Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen kertoo, että autoilun kulut koostuvat useista eri asioista. Siihen vaikuttavat pelkkien käyttökustannusten lisäksi myös auton malli, ajokilometrit ja se, miten hyvin auton kunnosta huolehditaan.

Ylen artikkelista ja Autoliiton tekemästä laskelmasta käy ilmi, että autoilun vuosikustannuksissa on voimakasta vaihtelua auton mallista ja käytettävästä polttoaineesta riippuen. Kustannukset vaihtelivat 5 000–8 200 euron välillä, jos arvon alenema otetaan huomioon. Laskelmien oletuksena oli, että autolla ajetaan vuosittain 18 000 kilometriä.

– Auton ostaminen on yksi iso kulu, mutta siitä saa tietysti osan laskennallisesti takaisin, kun auton myy tai vaihtaa pois. Arvonalenema on kuitenkin autoilussa suurin kulu, eikä autoa voi missään nimessä pitää sijoituksena.

Tolvasen mukaan hyvä nyrkkisääntö on laskea, että uuden auton arvo alenee 18 prosenttia ensimmäisenä vuotena ja 14 prosenttia vuodessa sen jälkeen. Vaihtelua on kuitenkin paljon.

– Esimerkiksi sähköautoissa arvonalenema voi olla hyvinkin suuri, sillä teknologia kehittyy koko ajan ja tarjolle tulee jatkuvasti uusia, parempia ja edullisempia malleja. Auton hankintakustannuksen lisäksi autoilussa maksaa myös polttoainekulut, vakuutukset, ajoneuvoverot ja auton korjaukset. Tieliikenteeltä kerätään vuosittain noin 8 miljardia euroa veroja, Tolvanen sanoo.

Missä tilanteessa autosta on järkevää luopua?

Kuinka paljon voisi hyödyntää muita kulkuneuvoja auton myymisestä tai ostamatta jättämisestä säästyneillä rahoilla?

– Tähän on mahdotonta antaa mitään tiettyä vastausta. Auto ja polkupyörä eivät kuitenkaan ole todellisia vaihtoehtoja keskenään. Jos asuu kaupungin keskustassa ja tarvitsee autoa harvoin eli ajaa hyvin vähän, rahallisesti satunnainen taksin käyttö voi hyvinkin olla edullisempaa kuin auton omistaminen, Tolvanen sanoo.

Tolvanen muistuttaa, että vaikka polkupyörän hankinta ja käyttö on todella edullista, moni tarvitsee autoa silti arkensa pyörittämiseen esimerkiksi asuinpaikkansa ja kulkuyhteyksien takia.

Etätyön yleistyessä voi olla, että yhä useampi ihminen pystyy luopumaan autosta ja vaihtamaan edullisempiin ja ekologisempiin kulkuvälineisiin, kun joka päivä ei ole pakko mennä toimistolle.

– Jos autoa ei oikeasti tarvitse, eli matkat ovat sellaisia, että ne taittuvat helposti muuten, auton myyminen on hyvinkin harkinnan arvoinen asia. Kuten sanottu jo pelkkä auton ostaminen ja omistaminen on niin kallista, että harva sitä huvin vuoksi tekee. Autoharrastajat ovat asia erikseen, mutta heidän autonsa ovat harvoin ympäri vuoden edes käytössä.

Autoilulle on olemassa muita vaihtoehtoja

Autottomalle tai auton omistamisesta luopuneelle ihmiselle vaihtoehtoina voivat olla seuraavat:

• Joukkoliikenteen suosiminen

• Pyöräily

• Sähköpyöräily

• Liikkumisen tarpeen vähentäminen esimerkiksi tekemällä etätöitä

• Auton vuokraus

• Yksityisleasing

• Yhteiskäyttöauton hyödyntäminen

Haasteena koko Suomen kattavalle joukkoliikenteelle ja autoilusta luopumiselle aiheuttaa se, että iso osa Suomesta on harvaan asuttua, jolloin autoa usein tarvitsee. Tolvasen mukaan vaihtoehtoiset kulkumuodot sopivat parhaiten kaupunkien keskustoissa tai niiden läheisyydessä asuville.

– Jos asuu hyvien kulkuyhteyksien lähellä tai ei ole sellaisia harrastuksia, jotka vaativat kulkemista ja tavaroiden kuljettamista, on järkevää liikkua julkista liikennettä hyödyntäen. Samoin jos ei ole lapsia, joita pitäisi kuskata kauas työmatkareitiltä päiväkotiin ja takaisin, arki ilman autoa voi sujua oikein hyvin.

Lue myös:

Oletko koskaan laskenut mitä autolla ajaminen oikeasti maksaa?

Auton ostajan opas kertoo, mitä kaikkea uuden tai käytetyn auton ostaminen vaatii.