Tätä noususuhdanne tarkoittaa: 47 000 työllistä lisää ja yli 6,5 miljardia enemmän tuloja kotitalouksille

OPn tuoreen talousennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,5 %. Toisin kuin monet muut ennustajat, odotamme talouskasvun jatkuvan myös ensi vuonna yhtä nopeassa kasvussa. Kyse ei siis ole näkemyksemme mukaan vaan lyhytaikaisesta pyrähdyksestä, vaan pidempikestoisesta talouden elpymisestä. Miten tämä nousukausi näkyy kotitalouksien elämässä?

Kotitalouden suurin taloudellinen riski lienee työpaikan menetys. Niille, joille tämä riski on taantuman aikana toteutunut, on hyviä uutisia kerrottavana. Työpaikkojen määrä on kasvussa ja työttömyys laskussa. Myös entistä useampi pitkäaikaistyötön löytää töitä. Arvioimme, että vuonna 2018 Suomessa on yli 47 000 työllistä enemmän kuin viime vuonna – noin kaksinkertainen määrä kuin kotikaupungissani Mäntsälässä on asukkaita. Ei siis mikään ihan pieni luku (vaikkei Mäntsälä mikään metropoli olekaan)!

Työmarkkinoilla jo mukana olevien palkkapussit suurenevat tänä vuonna keskimäärin hieman. Vaikka yleisiä palkankorotuksia ei tänä vuonna nähty, osalla työntekijöistä palkka kuitenkin aina hieman nousee. Lisäksi kikyn synnytyksen yhteydessä luodut verohelpotukset laskevat verorasitusta. Ensi vuoden kehitys on kiinni veropäätöksistä ja syksyn palkkaneuvotteluista. Ennusteessamme oletamme reaaliansioiden nousevan hieman, mistä voidaan kiittää myös matalaa inflaatiota. Jos on tulojen kehitys maltillista, niin eipä onneksi hinnatkaan pahemmin nouse.

Jos katse siirretään yksittäisestä kotitaloudesta koko kansantalouteen, kasvaa kotitalouksien käytettävissä olevat tulot mukavaa tahtia lähivuodet, kun entistä useampi työllistyy ja siirtyy työttömyystuelta nauttimaan ansiotuoja. Arvioimme, että kuluvan- ja ensi vuoden aikana kotitalouksien käytettävissä olevat tulot koko talouden mittakaavassa kasvavat yli 6,5 miljardilla eurolla. Sillä tekisi jo aikamoisia hankintoja, vaikkapa 43 000 asuntoa (hinta 150 000), yli 200 000 uutta Skoda Octaviaa (Suomen suosituin automerkki) tai yli 2 miljoonaa perhelomaa Kanariansaarille.

Vahva talouskehitys on peilautunut myös kuluttajien luottamukseen, joka on noussut ennätyksellisen korkealle. Se on myös EU-maiden korkeimmalla tasolla, joten luottoa tulevaan suomalaisilta löytyy. Optimistisien tunnelmien myötä nyt uskalletaan tehdä taas suurempia hankintoja. Entistä useampi kotitalous uskaltautuu asunto- ja autokaupoille tai tekemään muita suurempia hankintoja. Niitä rahoitetaan tulojen lisäksi säästöillä ja velalla. Kotitalouksien velkaantumisaste onkin noussut ja säästämisaste painunut miinukselle. Tämä on luonnollinen ilmiö pitkittyneen taantuman jälkeen, mutta pitkittyessään kasvattaa talouden riskejä. Valtaosa kotitalouksista selviää veloistaan tällä hetkellä ongelmitta, mutta korkojen nousuun on syytä varautua.

Velkaantumiskeskustelun käydessä kiivaana on hyvä muistaa, että kotitalouksien rahoitusvarat ovat kasvaneet viime vuosina velkoja nopeammin, joten kotitalouksien nettovarallisuus on noussut. Se luo hyvää puskuria heikompia taloudellisia aikoja vastaan – joita ei onneksi ennusteemme mukaan ole vielä lähivuosina näköpiirissä.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa