Alkuvuodesta 2018 Outi Pyrhönen ja nyt 19-vuotias Veera Pyrhönen viettivät poikkeuksellisen paljon äiti-tytäraikaa. Yhdessä he ajelivat kotikuntansa Nummelan ja koko pääkaupunkiseudun teitä ristiin rastiin harva se ilta.

– Varsinkin erilaiset parkkihallit tulivat todella tutuiksi, kun harjoiteltiin parkkeeraamista, Outi Pyrhönen muistelee.

Ajeluilla oli selvä tavoite. Kolmilapsisen perheen vanhin tytär oli lähes täysikäinen ja halusi suorittaa ajokortin. Yhdessä päätettiin, että Outi Pyrhönen opettaa häntä itse opetusluvalla.

Pyrhöset ehtivät suorittaa oman ajo-opetuksensa juuri ennen heinäkuussa 2018 voimaan astunutta ajokorttilain uudistusta, joka laski ajokorttien hintoja ja salli ajo-opetuksen 16-vuotiaille.

Ennen uudistusta autokoulu saattoi maksaa yli 2 000 euroa, nyt hinnat liikkuvat 1 000 euron tietämissä. Opetusluvalla kortin hinnaksi tuli Pyrhösten arvion mukaan reilusti alle 1 000 euroa.

Opetusluvan suosio nousussa

Uudistus pienensi hintaeroa opetuslupa- ja autokouluopetuksen välillä mutta toisaalta helpotti opetusluvan saamista.

Pyrhösille valinnassa hintaa oleellisempi tekijä oli se, että Outi Pyrhöseltä löytyi aikaa ja halua opettaa tytärtään. Hän kehottaa kaikkia opetuslupaa harkitsevia miettimään tarkkaan, miten helposti ajoaika yhteiseen kalenteriin löytyy. Jos omille harrastuksillekaan ei tunnu riittävän aikaa, järjestelyä kannattaa ehkä harkita uudelleen.

– Ajo-opetus vaatii aikaa. Tulevaisuudessa sen merkitys varmaan korostuu entisestään, kun vanhemmat pohtivat, laittaako lapsi autokouluun vai opettaa itse.

Ainakin toistaiseksi yhä useamman pohdinta näyttää kallistuvan opetuslupaan. Traficomin tilastojen mukaan vuonna 2018 myönnettiin noin 27 500 opetuslupaa, kun vastaava luku vuonna 2017 oli vain 16 000.

Yhdessä runsaasti ajaminen palkitsee inssissä

Pyrhösten mielestä opetusluvalla harjoittelun ylivoimaisesti paras puoli oli mahdollisuus ajaa paljon ja joustavasti. Äiti ja tytär arvioivat ajaneensa opetuksen aikana ainakin kaksi kertaa minimivaatimuksen verran.

– Jos piti lähteä vaikka asioille Helsinkiin, Veera hyppäsi kuskin paikalle. Samalla tuli ajettua runsaasti erilaisissa ympäristöissä ja myös pimeässä, Outi Pyrhönen muistelee.

Nykyisen lainsäädännön mukaan ajo-opetusta pitää antaa vähintään 10 tuntia. Veera Pyrhösen korviin se kuulostaa hyvin vähäiseltä määrältä.

– Minusta kannattaa miettiä aika tarkkaan, koska lähtee yrittämään inssiin. Sekin maksaa helposti paljon, jos tulee useita yrityksiä.

Outi Pyrhöselle oli selvää, että ajokokeeseen lähdetään vasta, kun tytär on siihen hänen arvionsa mukaan valmis. Vaikka esimerkiksi liikennemerkit olivat Veeralle jo tuttuja mopokortin ajamisen kautta, liikennevarmuus kasvoi vain runsaan ajamisen kautta.

– Vastaan tuli yllättäviäkin tilanteita, kuten pimeässä ajoradan yli juokseva jänis. Veera sai kokea, miten reagoi ratissa, kun pitää tehdä äkkijarrutus, ja adrenaliini jyllää kehossa.

Sinnikäs harjoittelu kannatti: ajokortti irtosi tyylikkäästi ensimmäisellä yrityksellä.

Ota pakolliset kulut huomioon

Opetuslupaa harkitsevan kannattaa miettiä tarkasti, millaisia käytännön järjestelyjä toimiva opetus vaatisi.

Pyrhöset esimerkiksi hankkivat Veeran käyttöön manuaalivaihteisen auton jo ennakkoon, jotta hän voisi harjoitella vaihteiden käyttöä. Oman auton hankinta olisi ollut tapauksessa joka tapauksessa hetken päästä.

Opetusta varten autoon piti lisäksi hankkia jarrupoljin, lisäpeilit ja opetuskolmio, jotka maksoivat yhteensä noin 150 euroa. Merkittävä menoerä oli myös opetuksessa kulunut bensa.

Vuoden 2018 alussa Outi Pyrhösen piti vielä suorittaa opetuslupaa varten maksullinen teoriakoe, mutta sitä ei uudistuksen jälkeen enää vaadita. Myös opetuksessa käytetyn auton muutoskatsastuksen vaatimuksesta on nyt luovuttu.

Opetuslupa vaatii myös opettajalta harjoittelua

Veera ja Outi Pyrhönen toteavat yhteen ääneen, että opetusluvalla opetus vaatii kummaltakin osapuolelta pitkäpinnaisuutta ja hyvää keskusteluyhteyttä. Heillä prosessi sujui ilman suurempia kinoja.

Opetustilanne vaati hieman harjoittelua myös opettajalta. Outi Pyrhönen sanoo, että alussa hän ei osannut kaikissa tilanteissa neuvoa Veeraa tarpeeksi ajoissa, vaan reagoi tilanteisiin itse.

– Piti opetella olemaan aina kaksi tai kolme askelta edellä. Veera kuitenkin otti ohjeita hyvin vastaan. Yritin korostaa sitä, että virheitä tulee kaikille, ja niistä voi ottaa opiksi.

Veera Pyrhönen tosin toteaa, että äidillä jäi opetusvaihe hieman päälle myös sen jälkeen, kun kortti oli jo suoritettu. Palautteen jälkeen kommentointi kuitenkin väheni nopeasti.

Pyrhösten keskimmäinen tytär täyttää pian 16 vuotta. Tuleeko myös hän suorittamaan ajokortin opetusluvan avulla?

– Tämä järjestely sopii meille hyvin, joten suunnitelmana on opettaa myös häntä itse. Ehkä emme kuitenkaan aloita heti synttäripäivänä. Puoli vuotta intensiivistä ajo-opetusta riittää, vaikka ei olisi mopokorttia pohjalla, Outi Pyrhönen toteaa.