Vive la France! Sijoitusmarkkinat tervehtivät Ranskan vaalitulosta

Politiikasta puhutaan paljon ja esimerkiksi Ranskan vaalit kiinnostavat sijoittajaa. Mitä muita tapahtumia sijoittajan kannattaa tarkkailla kesän kynnyksellä?

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros oli markkinoiden kannalta riemastuttava. Epävarmuus Ranskan ja siten myös Euroopan yhtenäisyyden tulevaisuudesta hälveni merkittävästi, vaikka vaalien toisen kierroksen tulos vielä onkin näkemättä. Macronin voitto toisella kierroksella näyttää kuitenkin todennäköiseltä.

Viime kesänä alkanut maailmantalouden piristyminen on edelleen jatkunut ja Eurooppa, vastoin permapessimistien toiveita, on yllättänyt vahvalla kehityksellään. Tuloskehitys yrityksissä on ollut positiivisempaa kuin aikoihin ja osaltaan siivittänyt monia osakemarkkinoita uusiin huippuihin.

Osakkeet eivät arvostusperusteisesti ole tällä hetkellä lainkaan halpoja, mutta ottaen huomioon keskuspankkien massiivisen tuen mm. ultramatalien korkojen ja lainojen osto-ohjelmien muodossa, milloin osakkeiden sitten tulisi olla kalliita, jos ei juuri nyt?

Keskuspankkien tuen vähenemisen merkitystä tulevaisuudessa aliarvioidaan edelleen. On toki vaikeata, ellei mahdotonta mitata mikä tarkasti ottaen tuen merkitys on ollut viime vuosina esimerkiksi osakkeiden kurssikehitykselle, mutta selvää lienee, että tuen merkitys on ollut hyvin huomattava ja siten sen poistuminen luo aikanaan huomattavaa vastatuulta. Nykyinen sykli eroaa aiemmista merkittävästi tässä suhteessa ja siten tulevaisuuden ennustaminen aiemman kehityksen perusteella on hyvin epävarmaa.

Tuen poistuminen ottaa kuitenkin aikaa. Keskuspankit näyttävät olevan valmiita istumaan käsillään ja varmistumaan siitä, että finanssikriisin jälkeinen maailma todella on valmis tiukempaan rahapolitiikkaan. Täten sijoitusmarkkinoilla saattaa hyvinkin olla vielä aikaikkuna, jossa esimerkiksi osakkeet menestyvät erityisen hyvin. Alkuvuonna osakkeet ovatkin olleet vahvassa vedossa, eikä korkomarkkinakaan ole vielä suuremmin huolestunut keskuspankkien tulevista toimista.

Taustalla kummittelee kuitenkin huolia. Velkaantuneisuus globaalilla tasolla on edelleen pahentunut, Kiinan todellista tilannetta ei kukaan tiedä varmuudella, Trumpin politiikka on häilyvää…. Heikon, mutta positiivisen taloussyklin pituus alkaa lähestyä ennätyksiä, kuten osakemarkkinan noususyklinkin pituus ja kaiken kruununa vielä legendaarinen "sell in May and go away - myy toukokuussa ja poistu kesälaitumille" - hokema, joka on yllättävän usein toteuttanut itsensä.

Politiikasta puhutaan paljon. Pohjois-Korean tilanne, Syyria ja tulevat Iso-Britannian parlamenttivaalit ovat tärkeitä asioita, mutta markkinoiden kannalta tällä hetkellä pienen sivuroolin esittäjiä. Markkinoiden näkökulmasta Pohjois-Korean tilanne on kuitenkin tarkkailun arvoinen Kiinan ja Yhdysvaltain suhteiden näkökulmasta. Maiden välinen kauppa on edelleen voimakkaasti epätasapainossa ja Kiinan omistus Yhdysvaltain valtionvelasta merkittävä. Trumpin valinnan jälkeen on suhteissa Kiinaan ja Venäjään tapahtunut muutosta, joka voi toki johtaa ongelmiin, mutta sijoituspäätösten perustaminen oletuksiin näitten muutosten seurauksista on toistaiseksi liian epäselvää.

Lähitulevaisuuden tapahtumien suhteen sijoittaja nostaa peukut pystyyn Emmanuel Macronin menestykselle vaalien toisella kierroksella 7. toukokuuta.

En Marche!

Tuoreimmat
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Olemme tehneet Euroopan läpiajoamme vasta muutamia satoja kilometrejä, jäljellä meillä on noin 5000. Tällä hetkellä olemme upeassa Portugalissa, josta matkaamme Espanjan puolelle muutaman viikon...

OP sosiaalisessa mediassa