Vahvalla tuloksella epävarmuutta vastaan

OP Ryhmän tuloksentekokyky antaa lujan pohjan uudistuksille, joilla varaudutaan muuttuvaan maailmaan. Omistaja-asiakas saa jatkossa osakseen yhä monipuolisempia palveluja ja hyötyjä.

Jos draamaa kaipaa, OP Ryhmän helmikuinen tulosjulkistus ei ollut siihen paras tilaisuus. Tulos on kasvanut monta vuotta peräkkäin, vakavaraisuus lujittunut ja asiakasmäärätkin jatkavat kasvamistaan. Asiakastyytyväisyyskäyrät nousevat. Pääjohtaja Reijo Karhinen joukkoineen henkii vahvaa tulevaisuudenuskoa. Yli miljardin tulos ja markkinoita nopeampi kasvu tarjoaakin selkänojaa, jonka turvin henkiä.

Hyvä tulos ei pääjohtajan puheissa näyttäydy kuitenkaan rauhallisen tulevaisuuden takaajana, vaan voimavarana, jonka turvin finanssiryhmä etenee väistämättömästi muuttuvassa maailmassa. OP investoi tuote- ja palvelukehitykseen viime vuonna liki 0,3 miljardia euroa, eikä vauhti ole hiipumassa. Suurin osa on kulunut perusjärjestelmien muutokseen, ja paljon on panostettu ja panostetaan palvelujen digitalisoimiseen. Yhteensä tuote- ja palvelukehitykseen investoidaan lähivuosina noin 2 miljardia euroa. Eniten vakavaraisuutta ja tuloksentekokykyä edellyttää kuitenkin uusi strategia.

Uudella strategialla oikeaan suuntaan

Draaman etsijät saivat haluamaansa kesällä 2016, jolloin OP julkisti nykyisen strategiansa. Finanssiryhmä on muuntautumassa monialaiseksi palveluyritykseksi, jossa perinteinen talouden hallinta on vain yksi, joskin tärkeä, palanen. Muita palasia ovat sähköinen kaupankäynti, asuminen, liikkuminen, turvallisuus ja jo aiemmin käynnistetty terveys ja hyvinvointi. Kaikki uudet alat pohjautuvat OPn jo olemassa oleviin vahvuuksiin eli tyhjän päälle ryhmä ei rakenna.

– Strategian toteuttaminen tulee selvästi muuttamaan ryhmän toimintaa. Se jää OPn historiankirjoihin samalla tavalla kuin aikoinaan tehdyt suuret päätökset levittäytyä maaseudulta kaupunkeihin tai ostaa Pohjola, Reijo Karhinen sanoo.

Rohkeutemme takana on erittäin vahva näkemys maail­man nopeasta muuttumisesta. Olen ylpeä siitä, että olemme omin voimin paneutuneet riittävän hyvin tulevaisuuden pohdiskeluun, ja jo nyt näyttää siltä, että etenemme oikeaan suuntaan.

Maailmaa muuttaa tietenkin neljäs teollinen vallan­kumous, nopea digitalisoituminen. Se ravistelee pankki­bisnestä vielä rajummin kuin esimerkiksi media-alaa, joka jatkuvasti etsii suuntaansa myllerryksessä. Maailmaa heiluttelevat lisäksi monet muut epävarmuustekijät, jotka ovat osin seurausta digitalisaation aiheuttamasta muutosahdistuksesta. Näkyvimpiä esimerkkejä ovat brexit ja Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi.

– Kyllähän tällaisiakin epävarmuustekijöitä vastaan pätee se, että mitä vahvemmassa kunnossa on, sitä paremmin voi puolustautua. OP on vahvistanut omaa pohjaansa kymmenen vuotta. Epävarmuudessa oma vahvuus on paras henkivakuutus, Karhinen kiteyttää.

Omistaja-asiakkaat keskiössä

Tunnistaako omistaja-asiakas jatkossa oman pankkinsa? Saako hän sen palvelun, jonka vuoksi hän on asiakkaaksi tullut?

– Jos ei – jos omistaja-asiakkuuden merkitys vähenee –, olemme totaalisesti epäonnistuneet. Tämä ei kuitenkaan ole se tie, vaan teemme ratkaisuja, jotka lisäävät omistaja-asiakkuuden merkittävyyttä. Pystymme rakentamaan omistaja-asiakkuuden ympärille ainutlaatuista arvopohjaisuutta.

Karhinen puhuu yhteisöllisyyden vahvistamisesta osana OPn osuustoiminnallista toimintatapaa. Sosiaalinen media tuo sen rakentamiseen aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

– Kontaktointia ja läheisyyttä tulee korostaa, ja ison osan siitä pitää tulla sosiaalisen median kautta. Olen halunnut toimia aktiivisesti sen puolesta, että toimihenkilömme tulevat mukaan rakentamaan uutta yhteisöllisyyttä, sanoo Karhinen, jolla itsellään on liki 10 000 twitter-seuraajaa.

Kaikessa muutoksessakin OPn pääjohtaja haluaa välittää selvän viestin: – Asiakkaittemme ei pidä olla huolissaan, etteikö meiltä jatkossakin saisi pankki- ja vakuutuspalveluja. Tarjoamme niitä niin kauan kuin niitä ylipäänsä pankeista saa. Kehitämme voimakkaasti olemassa olevia palveluitamme, mutta valmistaudumme samalla uuteen.

Artikkeli julkaistu myös OP Lehdessä 1/17. Verkkoartikkelissa korjattu OPn tuote- ja palvelukehitykseen viime vuonna investoima summa oikeaksi (0,3 miljardia euroa), kun lehden artikkelissa mainittu summa on virheellinen (1,6 miljardia euroa).

OP sosiaalisessa mediassa