Työllisyys lisääntyy yli 30 000 hengellä – ekonomistien mukaan suhdannenousu jatkuu vahvana

OPn ekonomistien tuoreen suhdanne-ennusteen mukaan BKT kasvavaa tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna 3,0 prosenttia.

– Suomen talouden suhdannenousu vahvistaa edelleen otettaan ensi vuonna. Yritykset alkavat investoida entistä enemmän ja työntekijöitä tarvitaan lisää, myös kehityspanoksia lisätään jälleen, kuvailee OPn pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Talouskasvua on kuluvana vuonna vahvistanut erityisesti viennin elpyminen. Vientiä ovat tukeneet niin kysynnän piristyminen, kapasiteetin lisääntyminen kuin kilpailukyvyn koheneminenkin. Myös ensi vuonna kaikki nämä osatekijät lisäävät vientitoimituksia, ja viennin tahti säilyy maailmankauppaa vahvempana.

Työllisyys lisääntyy yli 30 000 hengellä, ja työllisyysaste nousee ekonomistien arvion mukaan 70,4 prosenttiin. Työttömyysaste laskee kuluvaa vuotta enemmän 8,0 prosenttiin. Työpaikkoja on hyvin erityisesti rakennusalalla. Myös tietojenkäsittelypalvelut ovat kasvaneet vahvasti.

– Ylipäätään palvelualat tarjoavat paljon työpaikkoja. Se on vahva, kasvava alue, Heiskanen summaa.

Mitä suhdannenousu tarkoittaa tavallisen suomalaisen näkökulmasta?

OPn pääekonomisti Reijo Heiskanen vastaa kysymyksiin bruttokansantuotteeseen, työllisyyden lisääntymiseen sekä sopimuspalkkojen korotuksiin liittyviin kysymyksiin.

Mitä suhdannenousu tarkoittaa tavallisen suomalaisen näkökulmasta? Kysymyksiin vastaa Reijo Heiskanen

Suhdanne-ennuste on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa