla. Tällaisia ovat esimerkiksi mukavuutta, ajoturvallisuutta sekä auton ulkonäköä ja viihdeominaisuuksia parantavat paketit.

– Sopivan varustelukokonaisuuden valintaa voi testata verkkopalveluissa, esimerkiksi nettikonfiguraattoreissa, ja automerkkien keskinäisessä vertailussa. Sovellus näyttää reaaliajassa, miten varustevalinnat vaikuttavat auton kokonaishintaan, Kallio opastaa.

Automaatti ja neliveto parantavat jälleenmyyntiarvoa

Mitä kalliimmasta automallista on kyse, sitä kattavammin sitä voi varustella ja personoida mieleiseksi. Lähes kaikkiin automalleihin voi hankkia ajoa automatisoivia toimintoja, tehokkaammat ajovalot, lasikaton, nahkapenkit, paremman medialaitteiston, digimittariston, isommat alumiinivanteet sekä näyttävyyttä niin sisustukseen kuin ulkokuoreen. Esimerkiksi metalliväristä joutuu yleensä maksamaan lisähintaa.

Suomessa lisävarusteiksi valitaan lähes aina joko polttoainetoiminen lisälämmitin tai sähkötoiminen lohkolämmitin.

– Viime vuosina trendiksi on noussut auton personointi värein. Erityisesti pienemmän kokoluokan autoissa katto ja sivupeilien kuoret saatetaan hankkia muusta korista poikkeavalla värityksellä. Suurempien autojen ulkonäköä tuunataan isommilla vanteilla, sekä kromi- ja sport-paketeilla. Lisävarusteena ostetaan myös näyttävämmillä led- tai oled-lampuilla koristeltuja takavaloja.

Miten varustelu sitten vaikuttaa auton jälleenmyyntiarvoon? Sijoituksenahan auton hankinta ei ole parhaasta päästä, sillä kaupasta ajetun kulkupelin hinta romahtaa vääjäämättömästi. Parantaako kattava varustelu tilannetta?

– Varustelutason vaikutus riippuu pitkälti automerkistä ja -mallista. Lähtökohtaisesti käytetyn auton ostajat arvostavat hyvää varustelua, joten kyllä varustellusta yksilöstä voi pyytää karvalakkimallia enemmän.

Toisilla lisävarusteilla on suurempi merkitys jälleenmyyntihintaan kuin toisilla.

– Jos esimerkiksi on ostamassa noin 35 000 euron arvoista uutta autoa, kannattaa siihen valita automaattivaihteisto ja neliveto. Ne kiinnostavat ostajia koko ajan enemmän. Myös ilmastointi, nahkapenkit ja hyvä viihdejärjestelmä vetoavat ostajiin, Kallio toteaa.