5 parasta paikkaa Suomessa, jonne kannattaa ajaa kesällä moottoripyörällä

Hondan moottoripyöriä maahantuovan Brandt Oy:n toimitusjohtaja Antti Rapo on itsekin innokas motoristi. Hän kertoo omat suosikkikohteensa, joihin suuntaa kesäisin prätkällä.

1. Sodankylästä Jäämerelle

”Tämä reitti on ykköskohteeni Lapissa. Varsinkin kesällä, kun työkiireet hellittävät, on kiva ajella paikoissa, joissa ei tule tuttuja vastaan.

Ajan ensin Sodankylään, josta alkaa tunturialue. Saariselän jälkeen maisema ja elämys vain paranevat. Ivalon kautta pääsee Inariin ja Sevettijärvelle, sieltä Näätämöön ja Kirkkoniemelle. Siellä pyöritetään pulloa siitä, kuka ui Jäämeressä.

Matkaan mahtuu kauniita maisemia ja mukavia pikkuteitä. Lapissa käytössäni on adventure-pyörä Honda African Twin, jolla pääsen pikiteiltä myös maastoon. Porukassa on kivempi ajaa pitkää matkaa kuin yksin. Viisi on hyvä koko ryhmälle, silloin ei ole vielä liikaa mielipiteitä reitistä.”

2. Tirmon Saaristokeskus

”Kesällä vaimo kyytiin ja ajelu Porvoon perukoille Tirmon Saaristokeskukseen. Moottoritieltä pysyn pois, siellä on tylsä ajaa, sillä rytmi ei muutu. Prätkällä on kiva mennä, kun on mutkaisia tietä ja pyörää pitää komentaa ja käskeä.

Nautin siitä, että on tilanteita. En käytä kypäräpuhelinta, keskityn vain ajamiseen. Tirmossa on merimaisemia, pieniä teitä ja perämoottorimoottorimuseo. Siellä lounas ja sitten takaisin kotiin Kruunuvuorenrantaan.”

3. Porkkala

”Reittejä määrittää monesti ajankäyttö. Sitä ei aina ole, joten pitää olla lähikohteita. Moottoritien lisäksi pyrin välttämään Helsingin keskustaa, joten en käy pyörällä Kaivopuiston Cafe Mutterissa.

Sen sijaan suuntaan Porkkalaan. Sinne mennessä pääsee nopeasti kivoille mutkateille, ja määränpäässä odottaa mukava kahvila Café Porkkala.”

Pidemmät matkat voi olla mukavampi ajella porukassa kuin yksin. ”Viisi on hyvä koko ryhmälle, silloin ei ole vielä liikaa mielipiteitä reitistä”, Antti Rapo (keskellä)

4. Pikkuteitä Imatralle

”Heinäkuinen Imatranajo on legendaarinen prätkäkisa. Se ajetaan kadulla eikä radalla, joten kuskit ovat kuin nykyajan gladiaattoreita. Suuntaan omalla pyörälläni Imatralle, mutta en Valtatie 6:tta vaan pieniä teitä pitkin. Hyvän fiiliksen tapahtuma, jossa on paljon motoristeja.”

5. Nostalgiaretki Kaitalammelle

”Omasta tallista löytyy monenlaisia pyöriä, käytettyjä ja uusia: yhtä lailla custom-pyörä Suzuki Intruder 1400 kuin klassikkomopo Honda Monkey. Peltomopoilla ja motocross-pyörillä ajoin jo ennen kouluikää ja odottelin kuumeisesti mopokorttia.

Vihdin tien varressa on pitkä ja kirkasvetinen Kaitalampi. Mopoiässä poltettiin siellä notskia rantakalliolla. Se on sopivan lähellä, joten sinne ajan nostalgisesti moposkootterilla tai piikillä ja muistelen vanhoja aikoja nakkeja paistellessa.”

Tutustu myös OPn uudistuneeseen moottoripyörävakuutukseen.

OP sosiaalisessa mediassa