Tilitalletuksella et tienaa – lue miten saat rahasi poikimaan paremmin

Suomalaisten suosikkisäästökohde on tili. Tilillä rahoille ei kuitenkaan ole luvassa tuottoa, kun korot ovat lähes nollilla. Vaarana on jopa, että inflaatio syö säästöjäsi. Säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen kertoo mikä neuvoksi.

Yle tutki miten 10.000 euroa olisi tuottanut, jos sen olisi sijoittanut viisi vuotta sitten eri sijoitusvaihtoehtoihin. Vaihtoehtoina olivat indeksirahasto, yhdistelmärahasto, asunto, säästötili ja kulta. Säästötilillä päästiin kyllä plussan puolelle, tuottoa tuli noin 50 euroa, mutta parhaiten oli tuottanut rahasto, lähes 10.000 euroa.

– Ylen tutkimus osoittaa hyvin, että kannattaa tosiaan miettiä sijoittamista muualle kuin tilille. Siinä meillä suomalaisilla on tekemistä, Katja kommentoi.

Mikä ihme on inflaatio ja miten se vaikuttaa?

Tilisijoituksia syö näin matalien korkojen aikana inflaatio. Käytännössä tavaroiden ja palveluiden hinnan noustessa laaja-alaisesti on kyse inflaatiosta. Tällöin yhdellä eurolla saa vähemmän kuin ennen, eli euron arvo laskee. Suomen inflaatiovauhti oli heinäkuussa 0,5 % vuodessa. Jos siis pidät 10.000 euron talletusta nollakorkoisella tilillä, on talletuksesi arvosta vuoden päästä kadonnut 50 euroa.

Mihin sitten kannattaa säästöt sijoittaa?

Parhaiten Ylen vertailussa tuotti indeksirahasto OP Amerikka Indeksi.

– OP Amerikka Indeksi on hyvä rahasto ja Amerikan markkinat ovat tuottaneet mukavasti tällä ajanjaksolla, Katja Taponen kommentoi. – Mutta sijoituspäätöstä ei kannata koskaan perustaa menneisyyteen. Seuraavat viisi vuotta Amerikan markkinoilla saattavat olla aika erilaisia, kun Trumpin myötä poliittinen ympäristö on muutosten kourissa.

Katjan mukaan rahasto on kuitenkin oikein hyvä valinta tilin sijaan.

– Rahastoista löytyy kaikille sopiva vaihtoehto, kun on valmis hyväksymään, että sijoituksen arvo voi edes vähän vaihdella ajan myötä. Tärkeintä on valita sijoituskohde sen mukaan, kuinka kauan on valmis pitämään rahat kiinni sijoituskohteessa. Rahastoille on aina kerrottu suositeltu sijoitusaika.

Indeksirahasto sijoittaa vertailuindeksin mukaan osakkeisiin

Indeksirahasto on sijoitusrahasto, joka sijoittaa rahansa vertailuindeksin mukaiseen osakekoriin. Tämä tarkoittaa, että rahaston varat jakautuvat indeksin mukaisiin yhtiöihin samassa suhteessa kuin vertailuindeksissä. Rahaston hoitamisesta ei synny yhtä paljon kuluja kuin muista, aktiivisemmin hoidetuista rahastoista. Koska osakeindeksirahaston sijoituskohteena ovat osakkeet, on sijoittajan varauduttava riskeihin ja siksi myös suositeltu sijoitusaika on vähintään 7 vuotta.

Yhdistelmärahastossa on sekä korkosijoituksia että osakkeita

Yhdistelmärahastoissa yhdistyy tilisäästämisestä tuttu korkotuotto ja osakesijoittaminen. Voit valita rahaston sen mukaan, paljonko olet valmis ottamaan riskiä sijoituksillesi; mitä enemmän osakkeita, sitä enemmän riskiä. Rahaston sijoitussalkkua hoidetaan aktiivisesti ja painotuksia muutetaan markkinoiden mukaan.

Ylen haastatteleman, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Matti Keloharjun mielestä yhdistelmärahasto ei kannata juuri koskaan. Katja Taponen on eri mieltä:

– Yhdistelmärahasto on kuin talopaketti. Siinä maksat vähän enemmän siitä, että kaikki rakennuksessa tarvittavat osat on valittu valmiiksi. Sinun ei tarvitse itse perehtyä rakennusteknisiin yksityiskohtiin. Yhdistelmärahasto sopii oikein hyvin sijoittajalle, joka etsii helppoa vaihtoehtoa.

Myös Ylen vertailussa mukana ollut OPn yhdistelmärahasto OP Maltillinen pärjäsi paljon tiliä paremmin: Se olisi tuottanut noin 2.500 euroa viimeisen viiden vuoden aikana.

– Rahastosäästäminen tuottaa pitkällä aikavälillä, mutta tilivaroille ei saa tällä hetkellä tuottoa edes inflaation verran, Katja Taponen muistuttaa.

Lue lisää rahastosijoittamisesta: Sijoita helposti ja vaivattomasti – Näin ostat rahasto-osuuksia verkkopankissa

OPn indeksirahastojen hinnat ovat laskeneet. Tutustu rahastoihin ja uusiin hintoihin op.fi:ssä.

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.

Tuoreimmat
Kiinnostaako sijoittaminen? OP Sijoittajakoulu alkaa pian!
Kiinnostaako sijoittaminen? OP Sijoittajakoulu alkaa pian!
Keskustelu sijoittamisesta käy kuumana. Miten sijoittaminen aloitetaan? Kannattaako salkussa olla yhtä vai kymmentä osaketta? Mikä on ETF? Ovatko rahastot kalliita vai onko niilläkin paikkansa...
Kohti parempia sijoituspäätöksiä
Kohti parempia sijoituspäätöksiä
Onko nyt hyvä hetki sijoittaa? Pitäisikö osakkeita haalia kaksin käsin vai olisiko järkevämpää vetäytyä markkinoilta? Mitä pitäisi ajatella tuoreista vientiluvuista ja olisiko järkevää odottaa...
Nuoret kesäduunissa OPn piikkiin
Nuoret kesäduunissa OPn piikkiin
#kesäduuniopnpiikkiin
Arvonnan säännöt
Arvonnan säännöt
OP Sijoittajakoulun rahastolahjakortin arvontaan liittyvät säännöt

OP sosiaalisessa mediassa