Taviksesta talousneroksi – Osakkeilla miljonääriksi

Osakesijoittaminen on aina riski, mutta entinen pörssikolumnisti Erkki Sinkko rohkaisee silti kaikkia sijoittamaan. Osakekurssien seuraaminen on hänelle myös harrastus.

Jos joku lupaa sijoitukselle korkeaa tuottoa ilman riskiä, kyseessä on huijari. Osakkeisiinkaan sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä, ja yksi jokaisen sijoittajan kolmesta peruskysymyksestä onkin: paljonko riskiä olen valmis ottamaan. Ne kaksi muuta kysymystä ovat, kuinka paljon rahaa haluan sijoittaa ja miten pitkäksi ajaksi.

Nämä asiat eivät ole muuttuneet niistä ajoista, kun suomalaisen sijoittamisen edelläkävijä Erkki Sinkko vuonna 1970 osti ensimmäiset osakkeensa. Suuren metsäyhtiön osakkeet olivat tuohon aikaan hienolle paperille painettuja, ja kaupat tehtiin Helsingin Arvopaperipörssin arvokkaassa salissa. Mikä sai nuoren miehen ryhtymään pörssiyhtiöiden omistajaksi?

Erkki Sinkko

– Saamillani pienillä perintörahoilla aloitin. Ei vain kiinnostanut säilyttää rahoja pankkitilillä, kuten silloin oli tapana, vaan etsin mielenkiintoisemman sijoitustavan.

Valinta ei ollut vaikea, sillä piensijoittajalle ei paljon vaihtoehtoja ollut; esimerkiksi sijoitusrahastot tulivat vasta vuonna 1987.

Kaikki kelpaa

1970-luvulla ajan henki ei ollut sijoittamiselle myötämielinen, mutta Sinkon strategiapäätökseen sillä ei ollut vaikutusta.

Olivatko tähtäimessä kurssivoitot vai osingot?

– Niitä ei voi erottaa, sillä hyvä firma tuottaa molempia. Minulle kelpaavat molemmat mainiosti! Osallistun myös maksullisiin osakeanteihin ja otan kernaasti vastaan myös ilmaiset osakkeet, joita jaetaan sekä anneissa että yritysjärjestelyissä.

Pörssiyhtiöiden yhtiökokouksissa pitkään käyneet tietävät, että Erkki Sinkko ottaa mielellään vastaan myös niiden tarjoaman tiedon, tapaamiset ja tarjoilut. Mieshän tuli suurelle yleisölle tutuksi suosituista pörssikolumneistaan monissa sanomalehdissä. Joskus tullaan vauhdilla alas

Vuosikymmeniä kestäneeseen sijoitusharrastukseen mahtuu tietenkin kurssien nousuja ja laskuja, joista osa on ollut rajuja. Esimerkiksi 1990-luvun alkupuolen lama rapautti monen piensijoittajan uskon osakesijoittamiseen. Ei kuitenkaan kaikkien.

– Pidän osakesäästämistä niin ylivoimaisena sijoitusmuotona, etten ole missään vaiheessa edes harkinnut muita kohteita. Osake on myös harrastus. Seuraan, miten omat firmat menestyvät ja käytän niiden palveluja niin matkustamisessa kuin ostoksissakin. Tapaan samanhenkisiä ihmisiä.

Kaikesta päätellen osakesijoittaminen on paitsi tuottoisaa myös hauskaa. Arkisilla ostoksilla voi valita oman firman tuotteita tai palveluita mieluummin kuin muiden.

Entä milloin on oikea aika aloittaa tai ostaa lisää? Kannattaako odottaa alennusmyyntejä eli kurssien sukeltamista?

– En ole erityisesti odotellut pohjia. Olipa suhdannevaihe mikä tahansa, aina löytyy listalta rusinoita. Jos kyttäämään jää, saa odottaa koko ikänsä.

Kuka tahansa voi sijoittaa

Moni harkitsee ja empii ensimmäisten osakkeiden ostamista. Harkinta on tietenkin paikallaan, mutta veteraanisijoittajan suositus nuoremmille lähtee kokemuksesta ja suuresta sydämestä.

– Hommaa itsellesi kunnon ammatti ja irrota joka kuukausi palkasta rahaa osakeostoja varten. Näin minä toimin, kun nuorena aikuisena tein töitä lukion lehtorina. Älä kuluta elämiseen liikaa, vaan kasvata osakesalkkua. Se kyllä alkaa nopeasti tuoda talouteen lisää ostovoimaa, Sinkko neuvoo.

– Ota rohkeasti ensimmäinen askel ja avaa pankissasi arvo-osuustili. Jos sitä täytät tunnollisesti, et voi välttyä rikastumiselta!

Artikkeli on osa OPn Taviksesta talousneroksi -juttusarjaa, jossa käsitellään sijoitus- ja rahamaailman koukeroita ymmärrettävällä tavalla.

Tuoreimmat
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Rahat pankkitililtä sijoituksiin – ”Suomalaisten tileillä makaa 87 miljardia euroa”
Nollakorkoisten pankkitilien sijaan rahat kannattaa sijoittaa tuottavampiin kohteisiin, sillä pankkitileillä makuuttaessa jo inflaatio syö osan säästöjen arvosta. Toisin kuin moni mieltää...
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljakaupan ostajat ja myyjät kohtaavat nyt verkossa
Viljatori.fi tuo viljakaupan verkkoon ja auttaa ostajia ja myyjiä löytämään toisensa entistä helpommin. Tarkoituksena on, että yhdestä paikasta saisi hyvän katsauksen kauppatilanteeseen.
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Kolme vaatekomeroa, kuraeteinen ja ”liikaa” säilytystilaa – OPn Kotoisa rakennetaan lapsiperheen tarpeisiin
Juha Kartastenpään ja Sanna Kuusikarin nelihenkinen perhe rakentaa OPn Kotoisaa Porin asuntomessualueelle. Perhe on osallistunut rakentamiseen paljon, mutta myös ammattilaisten apuun luotetaan.
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyshuollon tärkein tehtävä ei ole sairauslomalappujen kirjoittaminen
Työterveyden tärkein tehtävä on ennaltaehkäisy.

OP sosiaalisessa mediassa