Älykästä osakekauppaa?

Mitä älykkyys tarkoittaa osakekaupankäynnissä ja miksi sijoittajan pitäisi olla siitä kiinnostunut? Ja mitä tarkoittaa ns. Smart Order Routing (SOR)? Pohditaanpa hieman näitä kysymyksiä.

Tekoälyä. Robotiikkaa. Algoritmeja. Näistä tämän päivän hittisanoista on kyse myös älykkäässä osakevälityksessä, Smart Order Routingissa. Yksinkertaisuudessaan SOR-palvelu mahdollistaa sijoittajalle enemmän likviditeettiä ja mahdollisuuden tavoitella aina parasta hintaa osakekaupoilleen. SOR on yhtä aikaa enemmän tai vähemmän tekoälyä, robotiikkaa ja algrotimeja. Teknologioita on yhtä monta kuin palveluntarjoajaa, toiset ehkä hieman laadukkaampia ja aggressivisempia kuin toiset.

Miksi sijoittaja tarvitsisi älykkyyttä kaupankäyntiinsä? Palataanpa ajassa hieman taaksepäin vuoteen 2007, jolloin astui voimaan EU:n rahoitusmarkkinoita sääntelevä direktiivi, MiFID. Osakesijoittajan maailma muuttui tuolloin pysyvästi ja vauhti on kiihtynyt erityisesti viime vuosina. MiFIDin voimaantulon jälkeen markkinoille syntyi monenkeskisiä markkinapaikkoja, joita myös kutsutaan vaihtoehtoisiksi markkinapaikoiksi. Nämä MTF:t (Multilateral Trading Facilities) ovat säänneltyjä virtuaalisia markkinapaikkoja, joilla sijoittajat käyvät kauppaa samoilla osakkeilla kuin perinteisissä pörsseissä, kuten Helsingin pörssissä.

Miksi sijoittajan sitten tulisi olla kiinnostunut tästä uudesta ilmiöstä? Yksinkertaisesti siksi, että tänä päivänä jo lähes puolet Helsingin pörssin vaihdetuimpien osakkeiden kaupankäynnistä tapahtuu näillä vaihtoehtoisilla markkinapaikoilla. Jos siis haluat parhaan mahdollisen likviditeetin, niin sinun on oltava mukana myös vaihtoehtoisilla markkinapaikoilla.

Mistä sijoittaja sitten tietää, mihin osaketoimeksianto pitäisi tehdä? Sinne perinteiseen, esim. Helsingin pörssiin, vai johonkin monenkeskiselle markkinalle esim. Chi-X:ään tai Turquisiin? Tässä sijoittajaa auttaa juurikin aiemmin mainittu SOR-teknologia, joka tekoälynsä ja algoritmiensa avulla etsii ja pyrkii ennustamaan mille markkinalle osaketoimeksianto kannattaisi välittää, jotta sijoittaja saisi aina parhaan mahdollisen likviditeetin sekä hinnan osakekaupoillensa.

Palataan vielä lopuksi niihin sijoittajan hyötyihin. SOR-palvelun avulla sinulla on aina mahdollisuus tavoitella parasta mahdollista hintaa osakekaupoillesi. Jos olet esimerkiksi ostamassa osaketta ilman monenkeskisiä markkinoita, sinulla on tarjolla lähes puolet vähemmän myyjiä joilta voit osaketta ostaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinulle on tarjolla lähes puolet vähemmän niitä osakkeita joita haluaisit ostaa haluamallasi hinnalla. SOR-palvelu etsii sinulle edullisimman hinnan, sillä käytössä on kaikki markkinapaikat ja tekoäly ohjaa sinut halvimman luo.

Muistathan sinäkin vaatia osakevälittäjältäsi aina parasta toimeksiantojen toteutusta.

Tuoreimmat
Totta vai tarua? 8 väitettä kyberturvallisuudesta
CGI:n kyberturvallisuuskonsultti Jyrki Huhta katkoo vääriltä tietoturvauskomuksilta siivet.
Kim Heiniö: Trendien mukana täytyy kehittyä jatkuvasti
Ravintoloitsija Kim Heiniö jakaa videolla vinkkinsä, miten pysyä mukana ravintola-alan trendeissä.
Kuinka kasvattaa lapsesta fiksu rahankäyttäjä?
Käteisen käyttö vähenee ja digitaalinen raha on tätä päivää myös yhä nuoremmille lapsille. Viimeistään siinä vaiheessa kun lapselle hankitaan oma maksukortti onkin hyvä opettaa lapselle...
Tarinoita ja tahtoihmisiä
Satavuotiasta Suomea juhlittiin ansaitusti viime vuonna. Tänään juhlitaan keskisuomalaista yrittäjyyttä, kun perinteinen maakunnallinen Yrittäjäjuhla kokoaa yrittäjät ja sidosryhmät Jyväskylän...

OP sosiaalisessa mediassa