Työllisyys lisääntyy yli 30 000 hengellä – ekonomistien mukaan suhdannenousu jatkuu vahvana

OPn ekonomistien tuoreen suhdanne-ennusteen mukaan BKT kasvavaa tänä vuonna 3,2 prosenttia ja ensi vuonna 3,0 prosenttia.

– Suomen talouden suhdannenousu vahvistaa edelleen otettaan ensi vuonna. Yritykset alkavat investoida entistä enemmän ja työntekijöitä tarvitaan lisää, myös kehityspanoksia lisätään jälleen, kuvailee OPn pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Talouskasvua on kuluvana vuonna vahvistanut erityisesti viennin elpyminen. Vientiä ovat tukeneet niin kysynnän piristyminen, kapasiteetin lisääntyminen kuin kilpailukyvyn koheneminenkin. Myös ensi vuonna kaikki nämä osatekijät lisäävät vientitoimituksia, ja viennin tahti säilyy maailmankauppaa vahvempana.

Työllisyys lisääntyy yli 30 000 hengellä, ja työllisyysaste nousee ekonomistien arvion mukaan 70,4 prosenttiin. Työttömyysaste laskee kuluvaa vuotta enemmän 8,0 prosenttiin. Työpaikkoja on hyvin erityisesti rakennusalalla. Myös tietojenkäsittelypalvelut ovat kasvaneet vahvasti.

– Ylipäätään palvelualat tarjoavat paljon työpaikkoja. Se on vahva, kasvava alue, Heiskanen summaa.

Mitä suhdannenousu tarkoittaa tavallisen suomalaisen näkökulmasta?

OPn pääekonomisti Reijo Heiskanen vastaa kysymyksiin bruttokansantuotteeseen, työllisyyden lisääntymiseen sekä sopimuspalkkojen korotuksiin liittyviin kysymyksiin.

Mitä suhdannenousu tarkoittaa tavallisen suomalaisen näkökulmasta? Kysymyksiin vastaa Reijo Heiskanen

Suhdanne-ennuste on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Tuoreimmat
Totta vai tarua? 8 väitettä kyberturvallisuudesta
CGI:n kyberturvallisuuskonsultti Jyrki Huhta katkoo vääriltä tietoturvauskomuksilta siivet.
Kim Heiniö: Trendien mukana täytyy kehittyä jatkuvasti
Ravintoloitsija Kim Heiniö jakaa videolla vinkkinsä, miten pysyä mukana ravintola-alan trendeissä.
Kuinka kasvattaa lapsesta fiksu rahankäyttäjä?
Käteisen käyttö vähenee ja digitaalinen raha on tätä päivää myös yhä nuoremmille lapsille. Viimeistään siinä vaiheessa kun lapselle hankitaan oma maksukortti onkin hyvä opettaa lapselle...
Tarinoita ja tahtoihmisiä
Satavuotiasta Suomea juhlittiin ansaitusti viime vuonna. Tänään juhlitaan keskisuomalaista yrittäjyyttä, kun perinteinen maakunnallinen Yrittäjäjuhla kokoaa yrittäjät ja sidosryhmät Jyväskylän...

OP sosiaalisessa mediassa