Ruotsissa muhii asuntokupla – seuraako Suomi perässä?

Naapurimaamme asuntomarkkinat ovat puhuttaneet jo muutaman vuoden ajan. Asuntokuplan puhkeamista on ennustettu Ruotsiin jo pidempään, mutta onko vastaavasta merkkejä meillä?

– Meillä asuntojen hinnat ovat vielä varsin maltillisia. Ne ovat kehittyneet käsi kädessä palkkojen kanssa ja kotitalouksien velkaisuustasot ovat alhaisemmat kuin Ruotsissa, toteaa OPn osakestrategi Antti Saari.

Asuntokuplan puhkeamisella tarkoitetaan asuntojen hinnan romahtamista. Ruotsissa asuntojen hinnat ovat nousseet jo pitkään voimakkaasti, mutta viime aikoina on alkanut näkyä oireilun merkkejä. Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet ja kauppamäärät ovat laskussa.

– Kun monen vuoden nousu on laantunut äkkiä, tulee mieleen, että onko käänne nyt käsillä, pohtii Saari.

Ruotsin tietä kohti asuntokuplaa ovat olleet edesauttamassa asunnontuotannon kasvu. Se on Antti Saaren mukaan historiallisen korkealla ja kalliista asunnoista on syntynyt ylitarjontaa. Kuluttajat ovat velkaantuneet ja asuntojen hinnat ovat nousseet nopeammin kuin palkat.

Ruotsalaiset on laitettu maksamaan asuntolainojaan

Viime aikoina pankit ovat joutuneet tiukentamaan lainaehtoja ja lyhennysvaatimukset ovat kasvaneet. Aiemmin Ruotsissa on ollut tyypillistä maksaa pelkkiä asuntolainan korkoja.

– Uusilla lainoilla joutuu lainaa jopa maksamaan pois, toteaa Antti Saari.

Lyhennysvaade rajaa kuluttajien asunnonostoedellytyksiä, mutta Saari ei usko Ruotsin asuntokuplan nopeaan puhkeamiseen, sillä ruotsalaiset ovat varautuneet tilanteeseen säästämällä. Ruotsalaisten säästämisinto on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen korkea. Kuplan puhkeaminen voi kestää pitkään, sillä säästöillä voidaan reagoida mm. kasvaneisiin asumiskuluihin.

Vaikuttaisiko kuplan puhkeaminen Suomeen?

Millaisia vaikutuksia Ruotsin mahdollisella asuntokuplan puhkeamisella olisi Suomeen? Tuskin kovin suuria, sillä asuntomarkkinat eivät ole globaali tuote.

– Jos vaikutuksia Suomeen haluaa etsiä, niin sellainen voisi olla kuluttajien luottamus talouteen. Se saattaisi johtaa varovaisempaan asuntokauppaan, joka voisi johtaa alhaisempaan rakennusvolyymiin.

Vaikka erityisesti pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien asuntojen hinnat ovat kohonneet jo pidempään reippaalla tahdilla, ei Antti Saari näe syytä huolestua. Muihin Pohjoiseurooppalaisiin pääkaupunkeihin verrattuna Helsingin asuntojen hintataso on edelleen maltillinen.

– Homma on meillä vielä lapasessa jos tilannetta vertaa Tukholmaan, Osloon tai Kööpenhaminaan, veistelee OPn Antti Saari.

Tuoreimmat
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Lomailu on hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta tärkeää kaikille. Jos pitkän kesäloman pitäminen tuntuu mahdottomalta, jo lyhyet lomapätkät ja töiden jaksottaminen tuovat kaivattua palautumista.
Unelmana lehmät
Unelmana lehmät
Tällä viikolla yksi isoista unelmistani toteutuu, kun emolehmät saapuvat tilallemme. Vajaa kymmenen vuotta sitten siat lähtivät ja tilamme muuttui kasvinviljelytilaksi. Silloin vanhat sikalat...
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kuinka monta pankkikorttia tarvitsen? Perustaisinko tyttö- tai poikaystävän kanssa yhteisen tilin? Onko kotivakuutus pakollinen? Millainen matkavakuutus on hyvä? Ota haltuusi tämä tietopaketti...
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Pellolle heitetty metallitölkki on naudoille hengenvaarallinen uhka. Nuoren Macy-lehmän kohtalo on vältettävissä viemällä roskat niille kuuluviin paikkoihin.

OP sosiaalisessa mediassa