Älykästä osakekauppaa?

Mitä älykkyys tarkoittaa osakekaupankäynnissä ja miksi sijoittajan pitäisi olla siitä kiinnostunut? Ja mitä tarkoittaa ns. Smart Order Routing (SOR)? Pohditaanpa hieman näitä kysymyksiä.

Tekoälyä. Robotiikkaa. Algoritmeja. Näistä tämän päivän hittisanoista on kyse myös älykkäässä osakevälityksessä, Smart Order Routingissa. Yksinkertaisuudessaan SOR-palvelu mahdollistaa sijoittajalle enemmän likviditeettiä ja mahdollisuuden tavoitella aina parasta hintaa osakekaupoilleen. SOR on yhtä aikaa enemmän tai vähemmän tekoälyä, robotiikkaa ja algrotimeja. Teknologioita on yhtä monta kuin palveluntarjoajaa, toiset ehkä hieman laadukkaampia ja aggressivisempia kuin toiset.

Miksi sijoittaja tarvitsisi älykkyyttä kaupankäyntiinsä? Palataanpa ajassa hieman taaksepäin vuoteen 2007, jolloin astui voimaan EU:n rahoitusmarkkinoita sääntelevä direktiivi, MiFID. Osakesijoittajan maailma muuttui tuolloin pysyvästi ja vauhti on kiihtynyt erityisesti viime vuosina. MiFIDin voimaantulon jälkeen markkinoille syntyi monenkeskisiä markkinapaikkoja, joita myös kutsutaan vaihtoehtoisiksi markkinapaikoiksi. Nämä MTF:t (Multilateral Trading Facilities) ovat säänneltyjä virtuaalisia markkinapaikkoja, joilla sijoittajat käyvät kauppaa samoilla osakkeilla kuin perinteisissä pörsseissä, kuten Helsingin pörssissä.

Miksi sijoittajan sitten tulisi olla kiinnostunut tästä uudesta ilmiöstä? Yksinkertaisesti siksi, että tänä päivänä jo lähes puolet Helsingin pörssin vaihdetuimpien osakkeiden kaupankäynnistä tapahtuu näillä vaihtoehtoisilla markkinapaikoilla. Jos siis haluat parhaan mahdollisen likviditeetin, niin sinun on oltava mukana myös vaihtoehtoisilla markkinapaikoilla.

Mistä sijoittaja sitten tietää, mihin osaketoimeksianto pitäisi tehdä? Sinne perinteiseen, esim. Helsingin pörssiin, vai johonkin monenkeskiselle markkinalle esim. Chi-X:ään tai Turquisiin? Tässä sijoittajaa auttaa juurikin aiemmin mainittu SOR-teknologia, joka tekoälynsä ja algoritmiensa avulla etsii ja pyrkii ennustamaan mille markkinalle osaketoimeksianto kannattaisi välittää, jotta sijoittaja saisi aina parhaan mahdollisen likviditeetin sekä hinnan osakekaupoillensa.

Palataan vielä lopuksi niihin sijoittajan hyötyihin. SOR-palvelun avulla sinulla on aina mahdollisuus tavoitella parasta mahdollista hintaa osakekaupoillesi. Jos olet esimerkiksi ostamassa osaketta ilman monenkeskisiä markkinoita, sinulla on tarjolla lähes puolet vähemmän myyjiä joilta voit osaketta ostaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinulle on tarjolla lähes puolet vähemmän niitä osakkeita joita haluaisit ostaa haluamallasi hinnalla. SOR-palvelu etsii sinulle edullisimman hinnan, sillä käytössä on kaikki markkinapaikat ja tekoäly ohjaa sinut halvimman luo.

Muistathan sinäkin vaatia osakevälittäjältäsi aina parasta toimeksiantojen toteutusta.

Tuoreimmat
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.
Permanent på stugan
Permanent på stugan
Paret Lyytikäinen flyttade till stugan för fjorton år sedan, Hannu Hyvärinen förbereder för närvarande sin egen flytt. En ändring av användningsändamålet för en fritidsbostad kräver samarbete med...
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Maailmantalous on ollut yhä kasvu-uralla, ja loppuvuoden kehitys näyttää vielä samansuuntaiselta. Helsingin pörssissä hajonta alkuvuoden tuloskehityksessä on ollut suurta.
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Kokki Henri Alén on joskus pienissä hankinnoissa naurettavan säästeliäs.

OP sosiaalisessa mediassa