Oi aikoja, oi tapoja - high yield markkinan ilmiöitä

op.media
op.media

"Hey, is everybody out there nuts?" Kysyy Gordon Gekko puheessaan yliopistonuorille Wall Street, Money Never Sleeps -elokuvassa. Sama tulee välillä mieleen kun katsoo high yield -markkinaa ja siellä joitakin viime aikoina nähtyjä uusia lainaemissioita.

op.media
op.media

Otetaan esimerkiksi Verisure, pohjoismaissakin hyvin tunnettu vartiointiyhtiö. Yhtiön suurin omistaja on pääomasijoittaja Hellman&Friedman, joka kaksi vuotta sitten kasvatti yhtiön velkapääomaa ja siihen liittyen laski liikkeelle 700m euron kokoisen high yield -lainan.

Verisuren tarina on toiminnallisesti edennyt hyvin tuon jälkeen. Kasvu on toimialalla hyvää ja sen myötä tulos. Kassavirtaa ei tosin ole muodostunut, koska ylimääräinen tuloraha käytetään uusien asiakkaiden hankintaan.

Verisure laski äskettäin liikkeelle uutta high yield lainaa, nyt yhteensä peräti reilulla 1 mrd eurolla. Lainasta saatavat rahat käytettiin pääosin osingonmaksuun, jonka jälkeen pääomasijoittajat ovat todennäköisesti saaneet alkuperäisen sijoituksensa takaisin jääden edelleen omistajiksi yritykseen.

High yield -sijoittajien tehtävä on arvioida yhtiöiden luottoriskiä ja siitä saatavaa korvausta eli tuottoa. Verisuren kaltaisissa tapauksissa jää kuitenkin väistämättä pohtimaan, mennäänkö yhtiöiden velkaannuttamisessa nyt liian pitkälle. Tämä ei toki ole pelkästään pääomasijoittajien vika vaan myös high yield sijoittajien, jotka ovat valmiita rahoittamaan näin ahneita rahoituskuvioita.

Verisuren tarjoama uusi laina on nimittäin saamisjärjestyksessään heikompi tuolle vanhalle kaksi vuotta sitten lasketulle lainalle. Uusien bondien luottoluokitus on CCC eli ollaan high yieldin heikoimmassa luottoluokassa. Korvaukseksi tästä riskistä sijoittajat saavat 5.75 % vuotuisen kupongin suostuen lainan ehdoissa lisäksi vielä siihen, että omistajat voivat jatkossakin nostaa lisäosinkoja, jos velkaisuus on nykytasollaan.

Kuten tiedetään, markkina on aina oikeassa eikä sitä vastaan käy valittaminen. Markkinalla pitkään olleelle ja paljon nähneelle yrityslainasijoittajalle meno alkaa kuitenkin hirvittää.

Kirjoittaja Tapio Jokisaari toimii salkunhoitajana OP Yrityslaina ja OP High Yield -rahastoissa.

OP sosiaalisessa mediassa