Opi sijoittamaan: näillä oppailla pääset alkuun

Uudelle sijoittajalle on tarjolla runsaasti kiinnostavia videoita, blogeja, keskusteluryhmiä ja kirjoja. Näistä löydät parhaat ja innostavimmat vinkit.

1. Videosarja aloittelijalle

OPn sijoittajakoulu on kymmenosainen videosarja, jossa saat vastauksen mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten sijoittaminen aloitetaan? Kannattaako salkussa olla yhtä vai kymmentä osaketta? Mikä on ETF? Ovatko rahastot kalliita vai onko niilläkin paikkansa salkussa?

Korkoa korolle on kahdeksanosainen sarja, jonka voi katsoa ilmaiseksi YouTubesta. Näyttelijä Kai Lehtinen esittää alle kymmenen minuutin jaksoissa elävästi ja helppotajuisesti sijoittamisen tärkeimmät termit ja opit. Kannattaa katsoa ainakin Sijoittajan yhdeksän kultaista sääntöä -jakso.

2. Webinaari mukaan lenkille

OPlla on arkistossa yli kymmenen sijoittamista käsittelevää webinaaria, jotka voi kuunnella podcastina vaikkapa lenkillä. Esimerkiksi Vastuullisen sijoittamisen ABC, Taviksesta talousneroksi ja Osakesäästäjän ABC -webinaarit ovat aloittelijalle hyödyllistä kuunneltavaa tai katsottavaa.

3. Blogi vie sijoittajan arkeen

Suomessa on monta laadukasta sijoitusblogia. Niitä silmäilemällä oppii nopeasti, minkä tyylinen teksti itseä innostaa eniten sijoittamaan ja säästämään.

Tarkan markan blogissa suomalainen yksityissijoittaja Markus Ossi kertoo tavoitteestaan hankkia 25 miljoonaa euroa. Yksinhuoltajan selviytymisopas -blogissa kolmikymppinen yksinhuoltajaäiti tavoittelee vaurastumista. Tuhlaajasta visukintuksi -blogissa luottokortin vinguttaja kertoo kokemuksiaan siitä, miten hän oppii säästeliääksi rahankäyttäjäksi.

4. Facebook-ryhmissä jaetaan tietoa

Facebookissa toimivat suljetut ryhmät ovat erinomaisia paikkoja oppia muilta sijoittajilta ja keskustella talouden eri näkökulmista.

Sijoituskerhossa on yli 5000 sijoittajaa, jotka jakavat vinkkejään ja avaavat sijoitusstrategioitaan. Naisille suunnattu Terhi Majasalmen ylläpitämä Vauras nainen -ryhmässä on mukava ja keskusteleva henki.

Facebookissa on myös tiettyyn sijoitusluokkaan keskittyviä ryhmiä, esimerkiksi Suomen Asuntosijoittajat -keskustelupalsta, jossa jaetaan tietoa ja linkkejä asuntosijoittamisesta.

5. Twitter pitää ajan tasalla

Toinen hyvä reaaliaikainen tapa seurata sitä, mistä muut sijoittajat ovat kiinnostuneita, on pikaviestipalvelu Twitter. Siellä avainsanat #sijoittaminen, #talous ja #säästäminen avaavat keskustelua, johon on helppo myös itse osallistua.

Jos taas kaipaat englanninkielistä keskustelua, #finance, #investment ja #investor ovat hyviä sanoja aloittaa.

6. Verkkosivut kertovat perusasiat

Pörssisäätiön sivuilla on kattava sijoitussanasto ja hyviä sijoituswebinaareja.

Sijoitus.org-sivusto tarjoaa helppotajusta ja puolueetonta tietoa eri sijoitusmuodoista. Se sopii sekä aloittelevalle että kokeneelle sijoittajalle.

7. Kirjoja erilaisille sijoittajille

Hyvä aloittelevan sijoittajan teos on Tony Robbinsin Raha – peli haltuun. Kirjassa kerrotaan, miten tavallinen ihminen voi vaurastua ja esitellään helppoja tapoja sijoittaa.

Robbins kertoo seitsemän askeleen ohjelmasta, jolla tuloista riippumatta jokainen voi saavuttaa hyvän tulotason. Kirjasta paistaa hienoinen amerikkalaisvivahde, ja kannattaakin muistaa, että Yhdysvalloissa on erilainen sosiaaliturva ja eläke kuin Suomessa.

Naisten sijoittaminen on noussut viime aikoina puheenaiheeksi. Ninni Myllyojan ja Emilia Kullaksen Nainen ja rikastumisen taito innostaakin juuri naisia aloittamaan sijoittamisen. Kirjassa neuvotaan esimerkiksi, miten keskipalkkainen ihminen pystyy vaurastumaan ilman, että hänen tarvitsee kituuttaa arjessaan.

Burton G. Malkielin Sattuman kauppaa Wall Streetillä on hauskasti kirjoitettu sijoittamisen klassikkoteos. Se kertoo siitä, miten tehokkaat markkinat tekevät edullisten osakkeiden löytämisestä hankalaa. Opas puhuu indeksirahastojen puolesta. Tämä on asiantunteva ja opettavainen perusteos sijoittamisesta.

Seppo Saarion kirjoittama Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on myydyin suomalainen sijoitusopas. Nimensä mukaisesti se kertoo ymmärrettävällä tavalla, miten pörssiosakkeisiin kannattaa sijoittaa. Yksityissijoittaja Saario kertoo myös, mitä hän on oppinut kantapään kautta. Lisäksi hän esittelee erilaisia sijoitusstrategioita.

Asiantuntija: Johtaja Katja Taponen, OP Varallisuudenhoito, Säästämisen ja sijoittamisen osasto

OP sosiaalisessa mediassa